Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prevratná liečba rakoviny konečne aj u nás? Dočkáme sa v roku 2015

V Českej republike už funguje moderné protónové centrum, kde sa lieči rakovina.
V Českej republike už funguje moderné protónové centrum, kde sa lieči rakovina. (Zdroj: Proton Therapy Center)

V areáli vojenskej nemocnice v Ružomberku by mohli do konca roka otvoriť Protónový terapeutický komplex na liečbu onkologických pacientov. Problematika vybudovania vedecko-výskumného pracoviska protónovej terapie sa začala intenzívne riešiť v spolupráci s ruskými expertmi ešte v roku 2008 na základe dohody Medzivládnej komisie pre ekonomickú a vedecko-technickú spoluprácu medzi SR a Ruskou federáciou.


Aké sú prednosti tejto liečby?

Dobudovanie nového zariadenia pre protónovú liečbu s meniteľnou intenzitou a hĺbkovým dosahom protónového zväzku má zabezpečiť dostupnosť inovatívneho, rádioterapeutického postupu pri liečbe mnohých nádorových ochorení.

"Znamená to, že protónové terapeutické centrum na Slovensku okrem ekonomickej efektívnosti s vysokou presnosťou a intenzitou ožiarenia nádorového tkaniva výrazne ušetrí zdravé tkanivo, čím sa znížia nežiaduce účinky a vytvoria sa podmienky pre predĺženie očakávanej dĺžky života a zlepšenie jeho kvality mnohým onkologickým pacientom," povedal hovorca ministra školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) Michal Kaliňák

Spustí sa koncom roka 2015

Podľa šéfa rezortu Dušana Čaploviča (Smer-SD) má ministerstvo všetky predpoklady na to, aby meškajúci projekt bol spustený a slúžil praxi.

"Mimoriadne prínosné je aj to, že naši odborníci, ale aj firmy, sa budú môcť aktívne zúčastniť na každej fáze spustenia a následne prevádzke protónového urýchľovača. Ak všetko pôjde podľa plánov, po testovacej prevádzke a získaní potrebných certifikátov budeme môcť koncom roka 2015 ponúknuť terapeutickej praxi moderné technológie v rámci protónového urýchľovača, teda perspektívnu jadrovú medicínu," vyhlásil Čaplovič.

V marci tohto roka sa Slovensko a Rusko dohodli na prijatí nevyhnutných krokov, ktoré by smerovali k úspešnej realizácii projektu protónového centra ideálne do konca roka 2015. MŠVVŠ získalo technológiu protónového urýchľovača v Ružomberku od rezortu obrany.

Zodpovednosť má CVTI SR

V rámci rezortu školstva bude za úlohu zodpovedná priamo riadená organizácia – Centrum vedecko-technických informácií SR (CVTI SR). Za týmto účelom bola do CVTI SR prevedená správa budovy v areáli Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Ružomberku, kde je umiestnená technológia protónového urýchľovača, zatiaľ stále v režime Colného skladu vedeného na ÚVN Ružomberok. Úlohou centra bude nájsť vhodné odborné kapacity a finančné zdroje na realizáciu meraní a skúšok s cieľom získať potrebnú certifikáciu zo strany oprávnených organizácií EÚ.

Protónové centrá už fungujú vo svete

Prínos protónovej terapie v oblasti liečby onkologických ochorení je podľa ministerstva dnes nespochybniteľný.

"Svedčí o tom najmä fakt, že v súčasnosti je v prevádzke minimálne 35 protónových centier, ktoré sú spravidla lokalizované v najvyspelejších krajinách sveta, vrátane našich susedných krajín ako Česká republika, Poľsko a Rakúsko," zdôvodnil ministrov hovorca Michal Kaliňák.

Protónové centrum funguje aj v Českej republike, kde sa podarilo úspešne vyliečiť už niekoľko pacientov, vrátane slovenskej pacientky. Na Vyšetrení sa dozviete, na akom princípe funguje!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9