Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nie je jedno, ako dlho oddychujeme: Čo s telom spraví 10 minút a čo hodina spánku?

Koľko minút oddychu nám stačí na celkovú regeneráciu organizmu?
Koľko minút oddychu nám stačí na celkovú regeneráciu organizmu? (Zdroj: thinkstock.com)

Kiež by sme si mohli po obede zdriemnuť – to býva najčastejšia fráza pracujúcich po dobrom obede. Niekto si tento luxus môže dopriať a to nehovoríme o deťoch v materských škôlkach. Iní z nás radšej poobede nespia, nechcú narušiť prirodzený spánkový cyklus.

 

Môcť si po obede zdriemnuť je síce luxus, no od dĺžky takéhoto oddychuje veľa záleží. Existujú totiž rôzne fázy spánku, počas ktorých sa prepracovávame k najhlbšiemu spánku. Zobudiť sa počas prechodných častí spôsobuje nejeden problém. 

Fázy spánku by sme nemali podceňovať! 

Rozoznávame päť štádií spánku a REM štádium. Aby sme vedeli, čo tieto fázy znamenajú a ako jednotlivé štádiá na náš organizmus pôsobia, poďme si ich popísať.

Obvykle spánkový cyklus trvá 90-100 minút.

Prvé štádium je najkratšie (5-10 minút), je to vlastne prechod do hlbších fáz spánku.

V druhom štádiu budeme tráviť väčšinu svojho spánku, telesná teplota spiaceho klesá, je ťažšie ho prebudiť. V mozgu by sme mohli merať sigma vlny, ktoré predpovedajú,  že telo aj myseľ sa pomaly ukladá do spánku.

Tretie štádium je opäť krátke, telo prechádza do hlbokého spánku. Počas tejto a aj nasledujúcej fázy sa v tele prestane uvoľňovať kortizol, uvoľnuje sa rastový hormón, metabolizujú sa tuky a redukuje sa stres. Naša myseľ prechádza fázou očisťovania od spomienok a povinností.

Štvrtá fáza je hlboký spánok, z ktorého sa len ťažko prebudíme. Ak už, sme dezorientovaní. Na konci tejto fázy sa námesačnosť.

Ak už poznáme tieto fázy, vieme si povedať, ako dlho by mal trvať oddych. Pretože nesprávne načasovanie spôsobuje pocit omámenosti miesto pocitu sviežosti.

Nie je jedno, koľko si zdriemneme

To, či je to 10 minút alebo hodina sa odrazí na našom zdraví.

  • 10 – 20 minút

Dĺžka takéhoto oddychuje je najideálnejšia, najmä ak si potrebujete zvýšiť pozornosť a hladinu energie. Počas týchto pár minút sa totiž ešte nedostávame do hlbšej fázy spánku, z ktorej prebudenie by nemuselo byť ideálne.

  • 30 minút

Zdravotný benefit: zvýšenie bdelosti

Ak budete oddychovať polhodinku, tento čas vás dostane do stavu „niečo medzi“. Niečo medzi oddychom a niečo medzi spánkom. Ak sa po pol hodinke zdvihnete z postele, budete omámení, tento pocit pretrvá po dlhšiu dobu.

  • 60 minút

Zdravotný benefit: zlepšenie kognitívneho pracovania našej pamäte – lepšie pamätanie si tvárí, mien

Po prebudení z hodinového spánku sa budete cítiť omámení, pretože sa telo dostáva z tretej fázy spánku do tej poslednej štvrtej, ktorá je definovaná ako fáza najhlbšieho spánku.

 
  • 90 minút

Zdravotný benefit: zlepšenie procedurálnej pamäte

Počas hodiny a pol bude mať telo a aj mozog príležitosť prejsť celý spánkový cyklus. Vedie to k zlepšeniu procedurálnej pamäti, zvýši sa kreativita a bude pre vás jednoduchšie vstať a byť svieži. 

Oddych si naplánujte

Zdriemnutie nemusí byť iba neplánované, napríklad po prehýrenej noci či krátkom spánku počas noci.

Plánované zdriemnutie: oddych si môžete naplánovať v tej chvíli, ako viete, že spánkový cyklus, ktorý máte bežne, nenaplníte. Takže únavu, ktorá by vás neskôr čakala, takto šikovne odvrátite!

Núdzové zdriemnutie: ste ospalí no napriek tomu sa ešte deň nechýli ku koncu? Núdzový oddych si doprajte vtedy, ak už ste natoľko unavený, že jednoducho neviete pokračovať ďalej. Obzvlášť nebezpečný je tento stav ak šoférujete dlhú trasu alebo ovládate ťažké stroje.

Obvyklé zdriemnutie: rovnaký čas počas každého jedného dňa – aj takto by sa dalo definovať. Častejšie tento druh oddychu vídať u malých detí, no nie je to nič zvláštne aj pri spánkových návykoch dospelých. 

A prečo vlastne oddychovať? 

  • Vaše telo zrelaxuje
  • Po dobrom oddychu sa vám zlepší nálada
  • Zvyšuje sa bdelosť
  • Zlepšuje sa výkon, reakčný čas
  • Robíme menej chýb
  • Zvyšuje sa kreativita
  • Zabraňuje pocitu vyhorenia

Čítajte tiež: Svetový deň spánku: Obľúbená činnosť nás môže zabiť, pozor na tieto príznaky! 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9