Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ste nespokojní s prístupom lekára? Vyriešte to takýmto spôsobom

Ošetriť sa môžete dať aj u zahraničného lekára.
Ošetriť sa môžete dať aj u zahraničného lekára. (Zdroj: photl.com)

Nevyhovuje vám zdravotná starostlivosť na Slovensku? Ste nespokojní s prístupom lekára? V súčasnosti sa už môžete vybrať do zahraničia, resp. do krajiny EÚ, kde môžete navštevovať napr. zubára alebo očného lekára. Od 25. októbra nadobudla platnosť smernica o uplatňovaní práv pacientov pri cezhraničnej zdravotnej starostlivosti. Môžete tak využívať služby lekárov a poskytovateľov ktoréhokoľvek štátu EÚ.

Nová smernica sa týka hlavne ošetrenia v ambulanciách a vydávania liekov v lekárňach. Lekári musia mať odo dňa platnosti smernice zverejnený cenník. Náklady za ošetrenie vám hradí zdravotná poisťovňa, avšak to neznamená, že by ste mali odložiť peňaženku. Preplatí vám to len do sumy, ktorú by ste zaplatili u nás. Zvyšok by ste si totiž museli z vlastného vrecka doplatiť. Nemusíte čakať na súhlas poisťovne, čo by bolo inak v prípade niektorých zložitých výkonoch, ako napr. pri operáciách nádorov.

Výhody

  • Možno očakávať príval nových pacientov zo zahraničia.

Nevýhody

  • Niektorí lekári môžu prísť o svojich doterajších pacientov.
  • Pacienti môžu dať prednosť ošetreniu v iných krajinách mimo členského štátu, kde sú poistení.
  • Slovenský pacient môže za zdravotnú starostlivosť v krajinách EÚ doplácať niečo navyše. Musia rátať aj s dopravou do krajiny, čo ich môže vyjsť draho.
  • Výhodné je to skôr pre bohatších pacientov, ktorí sú ochotní si priplatiť.
  • Jazyková bariéra medzi lekárom a pacientom.

Stanovisko Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Union zdravotnej poisťovne na túto tému:

Všeobecná zdravotná poisťovňa

„Pokiaľ ide o ambulantnú liečbu, novinkou je, že poistenec môže od októbra navštíviť aj lekára, ktorý nie je napojený na systém verejného zdravotného poistenia v danej krajine. Poistenec však nemusel poisťovňu žiadať o súhlas k ambulantnej liečbe ani doteraz. Už od 1.5.2010 totiž platí, že poistenec má právo na úhradu nákladov poskytnutej ambulantnej zdravotnej starostlivosti do výšky jej úhrady na území SR,“ povedala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Mgr. Petra Balážová.

Ako ďalej dodala, podmienkou je, že ide o zdravotnú starostlivosť, ktorá je na území Slovenskej republiky poskytovaná a hradená z verejného zdravotného poistenia, a musia byť splnené podmienky dané slovenskou legislatívou (napr. výmenný lístok od praktického lekára na odborné vyšetrenie alebo odporučenie odborného lekára k inému odborného lekárovi, pri stomatologickom ošetrení musí mať vykonanú preventívnu prehliadku v predchádzajúcom roku, aby mu boli preplatené určité výkony atď.).

Stačí vyplniť žiadosť a priložiť k nej potrebné doklady (originál dokladu o zaplatení; originál faktúry, s rozpisom poskytnutých výkonov; kópiu záznamu z ošetrenia, resp. lekárskej správy, kópiu receptu pri predpísaní liekov), ktoré následne doručí príslušnej pobočke VšZP.

Iný prípad je, ak poistenec vycestuje za ústavnou ZS, ktorá je hradená v SR z verejného zdravotného poisteniabez súhlasu zdravotnej poisťovne. V tomto prípade má právo na preplatenie nákladov cezhraničnej ZS podľa výšky úhrady (§ 9d ods. 10), ak písomne požiada príslušnú zdravotnú poisťovňu podľa § 10 zákona č. 580/2004 Z. z. do troch mesiacov od ukončenia poskytnutej cezhraničnej zdravotnej starostlivosti,“ povedala Mgr. Petra Balážová.

Ak poistencovi nie je možné poskytnúť zdravotnú starostlivosť na území SR, Poistenec má v tomto prípade nárok na plnú úhradu poskytovanej plánovanej ZS. V tomto prípade však ide o plánovanú zdravotnú starostlivosť poskytnutú v inom členskom štáte, na ktorú musí príslušná zdravotná poisťovňa dať súhlas.

Union zdravotná poisťovňa

"V zmysle platných nariadení EÚ, Union zdravotná poisťovňa, a. s., prepláca ambulantnú zdravotnú starostlivosť v inom členskom štáte, za ktorou jej poistenec vycestuje  vo výške zmluvných cien. Vzhľadom na  vyššie ceny za poskytnutú zdravotnú  starostlivosť a tým pádom aj vyššiu spoluúčasť poistenca, hlavne v „starých členských štátoch“, je táto možnosť využívaná minimálne. Ani pred platnosťou novely nebol potrebný predchádzajúci súhlas zdravotnej poisťovne na ambulantnú liečbu v zahraničí. Touto novelou zákona sa iba transponovala európska smernica do slovenskej legislatívy," povedala hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Judita Smatanová.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9