Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Predvída rizikové situácie a zachráni život: Prelomová novinka pre diabetikov!

Konzumácia mlieka môže niektorým ľuďom spôsobovať problémy! Zobraziť galériu (3)
Konzumácia mlieka môže niektorým ľuďom spôsobovať problémy! (Zdroj: profimedia.sk)

Ľudia s diabetom a ich blízki majú novú nádej na plnohodnotnejší život! Od júla bude už aj na Slovensku dostupná nová inzulínová pumpa Minimed 640G, ktorá okrem podávania inzulínu dokáže ochrániť pacienta pred hroziacou hypoglykémiou a následnou stratou vedomia, či dokonca smrťou.

 

Lekárom môže zasa pomôcť v správnom rozhodovaní o nastavení liečby. Nová pumpa je tak už len krok od vývoja umelého pankreasu.

Nová inzulínová pumpa je určená najmä pre ľudí s diabetom 1. typu, ktorí sú odkázaní na celoživotné podávanie inzulínu a navyše trpia častými hypoglykémiami. Vďaka zabudovanému inteligentnému systému dokáže predvídať hladinu cukru v krvi a rozpoznať tak hroziace riziká pre pacienta o pol hodinu skôr ako vôbec nastanú. Pumpa je zároveň schopná sama na tieto riziká reagovať a regulovať množstvo a čas podávaného inzulínu. Vďaka tomu prispieva nielen k zlepšeniu kompenzácie, ale najmä k väčšej psychickej pohode a slobode pacientov. 

„Ľuďom s diabetom 1. typu, a v prípade detí aj ich rodičom prináša táto najnovšia generácia inzulínovej pumpy novú kvalitu života, väčší pocit pohodlia a istoty,“ hovorí predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti doc. MUDr. Emil Martinka, PhD.  a dodáva: „Už to nie je len presná aplikácia inzulínu. Nová pumpa pomáha udržiavať bezpečnú hladinu glykémie a ako vôbec prvá pumpa na svete poskytuje 24-hodinovú ochranu pred nebezpečnou, často až život ohrozujúcou situáciou, akou je hypoglykémia a jej dôsledky. Napokon, prispieva tiež k zlepšeniu prognózy z hľadiska dlhodobých komplikácií ako je poškodenie zraku, obličiek či rozvoj diabetickej nohy alebo srdcovo-cievnych ochorení. Medicína tak zaznamenáva ďalší pokrok, vďaka ktorému sme stále bližšie k vývoju „umelého pankreasu“.

Na Slovensku žije s diabetom 1. typu približne 27 000 ľudí a len za posledný sledovaný rok pribudlo na Slovensku 193 detí do 19 rokov s diagnózou diabetu 1.typu.

"Ide o autoimunitné ochorenie a taký typ diabetu, kedy pankreas prestane produkovať inzulín. Zvyčajne sa objavuje v detstve a mladosti, ale môže vzniknúť v akomkoľvek veku. Pacienti sú doživotne odkázaní na podávanie inzulínu,“ vysvetľuje MUDr. Ľubomír Barák z Detského diabetologického centra.

Strašiak menom hypoglykémia

Najväčším strašiakom pre ľudí s diabetom 1. typu, a v prípade detí s týmto typom cukrovky aj ich rodičov, je hypoglykémia, teda nedostatok cukru v krvi.


Týždeň bez deodorantu? Žena odmietla bežnú hygienu podpazušia, takto dopadla!


„Hypoglykémia sa prejavuje pocitom slabosti, zníženou koncentráciou, zmenou nálady, poruchou reči, zhoršením zraku, pocitom hladu, potením, kŕčmi alebo mravčením v prstoch. Človek v hypoglykémii môže pôsobiť ako opilec, no v skutočnosti mu ide o život,“ hovorí MUDr. Barák a dodáva: „Tento stav nedostatku cukru v krvi môže totiž vyústiť až do  straty vedomia a v prípade neposkytnutia adekvátnej pomoci až smrti“. 

Až 30 % ľudí s diabetom 1. typu, teda každý tretí, si však hypoglykémiu neuvedomuje.

„Predstavte si, že šoférujete a zrazu stratíte vedomie. Alebo si predstavte dieťa s diabetom 1. typu, ktoré sa bicykluje a zrazu sa objaví hypoglykémia. To môže mať fatálne dôsledky a to  nielen pre samotného diabetika,“ upozorňuje MUDr. Barák a dodáva: Nejde však len o tragické situácie. Opakované a časté hypoglykémie poškodzujú mozog a môžu byť napríklad príčinou horších výsledkov v škole či častých zmien nálad.“

Pumpa pomáha a chráni

Takéto stavy však môžu byť minulosťou práve vďaka novej inzulínovej pumpe

Nová inzulínová pumpa je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: red)
v kombinácii s kontinuálnym monitorovaním glukózy v podkoží
. Tá nielenže dodáva telu chýbajúci inzulín, ale zároveň dokáže podávanie inzulínu v prípade hroziacej hypoglykémie a straty vedomia zastaviť. Pumpa totiž nepretržite (24 hodín denne) meria hladinu cukru v krvi a ak zistí, že hrozí pokles cukru v krvi až na úroveň hypoglykémie, tak podávanie inzulínu dočasne zastaví. Keď sa hladina cukru upraví, pumpa podávanie inzulínu automaticky obnoví.  Nezanedbateľným benefitom je aj eliminácia každodenného viacnásobného pichania inzulínu.

 

„Pumpa je úžasnou pomôckou nielen po zdravotnej, ale aj psychickej stránke, keďže dáva mojej dcére, a tým aj mne istotu, že jej nehrozí stav bezvedomia,“  hovorí Ľubica Pilková, matka 16-ročnej dcéry s diabetom 1. typu. „Vďaka pumpe, ktorú používam už 8 rokov, mám stabilné hodnoty cukru v krvi. To mi dáva viac slobody a priestor a čas myslieť aj na iné veci ako len diabetes. Vďaka svojej pumpe môžem žiť úplne normálny, aktívny a plnohodnotný život ako všetci moji rovesníci. Táto nová pumpa má naviac rôzne vychytávky a vďaka variabilnému nastaveniu ma cez deň v prípade potreby upozorní na hroziacu hypoglykémiu v predstihu, pred spaním si zasa alarm vypnem a pokojne sa vyspím. Pumpa si poradí sama. Mala som ju možnosť vyskúšať a som nadšená! Teším sa, až starú vymením za novú,“ hovorí 16-ročná Hanka.

Ako funguje inzulínová pumpa?

Takto vyzerá pumpa, ktorá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: red)
Inzulínová pumpa je veľká približne ako mobilný telefón a zaisťuje nepretržité zásobovanie inzulínom podobne ako zdravý pankreas. Inzulín sa podáva pomocou infúznej súpravy zakončenej malou kanylou, ktorá sa zavádza tesne pod kožu. Takto pumpa automaticky uvoľňuje stále množstvo inzulínu – bazálnu dávku, ktorou udržuje hladinu cukru v krvi v požadovanom rozmedzí bez nutnosti pravidelnej aplikácie inzulínu bez jedla. K zamedzeniu nadmerného vzostupu hladiny cukru v krvi, napr. pred jedlom, si pacient podá jednorázovú dávku inzulínu – tzv. bolus. V inzulínových pumpách sa používa len krátkodobo pôsobiaci inzulín, ktorý účinkuje podobne ako inzulín vylučovaný zdravým pankreasom. 


O tomto ste zrejme nevedeli: Takto sa má správne naniesť opaľovací krém na pokožku!


Systém tvorí inzulínová pumpa s technológiou SmartGuard, najmodernejší glukomer a  senzor Enlite, ktorý prostredníctvom vysielača komunikuje s pumpou a zasiela denne 288 údajov o nameranej hodnote glukózy v medzibunkovej tekutine. Inzulínová pumpa tak dokáže okamžite reagovať a v prípade hroziacej hypoglykémie zastaviť podávanie inzulínu.  Ak sa do pol hodiny hladina glukózy upraví, podávanie bazálnej dávky inzulínu pumpa znovu obnoví. Využívanie technológie SmartGuard má význam hlavne v noci, kedy nedokáže osoba zasiahnuť a hroziacu  hypoglykémiu eliminovať podaním sacharidov.

Celý systém dopĺňa terapeutický softvér CareLink, ktorý je prístupný zdarma na webe a vďaka prehľadným a ľahko čitateľným grafickým výstupom  dokáže lekár flexibilne upravovať liečbu.  

Inzulínová pumpa má úplne nový dizajn s intuitívnym ovládaním, plnofarebnou obrazovkou, rôznymi nastaveniami pripomienok a výstrah a možnosťou diskrétne podávať bolus inzulínu pomocou diaľkového ovládania v glukomere.

 „Skvalitňovanie života pacientov s diabetom a podpora ich aktívneho života je hlavnou misiou našej spoločnosti. Očakávame, že ľudia s diabetom budú môcť túto technológiu využívať k úprave svojho stavu, a tým skutočne zlepšiť kvalitu života,“ hovorí Ing. Pavol Lepey, vedúci slovenskej pobočky svetového lídra vo výrobe zdravotníckych technológií, spoločnosti Medtronic, z dielne ktorej nová pumpa vzišla.

Čítajte tiež: Hrozivé čísla amputovaných nôh na Slovensku: Takto sa zachránite a neprídete o končatinu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9