Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Nové zistenie vedcov: Na nohách máme až 200 druhov húb

Vedci zistili, že na ľudských nohách sa nachádzajú desiatky húb, pričom najviac je ich na pätách.
Vedci zistili, že na ľudských nohách sa nachádzajú desiatky húb, pričom najviac je ich na pätách.

Ľudské nohy kolonizuje takmer 200 rôznych druhov húb, ktoré obľubujú predovšetkým päty a prsty. Vyplýva to z novej štúdie amerických vedcov publikovanej v odbornom časopise Nature. Členovia tímu detailne preskúmali DNA húb žijúcich na koži v 14 rôznych častiach tela u desiatich zdravých jedincov.

Odhalili tak, že komplexnosť týchto organizmov je omnoho väčšia než sa doteraz predpokladalo.

Najviac ich je na pätách

"Najbohatšou" oblasťou je sú v tomto smere päty, kde sa našlo približne 80 druhov húb. Približne 60 žije na nechtoch a 40 medzi prstami na nohách. Ďalšími obľúbenými "biotopmi" húb na ľudskom tele sú dlaň, predlaktie a vnútorná strana lakťa. Najmenej sa ich nachádza na hlave a trupe.

Pomôžu pri liečbe kožných ochorení?

Podľa stanice BBC ide o prvú štúdiu tohto druhu, ktorej výsledkom je komplexná mapa skúmajúcu rôznorodosť týchto organizmov. Jej zistenia by mohli pomôcť pri liečení kožných ochorení, akou je napríklad takzvaná atletická noha. Projekt koordinoval Národný inštitút pre výskum ľudského genómu z amerického štátu Maryland.

Huby žijú na ľudskej pokožke prirodzene a za bežných okolností nespôsobujú žiadne problémy. Infekcie vyvolávajú len v prípade premnoženia u jedincov s oslabenou imunitou.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9