Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Jedinečná príležitosť: Zistite, či máte kvalitnú vodu

Dajte si vyšetriť vodu a zistite, či je kvalitná!
Dajte si vyšetriť vodu a zistite, či je kvalitná! (Zdroj: photl.com)

Pri príležitosti tohtoročného Svetového dňa vody budú mať obyvatelia Bratislavského kraja i na východnom Slovensku niekoľko možností dať si vyšetriť vodu z vlastných studní.

Bezplatné laboratórne analýzy v Bratislave ponúkne Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ), jeho podriadená zložka - Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) a tiež Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS).

Budú sa sledovať dusičnany a dusitany

Úrady budú vzorky vody zbierať vo štvrtok (20.3.) v mieste svojho sídla. ÚVZ na Trnavskej ceste v Bratislave od 9.00 do 11.30 h, RÚVZ od 8.00 h do 13.00 h v svojom sídle na Ružinovskej 8. Vyšetrenia budú orientované na dva základné ukazovatele kvality pitnej vody – dusičnany a dusitany.

BVS bude prijímať vzorky počas troch dní - od pondelka (24.3.) do stredy (26.3.). Ľudia ich môžu priniesť do laboratórií na Bojnickej ulici 6 v Bratislave. Vodárne otestujú vzorky na prítomnosť dusičnanov a celkovú tvrdosť.

V čom treba priniesť vzorku?

Hovorkyňa RÚVZ v Bratislave Katarína Nosáľová vysvetlila, že vzorku je "potrebné odobrať v deň vyšetrenia (20.3.) do čistej, vypláchnutej sklenenej alebo plastovej fľaše v množstve pol litra".

Naproti tomu do BVS treba priniesť vzorku v trojdecovej plastovej fľaši, ktorú ľudia pred naplnením niekoľkokrát dôkladne prepláchnu vodou. Sklené fľaše a plastové nádoby s objemom nad pol litra vodárne nebudú prijímať.

"Vodu nechajte približne dve až päť minút odtiecť dostatočne silným prúdom," vysvetlil hovorca BVS Zenon Mikle.

Doplnil, že fľašu je potrebné naplniť až po okraj, aby pod vrchnákom nebol takmer žiaden vzduch.

Výsledky BVS postupne zverejní v priestoroch svojho zákazníckeho centra na Prešovskej 48 v Bratislave a na internete. ÚVZ a RÚVZ zverejnia výsledky analýz postupne na svojich internetových stránkach.

Úrady pripravujú poradenstvo

Svetový deň vody si pripomenieme v sobotu 22. marca. Úrady verejného zdravotníctva ponúknu verejnosti vo štvrtok aj odborné poradenstvo. V sídle ÚVZ môžu ľudia získať informácie o pitnej vode, jej význame pre človeka, zdravotnej bezpečnosti verejných vodovodov a individuálnych studní. Odborníci tiež poradia ako si chrániť vlastný vodný zdroj.

Hovorkyňa bratislavského RÚVZ Katarína Nosálová vysvetlila, že občania budú mať možnosť využiť konzultačné služby zamerané na kvalitu pitnej vody, dostanú odpovede na otázky o kontrole kvality pitnej vody, o ochrane vodných zdrojov, zdravotnej bezpečnosti pitnej vody a jej význame pre zdravie ľudí.

Analýza vody aj pre východné Slovensko

Bezplatnú analýzu vody na dusičnany z domových studní ponúka záujemcom tento rok aj Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS), a to v piatok 21. marca.

Analýzy ukazujú, že mnohé studne obsahujú nekvalitnú vodu, percento takýchto vzoriek bolo vlani v priemere 34 percent.

"Už tradične najhoršie sú na tom okresy Trebišov, Michalovce, Vranov nad Topľou a Košice. V okrese Trebišov bolo vlani takýchto nevyhovujúcich vzoriek až 76 percent, v Michalovciach 45 percent," povedala dnes pre novinárov Nataša Riganová, vedúca útvaru chemicko-technologických činností VVS.

Dusičnany sú vo vyšších koncentráciách pre zdravie škodlivé.

Vzorku vody treba doniesť v čistej uzavretej sklenenej alebo PET fľaši s minimálnym množstvom 0,3 litra, odobratej v ten istý deň, do zákazníckeho centra príslušných závodov VVS. Urobiť tak možno v čase od 8.00 h do 14.00 h. Jedna osoba môže doniesť maximálne tri vzorky. Výsledky analýzy budú záujemcom oznámené hneď na mieste. Analýza je určená len pre tých, ktorí nevyužívajú verejný vodovod VVS.

Deň otvorených dverí

Vodárenská spoločnosť opätovne organizuje aj Deň otvorených dverí, v rámci ktorých od utorka (18. 3.) do piatka (21. 3.) ponúka verejnosti prehliadku vybraných vodárenských objektov - úpravní a čističiek vôd, a chemické laboratóriá s odborným výkladom.

"Chceme ukázať ľuďom, ako priamo v procese prebieha čistenie alebo úprava vody," povedal generálny riaditeľ VVS Stanislav Hreha.

Pripravené sú aj súťaže na tému voda pre školákov i dospelých. VVS opätovne pri tejto príležitosti vydáva špeciálny časopis Vodník a detskú verziu Vodníček.

VVS oslávila minulý rok desať rokov od svojho založenia. Pri tejto príležitosti vydala knihu Zmena, ktorú dnes pred novinármi pokrstil primátor Košíc a zároveň podpredseda predstavenstva VVS Richard Raši.

Spoločnosť VVS dnes ďalej informovala, že v rámci skvalitňovania služieb pre zákazníkov pripravila bezplatné elektronické zasielanie dokumentov, ako sú faktúry za vodné, stočné a ďalšie služby.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9