Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V lete je plno nástrah: Čo na nás číha a ako sa tomu vyhnúť?

Nepreceňujte svoje sily, dávajte si pozor pri kúpaní.
Nepreceňujte svoje sily, dávajte si pozor pri kúpaní.

Polícia vyzýva k opatrnosti pri kúpaní počas letných mesiacov. Ako ďalej informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, pri kúpaní treba byť ostražitý a zbytočne neriskovať. Dôležité je vchádzať do vody pomaly a postupne sa ovlažovať, prehriaty organizmus totiž nemusí zvládnuť prechod z tepla do studenej vody. Riziko utopenia zvyšuje aj alkohol.

Ako to vyzeralo v uplynulých rokoch?

V minulom roku sa utopilo 92 ľudí, 27 z nich bolo pod vplyvom alkoholu a telesné orgány zlyhali v 18 prípadoch. V tečúcich vodách prišlo o život 40 ľudí, v netečúcich zomrelo 16 osôb, v priehradách 16. V bazénoch sa utopili dvaja ľudia. Vo vode zomreli štyri deti do desať 10 rokov a osem mladých ľudí do 20 rokov.

Vo vekovej kategórii od 20 do 40 rokov sa utopilo 26 osôb, do 50 rokov 18 ľudí. Rizikovou kategóriou sú aj staršie osoby, vlani zomrelo 20 ľudí do 60 rokov a 16 ľudí starších ako 60. V drvivej väčšine išlo podľa polície o mužov. V roku 2011 sa utopilo 124 osôb, rok predtým 129, v roku 2009 zomrelo 120 ľudí a v roku 2008 o päť ľudí menej, 115.

Aké zásady treba dodržiavať?

Na prírodných aj umelých kúpaliskách treba dodržiavať viaceré zásady. Do hlbokej vody by mali ísť len skúsení plavci a ani tí nie jednotlivo. Do vody je najlepšie vchádzať postupne a vyhýbať sa tak prudkému ochladeniu organizmu.

"Ak ste pili alkohol, na kúpanie radšej zabudnite," poznamenala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Na umelých kúpaliskách sa treba pred vstupom do bazéna osprchovať a takisto rešpektovať výstražné označenia. Ľudia by nemali skákať do vody tam, kde je to zakázané. Môžu ublížiť nielen sebe, ale aj iným.

"Vždy majte svoje deti pod dozorom a nespúšťajte ich z dohľadu, každý predsa vie, že na nešťastie stačí aj zlomok sekundy. Taktiež nezaškodí naštudovať si základné pravidlá prvej pomoci a poznať čísla na záchranné zložky pre prípad núdze," uzavrela Baloghová.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9