Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pre zdravú budúcnosť našich detí: Podujatie Zdravý predškolák a jeho rodina!

Podujatia sa zúčastnilo viacero hostí, vrátane športovcov a odborníkov na zdravie a výživu. Zobraziť galériu (14)
Podujatia sa zúčastnilo viacero hostí, vrátane športovcov a odborníkov na zdravie a výživu. (Zdroj: red)

Jednou z problematických oblastí, ktorým sa venuje celá spoločnosť, je téma nadváhy. Podľa oficiálnych štatistík, nadváhou a obezitou v EU trpí polovica populácie. Obezita je jednou z mnohých zdravotno - sociálnych problémov.

Mladá populácia vyrastá pri počítačoch a preferuje sedavý životný štýl, čím sa potvrdzuje narastajúci výskyt detskej obezity. Obezita nie je len estetický problém, ale vedie k závažným vedľajším účinkom, ktoré negatívne postihujú celkový zdravotný stav jedinca.

Spoločnosť HHI sa zamerala na prevenciu obezity, a formou verejnoprospešných podujatí orientovaných na deti v predškolskom a  školskom veku má záujem vytvárať preventívne programy k danej téme.

Zaujímavý projekt na podporu zdravia

24. septembra sa uskutočnilo podujatie „Zdravý predškolák a jeho rodina“, orientované na Svetový deň srdca (29.09.). Uskutočnilo sa na Základnej škole na Pohraničnej ulici 9, v Komárne. Akcia organizovaná spoločnosťou Human Health Institute n.o. a v spolupráci so ZŠ Pohraničná 9, Komárno, sa riadila mottom: ,,Naše srdcia bijú pre Zdravie, Šport, Vzdelanie a pre Zdravú budúcnosť nás a našich detí".

Dvadsiateho štvrtého septembra sa
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: red)

Organizácia Human Health Institute (HHI) sa rozhodla práve v tento deň zorganizovať podujatie, ktorej cieľom bolo zaujímavou, príťažlivou formou zatraktívniť a inšpirovať deti a ich rodiny k zdravému životnému štýlu. Nesie sa v duchu inovácií v podpore zdravia obyvateľstva, ktoré spoločnosť Human Health Institute n.o. - Inštitút pre ľudské zdravie pod vedením PhDr. Erika Jung, MBA, prezentuje svojimi aktivitami.

Zúčastniť sa mohol ktokoľvek, kto mal skutočne záujem starať sa nielen o svoje zdravie, ale aj o zdravie svojich blízkych. Celé podujatie bolo zamerané na podporu zdravia a prevenciu pred rôznymi ochoreniami, na podporu zdravého stravovania, zdravej výživy, zdravých stravovacích návykov, športu a pohybu. HHI sa tešila vysokej účasti 130 rodín.

Súčasťou projektu bolo, vďaka tímu Všeobecnej zdravotnej poisťovni, poskytovanie atraktívneho a veľmi obľúbeného fyzikálno-zdravotného merania, t.j. komplexná analýza ľudského tela, kam patrí meranie objemu, pomeru a rozloženia tuku, svalov, vody a minerálov v organizme. Výsledky merania vysvetlili odborníci.

V zdravom prostredí a
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: red)

Čo povedali hostia o zdravom životnom štýle?

Toto stretnutie sa nezaobišlo ani bez špeciálnych hostí. Vystúpili so svojimi názormi, ktorými podporujú myšlienku organizácie Human Health Institute. Zakladateľka a hlavná organizátorka podujatia Erika Jung, smeruje aktivity spoločnosti na podporu zdravia obyvateľstva, s cieľom zabezpečiť mu zdravú budúcnosť.

Deti, ktoré sa zúčastnili podujatia mali aj možnosť zúčastniť sa tomboly, ako motivácia, že absolvovali celý edukačný - informačný program zameraný na podporu Zdravia. Do tomboly prispeli spoločnosti ako je MEDICAL POWERHOUSE - RNDr. Mgr. Csaba Csolti, MPH, MBA , Všeobecná zdravotná poisťovňa, a. s., Curaprox Slovensko, Emilove Sady - OVD Dvory nad Žitavou, Šeko Shop Komárno, Jókaiho divadlo v Komárne - Komáromi Jókai Színház, a MEDILL SPORT - Zuzana Medovčíková Komárno.

Medzi hosťami bol i rýchlostný kanoista Erik Vlček, ktorý ako vrcholový športovec považuje zdravú výživu za nevyhnutnú súčasť svojho života. Je zástancom názoru, že rodičia, ako vzor vlastných detí, sú ukazovateľom správneho smeru v otázke vitálneho životného štýlu.

Sparťan Maroš Kudlík priznáva, že po tréningoch je síce vyčerpaný, ale napĺňa ho skvelý pocit, že  urobil niečo prospešné pre svoje telo. Zároveň chce každého motivovať k tomu, aby sa nikdy nevzdávali a snažili sa žiť plnohodnotný život plný radosti a zdravého životného štýlu.

Hostia, ktorí sa zúčastnili
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: red)

Riaditeľ a spoluorganizátor podujatia zo Základnej školy na ulici Pohraničnej 9 v Komárne, Mgr. Slavomír Ďurčo, podotkol, že jednou z priorít je aj šport, nakoľko je to fenomén, ktorý súvisí so zdravotným stavom človeka a s jeho morálno – vôľovými vlastnosťami. Športom sa modelujú psychické vlastnosti mladého človeka, učí deti väčšej zodpovednosti, trpezlivosti a vytrvalosti.


Skrytá hrozba v kúpeľni: Najväčšia chyba, ktorej sa dopúšťame pri sprchovaní!


Podpora zdravia by mala patriť medzi hlavné záujmy každého človeka. Ide o proces, v ktorom sa snažíme ovplyvňovať a zlepšovať svoje zdravie.

Naše srdcia bijú pre
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: red)

Deti ako ohrozená kategória

Cieľ, ktorý sa Inštitút snaží napĺňať - podpora zdravia detí a ich rodičov - považuje poradkyňa v oblasti vzťahov a osobnostného rozvoja a zakladateľka spoločnosti ,,Si krásna - poradenstvo pre ženy“, pani Mgr. Ľubica Neštepná, za veľmi dôležitý a to zvlášť v dnešnej dobe, kedy sa životný štýl detí a ich rodičov výrazne zmenil a stále sa mení. Nedostatok prirodzeného pohybu, ľahká dostupnosť nezdravého jedla, stres, sú všetko faktory, ktoré v dnešnej dobe nadobudli významný podiel v našich životoch a je dôležité šíriť informácie o tom ako toto všetko vplýva na naše fyzické a psychické zdravie.

„Sme krajinou, ktorá je členom EÚ a našou povinnosťou by malo byť vytvorenie vhodných podmienok na zvýšenie zdravotného uvedomenia ľudí, ako aj na zlepšenie zdravotného stavu spoločnosti“. Týmito slovami prezentoval svoj názor chirurg MUDr. Attila Horváth.

Ak chceme viesť plnohodnotný život, musíme začať riešiť problém vo výchove mládeži a zamerať sa na zdravý životný štýl. V dnešnej modernej dobe, keď je svet predimenzovaný modernou technológiou, sú deti ohrozenou kategóriou. Majú menej pohybu, uprednostňujú in - aktívny životný štýl, vzrastá počet tzv. civilizačných chorôb, s ktorými sa aj ako chirurg chirurgickej ambulancie HOMEDIC s.r.o. v Komárne, často stretáva.

Odborníci o problematike

Na akcii vystúpili  aj ďalší hostia, ktorí sa orientujú v tejto sfére a zaujímajú sa o zdravú výživu. Lekárka s viac ako 40 ročnou praxou, pani MUDr. Eva Jekkelová, tvrdí, že detský organizmus sa rozvíja, potrebuje svoje stavebné kamene: bielkoviny, enzýmy, vitamíny pre vytváranie kostnej stavby, zubov, nervov, svalov a ciev.

Zubná lekárka, MDDr. Karina Kóšová, za nesmierne dôležité považuje primárnu prevenciu, ktorá by mala začať u mamičiek už počas tehotenstva.

Certifikovaná odborná poradkyňa, pani PhDr. Petra Vadovičová PhD., ktorá je Garantom a zároveň aj odborníčkou na tému ako sa správne stravovať, poukázala formou hry na správne stravovanie sa. Pre deti použila ako motiváciu svoju postavičku Zdravýživka.

Ako skúsená lekárnička, sa pani Bc. Martina Šimonová pravidelne stretáva s rôznymi ochoreniami, okrem „obyčajnejších“ sezónnych aj s vážnejšími chorobami, či dokonca duševnými postihnutiami. So svojimi poznatkami a zisteniami sa taktiež rada podelila s poslucháčmi na podujatí.

Zdravie je náš najväčší poklad

To, čo zjeme, priamo súvisí s fungovaním nášho tela aj zdravia. „Nezdravý“ spôsob života neprospieva dobrému ani správnemu fungovaniu ľudského tela a vedie k narastajúcemu počtu chorých ľudí.

Boj proti obezite predstavuje závažný a náročne riešiteľný problém, avšak nie nemožný. Je dôležité zamerať sa predovšetkým na deti a mládež, pretože nadváha im môže vo veľkej miere uškodiť. Jedným z najúčinnejších metód je prevencia. Aj tej sa spoločnosť HHI venuje. Myšlienku, že zdravie je náš najväčší poklad, potvrdzuje aj riaditeľka a zakladateľka inštitútu HHI PhDr., Erika Jung, MBA. Je dôležité starať sa o naše telo, aby sme predišli rôznym ochoreniam a preto sa v sobotu snažila ZDRAVO naladiť svojich hostí i účastníkov  akcie, pričom sa držala cieľa: „Spoločne pre zdravie, zdravú budúcnosť a zdravú budúcnosť našich detí!“

Záštitu nad podujatím prevzali
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: red)

Čítajte tiež: Každý deň vypil nálev z kyslých uhoriek: Po 10 dňoch prišli zmeny!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9