Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Začnime sa hýbať! Cukrovka zabije stovky ľudí ročne, príčinou je aj obezita!

Nízka fyzická aktivita vplýva na rast cukrovky, ktorá ročne zabije približne 600 ľudí.
Nízka fyzická aktivita vplýva na rast cukrovky, ktorá ročne zabije približne 600 ľudí. (Zdroj: thinkstock.com)

Na cukrovku zomiera ročne na Slovensku asi 600 ľudí. Ide o úmrtia na bezprostredné komplikácie tohto ochorenia. Vyplýva to zo správy o zdravotnom stave obyvateľstva Slovenska.

Informácie o tom, koľko diabetikov zomrelo na sprievodné choroby cukrovky, ako je napríklad infarkt srdca, sa oficiálne nespracovávajú. 

Málo sa hýbeme 

Lekári vlani v ambulanciách evidovali vyše 340.000 cukrovkárov. Z veľkej časti majú diabetes druhého typu, najčastejšou príčinou vzniku je tam obezita a nízka fyzická aktivita. Detský diabetes do 19 rokov malo vlani takmer 1800 pacientov.

"Naďalej pretrváva vysoká miera novodiagnostikovaných prípadov, v roku 2014 ich bolo okolo 22.000, predvlani podobne," píše sa v správe.

V roku 2014 hlásili najviac nových pacientov z Nitrianskeho a Bratislavského kraja, najmenej zo Žilinského a Trenčianskeho kraja. 

Porušená tvorba inzulínu 

Cukrovka je chronické, celosvetovo rozšírené ochorenie, pri ktorom telo znižuje tvorbu inzulínu, neprodukuje ho vôbec alebo inzulín primerane nevyužíva. Inzulín je hormón potrebný k premene glukózy, teda cukru, na energiu. Bez správnej tvorby inzulínu a jeho účinku glukóza zotrváva v krvi, čo vedie k chronickej hyperglykémii – zvýšenej hladine cukru v krvi.

To môže viesť ku krátkodobým aj dlhodobým komplikáciám, z ktorých mnohé – ak sa im nepredchádza a ostávajú neliečené – môžu byť fatálne. Všetky môžu znížiť kvalitu života ľudí s diabetom a ich rodín.

Diabetes mellitus sa delí na dva hlavné typy. Prvý typ je tzv. závislý na inzulíne (inzulín dependentný), ktorý vzniká častejšie v mladom veku človeka, môže sa končiť ťažkými akútnymi komplikáciami a stavmi. Druhý typ, tzv. nezávislý na inzulíne (inzulín independentný), vzniká skôr medzi vekovo staršími, často obéznymi pacientmi, ktorí majú na vznik choroby dedičné predpoklady. Liečba diabetu spočíva v podávaní antidiabetík. V prípade, že perorálna liečba nepostačuje, pacient je nastavený na užívanie inzulínu.

Čítajte tiež: Čo ohrozuje zdravie Slovákov? Tieto choroby nás najviac ničia!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9