Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neznáme ochorenie, ktoré sa ťažko diagnostikuje: Zasahuje kožu i psychiku!

Hidradenitída je ochorenie, o ktorom sa vie málo, napriek tomu pacienta poriadne potrápi. Zobraziť galériu (4)
Hidradenitída je ochorenie, o ktorom sa vie málo, napriek tomu pacienta poriadne potrápi. (Zdroj: thinkstock.com)

Trápi vás nepríjemný a bolestivý zápal v oblasti pazúch, slabín v okolí vonkajších pohlavných orgánov alebo pod prsiami? Môže ísť o chronické autoimunitné (imunitne podmienené) kožné ochorenie, ktoré je menej známe ako laickej, tak ale aj časti odbornej verejnosti.


Jeho názov je hidradenitída, latinsky hidradenitis suppurativa. Veľkým problémom v prípade tohto ochorenia je nízke povedomie, čo potvrdzuje aj štatistika – iba u 19 % pacientov je choroba diagnostikovaná včas a správne

Čo sa skrýva za názvom hidradenitída? 

Hidradenitída je chronické neinfekčné kožné ochorenie spojené s poruchou autoimunity, ktoré
sa prejavuje v oblastiach, kde sa nachádzajú pachové potné, tzv. apokrinné žľazy.

Ide o oblasti pazúch, zadku, slabín v okolí vonkajších pohlavných orgánov a u žien pod prsiami. Klinickým prejavom ochorenia je upchanie a prasknutie vlasových folikulov (vačkov), do ktorých tieto žľazy ústia, čo spôsobuje  mimoriadne bolestivý  zápal. Ten následne podmieňuje tvorbu abscesov, fistúl a jazievv koži. Prejavom je tak nielen bolesť, ale aj nepríjemne zapáchajúci výtok.

Ako sa lieči? 

V súčasnosti existuje niekoľko spôsobov liečby hidradenitídy. Tá však závisí od štádia ochorenia, ktoré môže byť ľahké, stredne závažné alebo závažné.

Ľahké štádium ochorenia sa zväčša lieči konzervatívne. Ide o lokálnu medikamentóznu liečbu masťami alebo antiseptickými roztokmi alebo celkovú liečbu antibiotikami.

Pokročilejšie formy si vyžadujú aj chirurgické odstránenie poškodenej kože, ale je to vždy na individuálnom posúdení stavu každého pacienta. Chirurgický zásah so sebou prináša na jednej strane nádej na vyliečenie, na druhej riziko pooperačných komplikácií. U časti pacientov môže ochorenie prepuknúť znovu aj po operácii.

MUDr. Juraj Péč (zdroj: tlačová správa)
Zobraziť galériu (4)
MUDr. Juraj Péč (zdroj: tlačová správa)  (Zdroj: Tlačová správa)

Novinku v liečbe predstavuje biologická liečba.

„Jej úspech spočíva najmä v minimalizovaní zápalových prejavov, vďaka čomu sa zmierni výtok, zníži sa zápalová aktivita ochorenia a jeho bolestivosť. Biologická liečba môže byť indikovaná aj pred plánovaným chirurgickým zákrokom, čím sa zmierni zápal. Následne môžeme pristúpiť k chirurgickému odstráneniu ložiska a  udržiavať stav pod kontrolou pomocou biologickej liečby. V ťažkých štádiách ochorenia je chirurgický zásah často nevyhnutný, preto je dôležité ochorenie odhaliť čo najskôr, aby sa predišlo ťažkým formám hidradenitídy, prípadne jej komplikáciám, ako je rakovina kože,“ hovorí prof. MUDr. Juraj Péč, CSc., prednosta dermatovenerologickej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin.

Iba malé percento je diagnostikované 

Hidradenitída je u pacientov zriedka diagnostikovaná správne. Štatistiky odhadujú, že ochorením trpí približne 1 % populácieReálne je správne a včas diagnostikovaných iba 19 % pacientov.

Ochorenie sa začína prejavovať po puberte, častejšie postihuje ženy a ľudí s anamnézou ochorenia v rodine. Výskumy ukazujú, že výskyt hidradenitídy má súvislosť s fajčením a obezitou.

Najčastejším faktorom, ktorý znižuje kvalitu života ľudí postihnutých touto chorobou, je bolestivosť a zápach po prasknutí abscesov. Vzhľadom na bolestivosť ochorenia, prítomnosť, rozsah a lokalizáciu hnisavých rán, hidradenitída zaťažuje každodenný život pacientov omnoho viac ako psoriáza alebo atopický ekzém.

Pacientka Elena s chorobou bojovala od puberty.  (zdroj: tlačová správa)
Zobraziť galériu (4)
Pacientka Elena s chorobou bojovala od puberty. (zdroj: tlačová správa)  (Zdroj: Tlačová správa)

Trpí aj psychika 

Okrem bolestivých fyzických prejavov ochorenie zasahuje aj sebavedomie a celkové psychické prežívanie pacienta. Príznaky v pokročilom štádiu hidradenitídy znižujú schopnosť človeka zaradiť sa do pracovného procesu, užívať si bežné aktivity ako kúpanie v bazéne či nosenie ľahkého oblečenia.

Ochorenie narúša sexuálny život a spôsobuje pacientom traumy, ktoré z pocitu hanby a menejcennosti v sebe potláčajú.

„Každý človek sa snaží starať o svoj zovňajšok a vyzerať čo najlepšie. Ak však človek trpí niektorou z vážnych kožných chorôb, stáva sa stredobodom pozornosti okolia. Kožné ochorenia tak môžu zapríčiniť stavy ako úzkosť alebo depresiu,“ tvrdí klinická psychologička PhDr. Linda Katona, PhD., ktorá sa venuje psychickým problémom pacientov s kožnými ochoreniami.

Čítajte tiež: Kombinácie, ktorým sa vyvarujte: S bežnými liekmi nejedzte tieto potraviny!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9