Omaľovánky pre dospelých: Dôkazy o tom, či sú pre zdravie prospešné alebo ide len o podvod!

Omaľovánky pre dospelých majú pozitívne účinky, o ktorých ste zrejme ani netušili!
Zdroj: thinkstock.com
2016-04-05 12:00:00

Stali sa hitom, podľahol im nejeden prácou vystresovaný človek. Sľubujú uvoľnenie, relaxáciu, odprostenie sa od bežných problémov. Čo ešte od nich očakávať?

„Vyfarbovanie má rozhodne terapeutický potenciál k zníženiu úzkosti, vytvoreniu motivácie a schopnosti viac si všímať,“ hovorí Marygrace Berberian, certifikovaná terapeutka pôsobiaca na Graduate Art therapy programe na univerzite v New Yorku.

Omaľovánky pre dospelých sú jednak cestou, ako sa vrátiť do detstva, predstavujú nostalgiu a zároveň pripomenú časy, keď sme mali menej starostí a viac radostí. Veď kto by sa nechcel vrátiť do detských čias? Omaľovánky sú toho pripomenutím. 

Ako na nás vplývajú? 

„Keď sme v strehu a sústredení, mozog sa zaoberá rozhodovaním a riešením problémov, používa beta mozgové vlny – presne tie, ktoré potrebujeme pri premýšľaní. Ale beta mozgové vplyv si vyžadujú veľa duševnej energie a mozog ďalej nemôžete ďalej účinne fungovať v tomto režime dlhší čas,“ povedal klinický psychológ David Holmes.

Preto potrebujeme svoj mozog „prepnúť“ do alfa mozgových vĺn a s týmto prechodom majú mnohí problém. A omaľovánky nám v tom môžu pomôcť. 

Vymaľovávanie malých detailov podporuje náš mozog, pretože vyfarbovanie zamestnáva čelné laloky, ktoré sú zodpovedné za lepšiu koncentráciu, sústredenie, riešenie problémov či organizačné zručnosti. Predstava toho, ako bude vo finále obrázok vyzerať, aktivuje tieto mozgové činnosti. Sú spojené s jemnou motorikou a zmyslovým vnímaním. 

Okrem návratu do minulosti majú tieto knižôčky aj iné, terapeutické schopnosti. 

  • znižujú hladinu stresu
  • pomáhajú znižovať úzkosť
  • zrelaxujeme pri nich 
  • omáľovánky sú dobré pre sústredenie, odreagujeme sa od negatívnych myšlienok
  • rozvíjame si tvorivosť 

V minulosti podobnú techniku vyfarbovania kruhových útvarov používaj Carl Gustav Jung. 

Tieto argumenty vás presvedčia! 

V hektickej dobe plnej chaosu a stresu zrejme každému dobre padne menšie odreagovanie sa od vonkajšieho sveta a povinností. Ak vám však nestačí to, čo bolo vyššie napísané, pozrite sa, prečo každý deň aspoň na päť minút siahnuť po farbičkách a omaľovánkach. 

  • Dajte zbohom kruhom pod očami!

Iste sa to bude zdať neuveriteľné, ale ak vymeníte tablet či mobilný telefón za omaľovánku pred spaním, zamedzíte vystavanie sa modrému svetlu z obrazovky vášho elektronického „kamaráta“. A to je podstata toho, prečo sú omaľovánky pred spaním to najlepšie, čo môžete robiť. 

Vedci zistili, že používanie elektronických prístrojov pred spaním spôsobujú horšie zaspávanie, menej REM spánku, ráno sme viac ospalejší.

  • Rozvíjajte v sebe umelca

Nadanie kresliť krásne portréty či zaujímavé zátišia má v sebe iba málokto, na druhej strane omaľovánky majú v sebe tú silu, že v nás vzbudia skrytého umelca, hoci to nadanie v sebe mať nemusíte. Ako hovorí Johanna Badsford, jedna z popredných autoriek podobných zbierok omaľovánok pre dospelých, ľudia zapĺňajúci stránky v omaľovánkach pre dospelých sú rovnako kreatívni ako iní umelci.

  • Zvýšte svoju pracovnú výkonnosť!

Podľa istej štúdie zo San Francisco State University sú pracovníci, ktorí sa vo voľnom čase vymaľovávaniu venujú sú viac kreatívni, inovatívni a aj užitoční. Lepšie zapadnú do tímu a aj sú pre tím väčšou oporou.

  • Udržanie si mentálnej zručnosti

Starnutiu sa nevyhneme, je to prirodzená súčasť nášho bytia. Ostať mentálne zdraví ale môžeme aj vo vysokom veku, omaľovánky pre dospelých sú skvelým spôsobom, ako k tomu dospieť. 

Čítajte tiež: Chcete si spomenúť na zážitky z detstva? Nemôžete a my vieme prečo!

Fotogaléria

2016-04-05 12:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk, red, rd.com, edition.cnn.com, color-meanings.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia