Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Máte hektický život? Takto ho môžete vrátiť späť do rovnováhy

Oddychujte a odložte na chvíľu každodenné povinnosti nabok.
Oddychujte a odložte na chvíľu každodenné povinnosti nabok. (Zdroj: photl.com)

Je váš životný štýl hektický? Skúste relaxačné techniky, ktoré vás môžu vrátiť späť do rovnováhy. V dnešnej dobe je na človeka kladené veľké bremeno stále rastúceho zoznamu úloh, ktorý nezahŕňa jednu veľmi dôležitú vec - odpočinok. Zvládanie stresu je kľúčom k udržaniu si dobrého zdravia. Myslíte si, že nemáte čas na odpočinok? Ponúkame vám zopár overených relaxačných metód, ktoré prispejú k odbúraniu vášho stresu.


Dýchajte zhlboka

Dajte si päť minút prestávku a zamerajte sa na svoje dýchanie. Posaďte sa vzpriamene, oči zatvorte a svoju ruku si dajte na brucho. Pomaly dýchajte nosom, aby ste cítili začiatok dýchania v bruchu. Potom pomaly vydychujte ústami. Opakujte 5 minút.

"Hlboké dýchanie eliminuje účinky stresu tým, že spomaľuje srdcovú frekvenciu a znižuje krvný tlak," hovorí psychologička Judita Tutin, PhD, certifikovaný športový tréner z Ríma.

Prežívajte prítomnosť

Často sa ponáhľate z práce na stretnutie, potom na ďalšiu schôdzku a váš deň končí tiež povinnosťami? Spomaľte! Nemusíte byť všade.

Sústreďte sa s plným vedomím 5 minút iba na jednu činnosť. Všimnite si, ako cítite vánok na svojej tvári a ako pri chôdzi dopadnú vaše nohy na zem. Pomaly si vychutnávajte každé sústo jedla. Ak budete občas tráviť čas v prítomnom okamihu a zameráte sa na vaše zmysly, mali by ste cítiť uvoľnenie napätia a stresu.

Nalaďte sa na svoje telo

Ľahnite si na chrbát alebo seďte s nohami položenými na podlahe. Sústreďte sa na svoje telo. Pozornosť začnite pri prstoch na nohách a pomaly pokračujte až na pokožku hlavy a všímajte si, ako sa cítite. Psychologička odporúča, aby ste osobitnú pozornosť venovali každej časti tela a sústredili sa na pocity.

Komunikujte

Dobrý systém sociálnej podpory je jedným z najdôležitejších prostriedkov na zvládanie stresu. Keď môžete hovoriť s ostatnými, najlepšie pri osobnom stretnutí alebo aspoň po telefóne, ide o skvelý spôsob, ako zvládnuť stres a povinnosti ľahšie.

Čas pre seba

Urobte si čas pre seba. Neustále vám vyzváňa telefón a vaša mailová schránka je plná? Skúste to inak. Prijímajte hovory a odpovedajte na e-maily iba v určitých denných časoch. Nie je predsa vašou povinnosťou, byť neustále ostatným k dispozícii. Myslite aj na seba.

Vyhradiť si čas na relaxáciu je ťažké. Ak si však chcete užiť dni bez stresu, dá sa to, stačí len znížiť nároky, ktoré sú kladené na váš čas a energiu. Každý má predsa právo žiť život podľa seba.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9