Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ebola sa vymyká spod kontroly: Smrtiaca epidémia zabíja čoraz viac!

Ebola si vyžiadala už vyše 2000 obetí!
Ebola si vyžiadala už vyše 2000 obetí! (Zdroj: SITA)

Epidémia eboly v západnej Afrike, ktorú sa stále nedarí zastaviť, si podľa dnešných údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyžiadala už viac ako 2100 obetí.

Z bilancie WHO vyplýva, že spomedzi 3944 registrovaných prípadov ochorenia skončilo 2097 úmrtím pacientov. V týchto číslach sú zahrnuté aktuálne údaje o situácii v Guinei, Libérii a Sierre Leone, nie však v Konžskej demokratickej republike, kde sa ochorenie vyskytlo nezávisle od terajšej epidémie, či Nigérii alebo Senegale.

Z Nigérie, kde zaznamenali 23 prípadov ochorenia, hlásili doteraz osem úmrtí, čo zvyšuje celkový počet obetí na 2105 a počet infikovaných na 3968. Jedného nakazeného zaregistrovali v Senegale.

Experti WHO, ktorí počas dvojdňových rokovaní v Ženeve diskutovali o možnostiach ďalšieho postupu voči epidémii eboly, zverejnili dnes odporúčanie. Radia v ňom zdravotníkom využívať pri liečbe infikovaných krv pacientov, ktorí prekonali život ohrozujúce ochorenie. Súčasne naznačujú, že už v novembri by mali byť k dispozícii výsledky klinických testov dvoch nádejných vakcín proti ebole - produktov firiem GlaxoSmithKline a NewLink Genetics.

Organizácia Spojených národov v tejto súvislosti oznámila, že zriaďuje Krízové centrum pre ebolu so sídlom v New Yorku. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes informoval, že na boj proti ebole v západnej Afrike bude urgentne potrebných 600 miliónov dolárov. Informácie priniesli agentúry Reuters a AP a britská televízia BBC.

Zákaz vychádzania nepomôže

Trojdňový celoštátny zákaz vychádzania, ktorý chce vláda v Sierre Leone vyhlásiť na konci septembra, nezabráni ďalšiemu šíreniu krvácavej horúčky ebola. Niektoré prípady jej výskytu nemusia totiž zdravotnícki pracovníci aj napriek zákazu odhaliť, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF).

Podľa sierraleonského ministerstva informácií chce vláda nariadiť občanom, aby 19.-21. septembra nevychádzali zo svojich domovov, čo by malo pomôcť zastaviť šírenie eboly a umožniť zdravotníkom nájsť ľudí, ktorí touto chorobou už trpia.

"Podľa našich skúseností vyhlásenie zákazu vychádzania a karantény pri zvládaní eboly nepomáha, pretože vždy zaženie ľudí do úkrytov a naruší dôveru medzi obyvateľstvom a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. To vedie k ukrývaniu ľudí, ktorí už môžu byť nakazení, čo má za následok ďalšie šírenie choroby," uvádza sa vo vyhlásení MSF.          

Námestník ministra informácií Sierry Leone Theo Nichol však naopak tvrdí, že trojdňový zákaz vychádzania pomôže zdravotníckym pracovníkom nájsť osoby, u ktorých je podozrenie, že sa už ebolou nakazili.

Podľa MSF si skríning domácností vyžaduje vysokú mieru profesionality, a ak by sa aj v rámci neho podarilo nejaké prípady eboly zachytiť, v Sierre Leone nie je dostatok špecializovaných zariadení, kam by bolo možné chorých umiestniť.

Organizácia Lekári bez hraníc preto opätovne vyzýva štáty, ktoré majú civilné alebo vojenské prostriedky na boj s biologickými pohromami, aby svoje vybavenie a tímy špecialistov poslali do západnej Afriky.

EÚ vyčlení pre štáty 140 miliónov eur

Európska komisia dnes oznámila, že poskytne finančnú podporu vo výške 140 miliónov eur krajinám západnej Afriky, ktoré sú v súčasnosti zasiahnuté vírusom eboly. Týmito krajinami sú Guinea, Sierra Leone, Libéria a Nigéria.

Suma 38 miliónov eur z novej pomoci je osobitne určená na to, aby vládam týchto štátov pomohla lepšie zabezpečiť ich zdravotné služby - posilnenie liečebných stredísk či podporu zdravotníckych pracovníkov -, a to ako počas krízy, tak i vo fáze návratu k normálnemu stavu.

Finančná podpora sa bude tiež týkať oblasti potravinovej bezpečnosti, zásobovania vodou a zabezpečenia hygienických podmienok, ktoré sú nevyhnutné z hľadiska ochrany zdravia obyvateľstva.

Eurokomisár pre rozvoj Andris Piebalgs dnes počas oficiálnej návštevy Beninu uviedol, že kríza spôsobená ebolou je znepokojivá - a to nielen kvôli vplyvu na zdravotné služby, ale aj v dôsledku všeobecnejších problémov, ktoré prináša z hľadiska hospodárskej stability, potravinovej bezpečnosti, zásobovania vodou a zabezpečenia hygienických podmienok.

"Náš finančný balík je dôkazom toho, že EÚ sa aj naďalej usiluje o jasnú a koordinovanú medzinárodnú reakciu a že urobí všetko pre to, aby vládam postihnutých krajín poskytla pomoc v tých oblastiach, kde je to najviac potrebné," skonštatoval Piebalgs.

Eurokomisárka EÚ pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Kristalina Georgievová upozornila, že situácia v tejto časti Afriky sa stále zhoršuje, a to aj napriek odvážnemu úsiliu humanitárnych organizácií a napriek včasnej a významnej pomoci poskytnutej medzinárodným spoločenstvom vrátane EÚ.

Komisia spresnila, že celkový balík vo výške 140 miliónov eur sa rozdelí nasledovne: 38 miliónov eur na posilnenie systémov zdravotnej starostlivosti vrátane poskytovania zdravotnej starostlivosti, potravinovej bezpečnosti, zásobovania vodou a zabezpečenia hygienických podmienok; ďalej päť miliónov eur na poskytovanie mobilných laboratórií na zisťovanie vírusu a odbornú prípravu zdravotníckych pracovníkov; a nakoniec 97,5 milióna eur na operácie v rámci rozpočtovej podpory v Libérii a Sierre Leone s cieľom posilniť schopnosť vlád poskytovať verejné služby a makroekonomickú stabilitu.

Skutočnosť, že postihnuté krajiny západnej Afriky zaznamenávajú rýchlo rastúci počet prípadov eboly, odhaľuje nedostatočnosť miestnych systémov zdravotnej starostlivosti.

Nákazu je možné kontrolovať pomocou primeraných opatrení a zariadení, ale je potrebné aj aktívne zapojenie miestnych a medzinárodných partnerov. Akékoľvek opatrenia smerujúce k izolácii týchto krajín by podľa komisie viedli len k zhoršeniu situácie.

Niekoľko tímov európskych odborníkov zúčastňujúcich sa na projekte európskeho mobilného laboratória pre nebezpečné infekčné choroby už bolo vyslaných do Guiney a Nigérie, ďalší príde na budúci týždeň do Libérie. Tieto tímy majú mobilné laboratória, ktoré pomáhajú pri diagnostikovaní vírusovej hemoragickej horúčky, rýchlom analyzovaní vzoriek a potvrdzovaní prípadov.  

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9