Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Do boja s prechladnutím: Okrem liekov je tu ešte jeden pomocník

S bolesťou hrdla môže pomôcť čaj zo šalvie a rumančeka.
S bolesťou hrdla môže pomôcť čaj zo šalvie a rumančeka. (Zdroj: photl.com)

S prechladnutím možno v počiatkoch bojovať nielen za pomoci liekov, ale aj prírody. Bylinky môžu pomôcť pri bolestiach hrdla či prechladnutí.

"Bylinky si môžeme pestovať aj sami doma," povedala bylinkárka Mária Danková z Červeného Kláštora. Podľa nej by sme sa mali zamerať na také rastliny, ktoré si nemôžeme nazbierať vo voľnej prírode, napríklad nechtík, echinaceu, mätu, medovku, rumanček či šalviu.

Ktoré bylinky a na čo sú dobré?

Bolesť hrdla pomôže zmierniť čaj zo šalvie a rumančeka. Proti chrípke je účinný čaj z lipových kvetov, bazy čiernej, kvetov a listov podbeľa a echinacey purpurovej. Pri kašli zase pomáhajú bylinky so slizovitými látkami ako napríklad listy a kvety slezu lesného, listy skorocelu kopijovitého a na vykašlávanie kvety rumančeka kamilkového, vňať materinej dúšky, listy šalvie lekárskej a plody fenikla.

"Pri nádche môžeme inhalovať výpary rumančeka, mäty a dúšky," doplnila Danková.

Kedy zbierať bylinky?

Najlepší čas na zbieranie byliniek je ešte pred začiatkom zimy, za suchého a teplého počasia, keď sú rastliny na vrchole ich zrelosti, aby mali čo najvyšší obsah účinných látok. Niektoré sa zbierajú pred kvitnutím, napríklad medovka, púpava, iné na začiatku kvitnutia - mäta či skorocel, ale aj v plnom kvete, napríklad pamajorán, rebríček, jastrabina, divizna. Čučoriedky a šípky sa zbierajú až pri dozretí plodov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9