Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Nebojte sa zimy: Odhaľte najväčšie mýty a spoznajte pravdu

Nebojte sa zimy a trávte veľa času vonku!
Nebojte sa zimy a trávte veľa času vonku! (Zdroj: sxc.hu )

Spôsobuje depresie nedostatok slnečného žiarenia alebo je pravda, že nás alkohol v zime zahreje? Toto sú jedny z najväčších mýtov, týkajúcich sa zimy. Zborte ich!

Zo studeného vzduchu môžete ochorieť.

Ide o najväčší mýtus. V skutočnosti je opak pravdou. Bunky, ktoré bojujú proti infekcii v tele, sa aktivizujú práve vtedy, keď idete von do zimy.

Pravdou je, že príchodom zimy sa zvyšuje počet chorých. No dôvodom je fakt, že sa stretávame v uzavretých priestoroch, kde sa choroby oveľa ľahšie šíria. Preto by sme mali paradoxne, aj keď je zima, chodiť von častejšie.

V zime by ste nemali cvičiť.

Vylezte spod deky a zacvičte si vonku, aj keď vám vzduch trochu líca vyštípe! Podľa výskumu zverejneného v časopise Medicine & Science in Sports and Exercise je cvičenie v nízkych teplotách efektívnejšie, dosiahnete lepší čas a spálite viac kalórií za kratšiu dobu. Pri náročnom tréningu počas zimy vyplaví vaše telo vysoké hladiny endorfínov, teda hormónov šťastia. A to aj po tom, ako docvičíte, budete sršať dobrou náladou!    

Alergiu nebudete mať v zime.

Máte upchatý nos a bolí vás hrdlo? Nemusí ísť len o obyčajnú nádchu. Môže ísť o alergiu. Podľa spoločnosti Asthma and Allergy Foundation of America, jeden z piatich ľudí trpí alergiou, ktorá sa zhorší práve v zime. Ak vám neprejde ani po 10 dňoch, vyhľadajte alergológa.

Trpieť môžete i tzv. chladovou alergiou. Sprevádza ju sčervenanie kože, opuchy, pálenie sliznice v nosohltane, upchatý nos, dráždivý kašeľ, zapálené spojivky, opuchnuté viečka a slzenie očí. Túto alergiu vyvoláva vystavenie pokožky chladnému vzduchu, vietor i náhla zmena teplôt. Výborným liekom je otužovanie, neprekurovanie bytu, či primerané, teplé oblečenie.

V zime nepotrebujete ochranu pred slnečným žiarením.

V chladných mesiacoch potrebujete opaľovacie krémy pomaly viac, ako v lete!

„Pretože je zemský povrch bližšie k slnku práve v zimných mesiacoch, sme vo väčšej miere vystavení  škodlivým lúčom bez toho, aby sme si to uvedomovali,“ upozorňuje Robert Guida, lekár z New Yorku.

Aby toho nebolo málo, sneh a ľad odráža až 80 % škodlivých UV lúčov. Takže podľa spoločnosti Skin Cancer Foundation pokožku môžu zasiahnuť dvakrát viac, ako inokedy.

Depresie spôsobuje nedostatok slnečného svetla.

Kým tmavé dni tomu rozhodne nepomáhajú, existuje mnoho ďalších faktorov, ktoré môžu prispieť k zimnej depresii. Vianočné sviatky sú pre mnohých veľmi stresujúce. Zháňanie darčekov či vypekanie zákuskov, aby nezíval vianočný stôl prázdnotou. Mnohí majú z tohto obdobia depresie, aj keď po sviatkoch príde úľava.

Ženy priberú v zime vyše 5 kilogramov.

Každý si spája zimu a Vianoce automaticky s priberaním. Predsa len v chladných mesiacoch sme prevažne doma a radšej skĺzneme pod perinu s ovládačom v ruke, ako by sme mali ísť do tej zimy. Ukazuje sa, priemerná žena v skutočnosti cez zimu priberie len pol kila až dve kilá. Zvyčajne ich však nasledujúce leto zhodí. Ak sa bojíte o svoju hmotnosť, pravidelne sa hýbte a zdravo sa stravujte bez ohľadu na to, aké je ročné obdobie. Nepoľavujte ani v zime§

Vitamín C je prevenciou proti nachladnutiu.

Napoly pravda, napoly mýtus. Takmer každý vie, že 75 mg odporúčanej dennej dávky vitamínu C je dôležité pre udržanie imunitného systému, aby sa zabránilo nachladnutiu. Avšak niektoré štúdie ukázali, že veľká dávka vitamínu C, ktorú si dáte pri prvých príznakoch nádchy, môže pomôcť skrátiť dĺžku a znížiť závažnosť nachladnutia. Takže nie je len prevenciou.

Zimné teploty môžu spôsobiť vypadávanie vlasov.

V štúdii, ktorú realizovala University Hospital of Zurich, výskumníci sledovali 823 žien po dobu 6 rokov a zistili, že väčšinu vlasov stratili v lete a najmenej práve v zime. Napriek tomu zima spôsobuje suchú pokožku na hlave, kvôli ktorej vlasy vyzerajú nezdravo a sú veľmi krehké. V chladných a suchých mesiacoch vás preto môže pokožka na hlave viac svrbieť, ako inokedy. Investuje do kvalitných prípravkov na vlasy a používajte šampón, ktorý ochráni vaše vlasy pred chladným počasím.

Pitie alkoholu vás zahreje.

Po vypití pohárika vám môže byť teplo, ale to len kvôli zrýchlenému prúdeniu krvi, ktoré spôsobí sfarbenie pokožky doružova. Teplo v skutočnosti uniká od vnútorných orgánov, preto teplota v tele klesá. Navyše, alkohol narúša schopnosť tela sa chvieť a vytvárať ďalšie teplo.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9