Libor Javro bol online: Tuk sa nedá redukovať z určitej časti tela

Ing. Libor Javro je výživovým poradcom, ktorý vlastní výživové štúdio SH NUTRITION.
2013-06-28 07:57:00

Vedeli ste, že redukciu tuku musíte brať kompletne ako celok a že zvýšenú konzumáciu sladkostí odstránite tak, že v prvom rade zistíte, prečo máte chuť na sladké? Aj to poradil výživový poradca Ing. Libor Javro čitateľom v magazíne Vysetrenie.sk. Dnes od 11:00 bol online a ľudia sa naňho obracali s problémami ohľadom výživy. Pozrite sa na online rozhovor a na rady od zakladateľa výživového štúdia Sh Nutrition Libora Javra, ktoré pomohli nejednému čitateľovi.

Ing Libor Javro absolvoval Fakultu Agrobiológie a potravinových zdrojov na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre odbor Výživa ľudí. Vo svojej bakalárskej práci sa venoval regenerácii športovcov pomocou výživy a neskôr prácu rozšíril o sledovanie úrovne výživy vo vybraných futbalových kluboch vo fáze regenerácie. Pred dvoma rokmi získal certifikát Sportovní výživa v Brne od celoštátnej výživovej agentúry NutriAcademy.

Vlastní výživové štúdio

Založil vlastné výživové štúdio SH Nutrition, v ktorom vytvára svojim klientom profesionálne individuálne výživové plány. Ing. Libor Javro pomohol už desiatkam ľudí, ktorí vďaka nemu schudli, vyformovali si postavu či nabrali svalovú hmotu. Vo svojom štúdiu ponúka i služby, vďaka ktorým sa klienti vyliečia a udržia si zdravotný stav.

Prečítajte si články o príbehu Michala a Danky, ktorí schudli pod dohľadom výživového poradcu Ing. Libora Javru.

Ing. Libor Javro bol dnes od 11:00 online, pozrite sa, čo prezradil v online rozhovore!


Online rozhovor

2013-06-28 10:55:44 - otázka od: milada Dobrý deň potrebujem poradiť, chcela by som schudnúť aspoň 5 kg ale nedarí sa mi moja krná skupina je Rh A1 poz. Mám 50 rokov a chutí mi sladké. Prajem príjemný deň dá sa z toho niečo vykúzliť??? Dobrý deň pani Milada, samozrejme, dá sa v každom veku niečo robiť so svojou postavou. Pokiaľ máte problém s chuťou na sladké, určite by ste sa mali držať základných pravidiel, a to: pravidelná frekvencia príjmu potravy, znížená konzumácia potravín s vysokým množstvom jednoduchých sacharidov. Týmito dvoma pravidlami by sa mali odstrániť výkyvy sacharidov v krvi, tým pádom váš organizmus nebude dávať časté signály pre potreby konzumácie sladkostí.

2013-06-28 10:58:03 - otázka od: Alena Dobry den, za posledne 4 roky po menopauze som pribrala 12 kg. Mam vysku 164 cm, vaha 69 kg, vek 49 rokov. Kedze sa zaoberam zdravym stravovanim i sportom uz dlhsie, v podstate by som mala chudnut podla zasad, ktore poznam. Chudnutie je pre mna vsak zacarovany kruh. Skusam dokola vyvazeny jedalnicek, teraz naposledy som skusala sacharidove vlny a momentalne som mesiac na delenej strave, s ktorou som kedysi chudla. No nic nezabera. Sportujem pravidlne 5 x do tyzdna - aerobne cvicenie / beh, stacionar/ i cviky na tvarovanie a posilnovanie - Kalanetika, posilnovanie vlastnou vahou. Pitny rezim tiez dodrziavam. Kde by mohla byt chyba? Dobrý deň pani Alena, zbežne z vašej správy odhadujem, že máte nevyvážené stravovanie k vašej fyzickej aktivite. Preto by som sa vedel lepšie vyjadriť k tomu kde robíte chybu, až po reálnej analýze vášho stravovania a fyzickej činnosti, ktorú vykonávam na svojej domovskej stránke.

2013-06-28 10:59:59 - otázka od: Jozef Sabol Dobrý deň, chcel by som sa spýtať ako by som mohol schudnúť z brucha. Mam 29rokov 178/84, mam sedavé zamestnanie a nemožem zhodiť z brucha. Chcel by som Vás poprosiť o neaký jedálniček alebo čo by mi pomohlo. Ďakujem. Dobrý deň pán Jozef, pokiaľ sa jedná o chudnutie jednotlivých partií tela, napríklad z brucha, nedá sa automaticky určiť odkiaľ bude váš organizmus redukovať svoje energetické zásoby. Preto musíte chudnutie brať ako celok, to znamená, vyvážené stravovanie zamerané na chudnutie a 30 minút fyzickej aktivity denne ako je beh, chôdza, plávanie alebo bicykel vám určite dopomôžu k lepšej postave. Pokiaľ potrebujete zostaviť priamo jedálniček, nech sa páči, na mojej domovskej stránke ma stačí kontaktovať.

2013-06-28 11:03:06 - otázka od: majusa Dobrý deň p. inžinier, všetci dookola hovoria ako schudnúť. No ja som opačný prípad, ja chcem pribrať a to aspoň 10 kg. Pri mojej výške 170 cm mám iba 50 kg. som po zápaloch dvanástnika, takže sa snažím stravovať zdravo, teda bez tuku, bez korenín, žiaden fast food. Ako by mal vyzerať môj jedálniček, aby všetky nutričné hodnoty boli prospešné pre moje telo, hlavne pre nárast hmotnosti. Ďakujem. Dobrý deň, z vašej správy je pravdepodobné, že máte zníženú schopnosť resorbcie látok z potravy, tým pádom prijímate menej energie, preto nemôžete pribrať. Pre naberanie vám odporúčam postupné zvyšovanie príjmu potravy v pravidelných intervaloch v priebehu celého dňa, to znamená, pokiaľ ste doteraz konzumovali na obed 150 g zemiakov, zajtra si dajte 200 g a takto môžete postupovať s každou jednou potravinou. Samozrejme, pokiaľ vám to nebude príliš zaťažovať tráviaci trakt, ale určite vám odporúčam kontaktovať špecialistu na stravovanie pre bližšie riešenie problému.

2013-06-28 11:06:50 - otázka od: Anna dobry den. zaujimalo by ma, ako sa stravovat po hodinach hot yogy - chodim na vecer, po 18:00 a potom som velmi hladna. davam si sushi, pripadne maso so zeleninou, ale citim, ze som pribrala. predom dakujem. Dobrý deň, vaše stravovanie musí byť mierené k vašej večernej fyzickej aktivite už od raňajok. Teda je neskoro dobiehať nedostatočný energetický príjem vo večerných hodinách. Preto moja rada znie – príjem energie musíte mať vyvážený v priebehu celého dňa.

2013-06-28 11:09:14 - otázka od: lubo Dobrý deň, pozerám často dokumenty o potravinách a výžive, myslíte si aj vy že dobrou kvalitnou stravou a hlavne zeleninou sa dá predísť alebo aj zvrátiť rakovina. A myslíte si, že je pravda, že 90 percent ľudí na svete je podviživených? ďakujem .. Dobrý deň Lubo, jednoznačne zdravým životným štýlom, správnym stravovaním a konzumáciou kvalitných potravín, teda najmä aj zeleniny, sa dá predísť okolo 60% závažných ochorení. Čo sa týka podvýživy, určite globálne je to jeden z najvážnejších problémov ľudstva. Presné percento vám neviem povedať, ale určite je žiaľ veľmi vysoké.

2013-06-28 11:13:12 - otázka od: Michal Dobrý deň, dovolím si povedať že sa dosť vyznám vo výžive ale mám v hlave menši zmätok v istých súvislostiach, aby som ozrejmil vysvetlím od začiatku: mám 28, som športovec od 6 rokov už je to pre mňa drogou. Z dôvodu práce a rodiny a sťahovania som čiastočne absentoval vo šport. aktivitách. Apríl/2013 - výška: 173 cm, váha: 83,5 kg(mierna nadváha). Atrofované svalstvo z nedostatku cvičenia + tuk. Dnes? Váha: 73,5 kg. Od apríla behávam každý pracovný deň, posledný mesiac už 10 km denne,(strečing, a 1/týždenne posil. tréning s vlastným telom samozrejmosťou). Princíp chudnutia: dopĺňanie bielkovín počas obeda po práci beh večer zelenina, raňajky ovocie.Zásada:z dôvodu chudnutia a snahy dostať sa na váhu 70 kg kôli blížiacemu sa vytýčenému cieľu maratón mieru vždy vyšší výdaj ako príjem. Zisťujúci problém: už som v takom stave že viem behať už 2,3,4 hod. bez problémov a však zisťujem že sa mi začína znižovať podiel svalovej hmoty na dolných končatinách s výnimkou lýtkového svalu, i za predpokladu že dopĺňam pravidelne denne bielkoviny. Otázka znie, mám ich dopĺňať i počas behu, alebo nepiť len čistú vodu ale energ. gely či energ. nápoje aby nedošlo k spaľovaniu bielkovín resp. svalovej hmoty(katabolizmu)?neprijmem potom veľa energie aby som nepribral?Totiž stále mám ešte v oblasti brucha hodne podkožného tuku- dá sa ho zbaviť i za predpokladu dopĺňania energie počas vytrvalostného behu?či len ked behám do 140 PF?Ďakujem. Dobrý deň pán Michal, ďakujem za vašu obsiahlu správu, moja odpoveď je: jednoznačne si môžete dovoliť konzumáciu zvýšených množstiev sacharidov, aby vaše telo nepohlcovalo svoje vlastné svaly, tým že dodáte do svojho jedálnička k nastolenému príjmu bielkovín aj dostatočné množstvo sacharidov v určitej dennej dobe, napomôžete svojmu organizmu, aby nevytváral energiu z vlastných svalov, ale aby energiu vytváral z prijatých sacharidov. Tým pádom využije sacharidy len pre svoje energetické potreby a nebude ich ukladať do tukových zásob.

2013-06-28 11:17:09 - otázka od: Michal Aky mate nazor na nizkosacharidove stravovanie? Napr. Tim Ferris - 4hodinove telo alebo Paleo strava, atd? Som treti mesiac na nizkosacharidovej strave (vela masa, zeleniny, vajicka rano, priloha fazula/sosvica, atd.), ziadne vyrobky z muky, zemiaky, ryza. jedna sa v principe o kontrolu glukozy v krvi a inzulinovej odozvy. 1 den v tyzdni je "jest cokolvek, naco mam chut" (sobota) zatial zhodene 10kg (108 -> 98) Dobrý deň pán Michal, nemám k vášmu stravovaniu žiadne výhrady, pokiaľ nepociťujete únavu a k nej späté ťažkosti, v opačnom prípade váš organizmus bude potrebovať práve tie znížené sacharidy. Prajem vám veľa šťastia vo vašom stravovaní.

2013-06-28 11:20:15 - otázka od: Dudu Dobrý deň, ako by mal vyzerať môj jedálniček pri spomalenom metabolizme ( problém so štítnou žľazou - momentalne v liečbe).Pri výške 165 mam 79kg. A chcela by som schudnut.Par rokov dozadu som bola chuda a nemala som problem cokolvek a kedykolvek zjest. Za posledné 2,5 - 3 roky som dost pribrala. Zevraj do tej 10 sa najviac spaluju sacharidy a medzi 15-17 zas bielkoviny? Potrebovala by som poradit co mam a v akom mnozstve a kedy jest. Ďakujem Dobrý deň, spaľovanie látok je z väčšej časti úmerné k vašej fyzickej aktivite. To iba na margo k tomu spaľovaniu sacharidov a bielkovín. Mám niekoľko klientov, ktorí majú rovnaký problém so štítnou žľazou ako vy, preto viem, že sa dá pri tomto onemocnení redukovať tukové zásoby, avšak jedálniček musí byť naozaj pripravený individuálne pre potreby redukujúcej osoby. Preto vám nemôžem automaticky odpovedať koľko máte a kedy prijímať energie za deň.

2013-06-28 11:22:12 - otázka od: Mirka Co hovorite na konzumaciu panenskeho kokosoveho oleja? Dobrý deň pani Mirka, pri vhodnom využití vie pekne doplniť zabehnutý jedálniček a niektoré dôležité látky. Preto určite áno, odporúčam, ale musí byť využívaný v zásadách racionálnej výživy.

2013-06-28 11:25:17 - otázka od: evka Dobry den, som po porode s druhym dietatkom, mam 28 rokov. 178cm, 62 kg. Nesnazim sa len schudnut, ale hlavne spravne vyformovat svoju postavu. problemova partia je pre mna brucho.chcela by som sa opytat na stravovanie,co, v akej miere, v akych intervaloch a v zavislosti od cvicenia kedy mam jest.no a samozrejme ako mam spravne cvicit. je vhodny stahovaci pas na brucho alebo nie?? dakujem eva Dobrý deň, znovu sa opakujem, nie je možné redukovať tuk iba z určitej časti tela. Redukciu tuku musíme brať kompletne ako celok. Vyvážené pravidelné stravovanie s dostatočným príjmom energie, bielkovín, tukov, sacharidov a dennou najmä cardio fyzickou aktivitou určite dosiahnete vyformovanie svojej postavy. Sťahovací pás určite nie, nezaručí vám vyformovanie danej partie tela.

2013-06-28 11:28:34 - otázka od: Marika Dobrý deň, vytvoríte individuálny výživový plán aj bez osobného stretnutia, len cez mail? Dobrý deň pani Marika, na mojej domovskej stránke je tá možnosť vytvorenia individuálneho výživového plánu online, kde pomocou mailu a skypu spolu konzultujeme jednotlivé otázky, ktoré potrebujem mať zodpovedané. Taktiež pomocou vytvorených formulárov klient detailne opíše svoj stav, ktorý potrebujem vedieť, vyplní antropometrické údaje (základné i rozšírené) a taktiež retrospektívne 24-hodinové nutričné protokoly. Na základe týchto všetkých informácií vytváram následne plán.

2013-06-28 11:30:30 - otázka od: Jana Dobrý deň, mám 46 rokov, vždy som bola štíhla, za posledné roky som pribrala, ale ako väčšina žien nie tam kde som si želala: brucho, zadok, stehná... aj tam je to skôr asi o tuku ako osvaloch. Mám extrémne tenké lýtka (to asi celý život a preto nosím iba nohavice) V podstate mám oddelenú stravu, ovocie iba doobeda, pitný režim dodržujem (voda, citronáda, nič sladké)..ako nabrať svalovú hmotu a nie iba tuky? Dobrý deň pani Jana, odporúčam vám najskôr sa zamerať na redukciu tuku a následne po jeho redukcii nastoliť jedálniček a k tomu mierenu fyzickú aktivitu k naberaniu svalovej hmoty.

2013-06-28 11:32:54 - otázka od: Michal Dobrý deň. Zaujímalo by ma prosím vás, či by sa mala odlišovať strava ľudí s pomalším metabolizmom od tých s rýchlejším a ak áno, tak čo by ste odporúčali(ideálne ak by ste to vedeli orientovať na vegetariánsku stravu)? Jem pravidelne, no malé porcie a vskutku mi nejde do hlavy, ako moji známi môžu zjesť porcie v takej kvantite a nepribrať. Ďakujem Dobrý deň pán Michal, určite ľudia s pomalším metabolizmom musia prijímať celkovo o niečo menej sacharidov v strave ako ľudia s rýchlejším metabolizmom. To je hlavná zásada rozdielu stravovania pri formovaní postavy u ľudí s pomalým a rýchlym metabolizmom. Preto predpokladám, pokiaľ ste vegetarián a pokiaľ máte znížený metabolizmus, prijímate viac sacharidov ako by ste mali.

2013-06-28 11:35:46 - otázka od: Soňa Dobrý deň, chcem sa opýtať ako obmedziť chuť na sladké a jesť večer, ďakujem Dobrý deň pani Soňa, celé obmedzovanie chuti na sladké sa dá odstrániť tým, že zistíme, prečo máte chuť na sladké. To môže mať viaceré dôvodov: - prijímate veľa sladkého (tým pádom sa dostanete do neustáleho kolotoča); - máte nedostatok energie z vášho bežného stravovania; - máte vybudovaný psychický vnem na sladké. Na každé z týchto 3 príčin chute na sladké sa dá odpovedať pevnou vôľou a vyváženým stravovaním pre určité obdobia dňa. Pokiaľ máte naozaj silne vybudovanú psychosomatickú potrebu na sladké, snažte sa konzumovať sladké iba v doobedňajších hodinách postupným znižovaním dávok a nahrádzaním ovocia namiesto sladkostí.

2013-06-28 11:37:02 - otázka od: Jarmila Chcem vás poprosiť o radu, či je vhodná kombinácia na raňajky - jogurt, cereálie a ovocie. Zaujíma ma hlavne kombinácia jogurtu s ovocím. Mne to veľmi chutí, ale čítala som , že táto kombinácia nie je vhodná. Je to pravda? Dobrý deň pani Jarmila, mne sa kombinácia jogurtu s ovocím veľmi pozdáva. Samozrejme najideálnejšie, pokiaľ máte iba biely jogurt a doň si nakrájate čerstvé ovocie, čo sa v týchto letných dňoch dá pekne využiť. Dobrú chuť 

2013-06-28 11:38:14 - otázka od: peter Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, že čo by ste mi odporúčili za druh stravy, ktorý je veľmi bohatý na bielkoviny. Pretože pravidelne chodím do posilovne a chcel y som aby mi rýchlejšie narástli svaly. Aj aj by som potreboval vedieť ako často takúto stravu by som mal jesť a v akom množstve. Ďakujem. Dobrý deň Peter, potraviny, ktoré potrebujete na dostatočný príjem bielkovín musia určite pochádzať zo živočíšnej stravy – kvalitné mäso, vajcia, mlieko, mliečne výrobky, tvaroh, olomoucké syrečky. Avšak samozrejme nezabúdajte, pri procese nárastu svaloviny je potrebné mať vyskladaný jedálniček aj z dostatočného množstva vhodných sacharidov. Pomer bielkoviny sacharidy je 1:4. Celé stravovanie musí byť cielené k vašej dennej fyzickej aktivite.

2013-06-28 11:39:19 - otázka od: Vaiva Dobrý deň chcela by som vedieť ako schudnúť ... nejem veľa niekedy aj dosť malo a trpim obezitou .. neviem čo mam robiť .. nemáte nejakú radu ? Dobrý deň, najideálnejšie by som vám vedel k tomuto poradiť až po analýze vášho predchádzajúceho stravovania, ktoré vykonávam na domovskej webovej stránke

2013-06-28 11:40:09 - otázka od: Anna Maria Dobrý deň pán Javro! Zaujímal by ma Váš názor na vitariánstvo. Zo svojho okolia poznám človeka, ktorý sa týmto spôsobom vyliečil z rakoviny. stravuje sa tak už cca 20 rokov a je zdravý. Necelý rok s vitariánstvom experimentujem i ja a musím povedať, že som si za pomoci neho vyriešila množstvo zdravotných problémov, na ktoré som brala dlhodobo lieky (teraz už neberiem). Každopádne, nebudem tvrdiť, že som vyriešila úplne všetko. Za rok som neschudla ani kilo, čoho som sa najviac bála, keďže som od prírody hodne štíhla. Máte Vy osobne nejaké výhrady voči tomuto spôsobu stravovania? Načo si dávať pozor. Ďakujem za Váš názor. Dobrý deň, samozrejme nemám proti vitariánstvu väčšie námietky, ale celé stravovanie podľa môjho názoru by malo byť doplnené o potrebné esenciálne aminokyseliny, ktoré vieme prijímať najmä zo živočíšnej potravy.

2013-06-28 11:41:06 - otázka od: Soňa dobry deň je vhodne pre rocne dieta kokosovy olej a chia semienka? Dobrý deň pani Soňa, podľa môjho názoru by som ročnému dieťaťu kokosový olej ani chia semienka nedával na konzumáciu, pretože takéto potraviny môžu mať tendenciu vyvolať v neskoršom období života alergické reakcie.

2013-06-28 11:41:34 - otázka od: KATARINA Dobrý deň.Potrebovala by som poradiť s formovaním postavy aj zostavením jedálneho lístka.Bola som v poradni zdravia u nás v meste ale ich pomoc bolo mizivá.Upravila som si jedálny lístok ale neviem či dostatočne..Katka Dobrý deň pani Katarína, nech sa páči, môžete využiť moje služby kontaktovaním ma na mojej domovskej stránke.

2013-06-28 11:42:42 - otázka od: mato25 Dobry den, potešila ma oblast ktorej sa tu momentalne venuju online. rad by som sa informoval, aky je Vas nazor na proteinovy kokteil?zo zdravotneho a sportoveho hladiska.dakujem Dobrý deň Maťo, je rozdiel proteínový koktail a proteínový koktail, pretože je ich na trhu obrovské množstvo, a pokiaľ sa máme baviť o kvalitných drahých proteínových suplementov, tak pri správnom používaní k danému športovému zaťaženiu vie napomôcť pri 100%-nom vyváženom stravovaní k dosiahnutiu daného cieľa.

2013-06-28 11:43:59 - otázka od: Jony Športujem (hlavne beh), stredne a dlhe vzdialenosti co je dobre jest a pit pred/pocas a po pretekoch/treningu. Ked nie je horucava 10km zvladnem aj bez obcerstvenia je to ok? A co vravite na semienka Chia, zacal som si ich davat( s mierou) a len ako doplnok. Moja manzelka by chcela pribrat (43kg, po dvoch porodoch) co odporucite/stravu? Moze byt aj pohyb/fitko? S pozdravom Dobrý deň, čo sa týka behu na dlhé vzdialenosti, jednoznačne vo vašom jedálničku musí byť dostatočný príjem sacharidov, taktiež v celom období preteku, pred, počas aj po. Plus s dostatočným pitným režimom. Určite vám odporúčam konzumovať semienka chia ako doplnok stravy.

2013-06-28 11:45:06 - otázka od: Dagmar Mám 39. rokov a som v menopauze (umelo vyvolaná po liečbe rakoviny) už tri roky, doposiaľ som jedla všetko. V poslednej dobe však mám chuť len na sladké a aj keď nejem viacej priberám. Je možné niečim nahradiť sladkosti aby som nepriberala? Dobrý deň pani Dagmar, odporúčam vám nahradiť sladkosti ovocím, množstvom ovocných receptov. Taktiež pokiaľ máte chuť na sladké, pokúste sa ho jesť doobeda, kde by sa váš organizmus mal nasýtiť touto potrebou, ale v priebehu ďalšieho dňa je preferencia toho, že dané kalórie dokážete spáliť.

2013-06-28 11:46:14 - otázka od: Alex Dobry den, pokusam sa schudnut, preto by som chcela poprosit o radu ohladom jedalneho listka. Co by clovek mal vynechat, obmedzit z jedalneho listka, aby mu slo chudnutie efektivnejsie? Pocula som, ze pecivo, ale kedze byvam na internate, tak prave pecivo je moj polovicny zaklad stravy. Skusala som sa stravovat bez peciva, ale nahrady typu ryzove chleby boli este horsie, pretoze viac podnecovali hlad a potrebovala som ich zjest viac, ako keby som si dala napriklad dva rohliky. Ale fast food, pizzu a podobne jedla som uz obmedzila. Snazim sa nepit sladke napoje, typu Coca Cola. Vyzivove doplnky na chudnutie neuzivam. Snazim sa jest vela zeleniny, ovocia, kuracie maso. A samozrejmy je aj pohyb. Ale hlavne by som potrebovala poradit ohladom tej stravy. Dakujem pekne. Alex Dobrý deň Alex, budem sa opäť opakovať, najdôležitejšia je vyvážená pestrá strava, kde najdôležitejšia preferencia je časovať základné nutričné látky k určitým obdobiam dňa. Ako ste už napísali, správne ste vyhodili zo svojho jedálnička fastfood, pizzu a sladené nápoje. Naďalej pokračujte vo svojej konzumácii s dostatočným príjmom zeleniny, ovocia, hydinového mäsa, a môžete pridať ryby, tofu, mlieko a nízkotučné mliečne výrobky. Pokiaľ chcete naďalej konzumovať pečivo, tak by mali byť vytvorené z celozrnnej múky, avšak v primeranej gramáži. Celý príjem energie z bielkovín, tukov a sacharidov musí byť konkrétne vypočítaný priamo na vaše individuálne potreby.

2013-06-28 11:47:19 - otázka od: Slavo Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, čo je podľa Vás dôležitejšie pri naberaní svalovej hmoty - strava, tréning alebo regenerácia (resp. do akého pomeru by ste to dali v %) Mám 24 rokov a strašne ťažko naberám svalovú hmotu, napriek tomu, že asi 4 roky chodím pravidelne do fitka (3x týždenne), beriem doplnky stravy (proteín,kreatín...) Mám 174 cm a 69 kg. Načo by som sa mal zamerať v strave ? ďakujem. Dobrý deň Slavo, percentuálny podiel pri naberaní svalovej hmoty vo vašich troch základných ukazovateľoch by som rozdelil nasledovne: strava 70%, tréning spätý s dostatočnou regeneráciou 30%. Naďalej z vašej správy predpokladám, že ste sa viac-menej zamerali na doplnky výživy ako na základné stravovanie, preto určite v priebehu celého dňa musíte prijímať vyváženú stravu zameranú na vašu fyzickú aktivitu pre napredovanie vami stanoveného cieľa.

2013-06-28 11:48:01 - otázka od: jano Prosím vás ako je to s konzumáciou vajec. Koĺko odporúčate zjesť týždenne a je to pravda, že žltok upcháva cievy? Dobrý deň Jano, moje odporúčanie pri konzumácií vajec je vždy individuálne podľa určitých faktorov organizmu. Čiže koľko zjesť týždenne je úplne individuálne. Čo sa týka druhej otázky, áno je pravda, že vajcia obsahujú zvýšené množstvo cholesterolu, ale taktiež obsahujú potrebné látky pre jeho odstraňovanie, preto by som nebral vajcia za prílišnú hrozbu pre upchávanie ciev.

2013-06-28 11:48:49 - otázka od: Lukáš Dobry den, chcel by som sa opytat ako by som si mal upravit stravu,resp. ake percentualne zastupenie v strave by mala mat zelenina, maso a ostatne druhy potravy. Pracujem ako konstrukter a vacsiu cast dna presedim na stolicke. Nemam cas chodit do fitness centier,ale cez vikend rad chodim na bicykel,alebo niekam na hory. Mojim zelanim je chudnut 1 az 2 kg mesacne, momentalne vazim 91 a chcel by som schudnut na 80 do konca roku 2013. Vopred dakujem za odpoved. Dobrý deň Lukáš, percentuálne zastúpenie vášho vyváženého jedálnička by malo byť nasledovné: najväčší príjem energie by mal pochádzať zo zložených sacharidov, čo sú zemiaky, ryža natural a pekárenské výrobky z celozrnnej múky. Následne ďalšiu veľké skupinu príjmu energie by malo pochádzať zo zeleniny a ovocia. Menšou skupinou príjmu energie by malo tvoriť mäso, mlieko, mliečne výrobky, syry a vajcia. Celé toto vyvážené stravovanie musí byť doplnené o vhodný príjem tekutín. Prajem vám veľa úspechov vo vašom chudnutí.

2013-06-28 11:50:21 - otázka od: Anna Dobrý deň. Mám 45 rokov, 166 cm a vážim 47 kg. Vždy som bola vyslovene štíhla, ale po pôrodoch mi zostalo bruško a v páse mám o 7 cm viac ako kedysi napriek nezmenenej váhe. Chcela by som sa zbaviť tuku v oblasti pásu a mať opäť ploché bruško, ale nechcem nejako rapídne schudnúť. Skôr by som privítala nejaké to kilo navyše, no nie v podobe tuku. Dobrý deň Anna, vo vašom prípade by som sa z väčšej časti zameral na fyzickú aktivitu, ktorá vám dopomôže k vyrysovaniu viscerálnej časti tela a nabratiu hmotnosti v podobe svalov, plus vyvážené stravovanie  .

2013-06-28 11:51:22 - otázka od: Dáša chcela by som vedieť, či sa dá schudnúť aj pri hypotiréze ( znížená schopnosť štítnej žľazy. Napriek všetkým snahám o zdravú výživu sa mi vždy podarí schudnúť max. 2 kg za 4 mesiace, ktoré pri porušení zdravej výživy do týždňa naspäť. Nehovoriac o tom, že skoro neustále bojujem so zápchou. ( rady typu dostatok vody a vlákniny som už prečítala na stovky.) ďakujem Dobrý deň pani Dáša, môj názor je taký, že dokáže schudnúť každý organizmus, teda aj ten váš, ktorý má zníženú schopnosť funkcie štítnej žľazy. Samozrejme na boj proti zápche je obrovské množstvo rád, preto ďalšou mojou radou je vyskúšať kustovnicu čínsku (goji) v tekutej forme v konzistencii s vylisovanými šupkami

2013-06-28 11:52:08 - otázka od: martina môj manžel by veľmi rád schudol,ale sa mu to vôbec nedarí,meria 182cm,váži 134,berie lieky na psychické ochorenie,a zistili mu aj cukrovku,každdý den prejde 25km na stacionárnom bicykli,prosím čo má robiť alebo čo má obsahovať jeho jedálny lístok,veľmi pekne dakujem za radu Dobrý deň pani Martina, na základe vašej správy odhadujem, že váš manžel má nevyvážené stravovanie k svojej fyzickej aktivite v dlhodobom časovom horizonte. Presnejšie by som vám vedel poradiť po analýze jeho reálneho stravovania.

2013-06-28 11:53:11 - otázka od: Elena Dobrý deň, snažím sa stravovať zdravo, to znamená žiadne mastné veci, biele pečivo, sladkosti. Popri strave sa snažím aj cvičiť a to hlavne moje problémové partie, čo je obvod pásu. Po zime som schudla všade, ale pás je stále nepríťažlivo veľký. Prosím o radu, ako to dať čo najefektívnejšie preč a či je niečo konkrétne, čo mám jesť, alebo naopak čomu sa mám vyvarovať. Ďakujem S pozdravom Elena Dobrý deň pani Elena, určite musíte pokračovať vo svojej nastolenej zdravej výžive. Čo sa týka redukcie z problémových partií, musíte byť naďalej trpezlivá a mať vyvážený príjem energie, a naďalej k svojmu cvičeniu problémových partií pridať navyše 45 minút behu. Pokiaľ sa chcete viac dozvedieť o vyváženej strave, môžete ma kontaktovať na mojej webovej stránke.

2013-06-28 11:54:23 - otázka od: Elena Veštúrová Mám problém s nadváhou. Držala som už niekoľkokrát diétu, ale nakoniec nevydržím a poruším to. Mám 59 rokov, 158 cm a vážim 87,5 kg. Neviem sa zriecť sladkostí myslím, že v tom je problém. Som pracujúca. Poprosím o radu, ako by som mohla zredukovať svoju váhu. Ďakujem. Veštúrová Dobrý deň pani Elena, mojou najväčšou radou k vám je, aby ste si našla jasný dôvod, prečo chcete schudnúť. Tento dôvod si napíšte červenou fixou na papier a umiestnite ho na viditeľné miesto. Druhá moja rada – využite rady odborného výživového poradcu, ktorý vám tento proces uľahčí, napomôže a podporí. K sladkostiam som sa už niekoľkokrát vyjadril v hore uvedených odpovediach.

2013-06-28 11:56:54 - otázka od: eva Dobry den, chcem sa spytat uplne atypicky - ako pribrat. Mam 38 rokov, vzdy som bola stihla, postavou nie som utla, ale moja vaha je pri vyske 168cm iba 51kg. Od mladosti sa pohybuje od 52 do 55kg, preto by som chcela nabrat 3-4kg a tie si aj udrzat. Velmi tazko priberam, mam dobry metabolizmus ale stravujem sa skor zdravo, mastne jedla, vyprazane atd nejem vobec. Dakujem za odpoved Eva Dobrý deň pani Eva, na danú otázku som už niekoľkokrát odpovedal. Plus navyše k ostatným odporúčaniam, ktoré som udal, nezabudnite do svojho tekutinového režimu pridať džúsy.

2013-06-28 12:00:06 - otázka od: pattka je mozne ze ked som zacala ranajkovat a obedovat v rovnaku hodinu, zacala som chudnut a vsimla som si to hned po par /5/ dnoch ...dakujem za odpoved a prajem vsetko dobre v osobnom aj pracovnom zivote Dobrý deň, určite je možné pri dostatočnej frekvencii príjmu potravy nadobudnúť efektu redukcie tukového tkaniva. ďakujem veľmi pekne za vaše prianie, taktiež prajem aj vám, aj všetkým ostatným čitateľom veľa zdaru a vôle do lepšieho, krajšieho a najmä zdravšieho organizmu. Ďakujem všetkým čitateľom za otázky, veľmi si to vážim, že ste mi napísali. Pokiaľ som niekomu nestihol zodpovedať otázku, alebo som ju zodpovedal v nedostatočnej miere, nech sa páči, môžete ma ešte raz kontaktovať na uvedenom e-maily, kde budeme mať väčší priestor pre riešenie vášho problému: info@vyzivovestudio.sk

2013-06-28 07:57:00  |  Text: Janka   |  Foto: Ing. Libor Javro  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia