Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Blížia sa tieto svetové dni zdravia: Aké akcie budú na Slovensku?

Najbližšie dni budeme oslavovať množstvo svetových dní zdravia. Zobraziť galériu (2)
Najbližšie dni budeme oslavovať množstvo svetových dní zdravia.

Nasledujúce dni sú bohaté na akcie, ktoré sa týkajú zdravia. Zajtra 21. marca si okrem iného pripomenieme Svetový deň Downovho syndrómu a v piatok 22. marca nás čaká deň, kedy oslávime Svetový deň vody. Pozrite sa, o čom sú tieto svetové dni zdravia, a aké akcie sú pre Slovákov tento rok pripravené.

Svetový deň Downovho syndrómu, pripadajúci na 21. marca, sa v roku 2013 druhýkrát pripomína aj ako deň v rámci Organizácie Spojených národov. Aj na Slovensku sú pripravené podujatia k Svetovému dňu Downovho syndrómu.

Podujatia budú v Bratislave, Poprade i Košiciach

V Spojenej škole, na Vojenskej ulici v Košiciach už na 20. marca pripravili tvorivé popoludnie pre deti a rodičov, ale aj odborný seminár. V Bratislave je v dňoch 18. marca - 2. apríla pripravená prvá výstava fotografií "21 podôb lásky", pričom vernisáž je stanovená na 21. marca na poludnie. V Poprade na 22. marca v Materskom centre Bambino zorganizovali podujatie "Hrajme sa spolu".

Členské štáty OSN boli vyzvané k oslave dňa

Valné zhromaždenie OSN v decembri 2011 v rezolúcii A/RES/66/149 vyhlásilo 21. marec za Svetový deň Downovho syndrómu a vyzvalo všetky členské štáty OSN, relevantné organizácie v systéme OSN, ako aj občiansku spoločnosť, mimovládne organizácie a súkromný sektor, aby si Svetový deň Downovho syndrómu každý rok pripomínali, informovala OSN na svojej stránke.

Medzi nami sú aj postihnutí ľudia

Dátum 21. marec upozorňuje zdravú populáciu, že v jej radoch žijú aj postihnutí ľudia. Príčinu Downovho syndrómu, chromozomatickú anomáliu nazvanú trizómia 21, objavil francúzsky lekár Jerome Lejeune (1926-1994). Zdroje uvádzajú dva rôzne roky objavu: 1958 alebo 1959.

Kto bol prvým človekom s Downovým syndrómom?

Médiá na celom svete priniesli 13. marca 2009 správu, že Pablo Pineda zo Španielska sa stal prvým človekom s Downovým syndrómom v Európskej únii, ktorý získal vysokoškolský diplom učiteľa. Priniesol nádej rodičom detí s Downovým syndrómom i samotným postihnutým.

Názov dostal po Johnovi Langdonovi Downovi

Downov syndróm je porucha, pri ktorej má jedinec v genetickej výbave o jeden chromozóm 21 navyše, teda tri páry namiesto obvyklého jedného. Postihnutie dostalo názov po britskom vedcovi a lekárovi Johnovi Langdonovi Downovi (1828-1869), ktorý ho popísal, dovtedy sa nazývalo mongoloizmus. Postihnuté dieťa má od narodenia rad telesných a duševných odchýlok a chorôb, zaostáva vo vývoji. Nápadné je šikmé položenie očí, odkiaľ pochádzal názov mongoloizmus.

Syndróm identifikovali už v roku 1958

Poruchu identifikoval Lejeune v júli 1958, keď pri vyšetrení chromozómov mongoloidného dieťaťa zistil o jeden chromozóm navyše na 21. páre. Prvýkrát tak stanovil spojitosť medzi stavom duševnej zaostalosti a "chybou" na chromozóme. Downov syndróm sa často spája s určitým narušením schopnosti učenia, fyzického rastu a výrazom tváre. Patrí medzi najčastejšie vrodené chyby, postihuje približne jedno zo 700 narodených detí. Syndróm sa dá identifikovať počas tehotenstva alebo po pôrode.

Oslavuje sa siedmy rok

Na podnet organizácie Down Syndrome International (DSI) a European Down Syndrome Association (EDSA) sa 21. marec v roku 2006 prvýkrát pripomínal ako Svetový deň Downovho syndrómu. Tento dátum má v sebe obsiahnutú symboliku: je odvodený z číslic 3 a 21 - čo sa dá prečítať ako trizómia 21. chromozómu. Tento marcový deň má napomôcť lepšie porozumieť problematike osôb s daným postihnutím.

Dajte si zmerať kvalitu vody

Keďže sa blíži aj Svetový deň vody, Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) bude pri tejto príležitosti 21. marca bezplatne laboratórne vyšetrovať vzorky vody z individuálnych vodných zdrojov, napríklad zo studní. Ako ďalej informovala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická, Svetový deň vody je súčasťou Medzinárodného roku vodnej spolupráce.

Vyšetrenie vody bude podľa jej slov zamerané na základné ukazovatele kvality pitnej vody - dusičnany a dusitany.

"Okrem toho budeme poskytovať odborné poradenstvo a konzultácie v súvislosti so zdravotnou bezpečnosťou pitnej vody z verejných vodovodov a individuálnych studní," poznamenala Skalická.

Tiež sa bude úrad sústreďovať na ochranu vlastných zdrojov a iných problémov, ktoré sa týkajú pitnej vody a jej významu pre človeka.

Pripája sa aj banskobystrický RÚVZ

K osvetovým akciám Svetového dňa vody (22. marec) sa každoročne pripája aj banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ). Ponúka svoje konzultačné služby, občania majú možnosť 21. a 22. marca využiť poradenstvo zamerané na kvalitu pitnej vody v okresoch Banská Bystrica a Brezno. Dostanú odpovede na otázky o rozsahu, početnosti a kritériách kontroly kvality pitnej vody, o ochrane vodných zdrojov, zdravotnej bezpečnosti pitnej vody a jej význame pre zdravie ľudí, uviedla hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

Obyvatelia Banskobystrického kraja môžu v týchto dňoch využiť v odôvodnených prípadoch aj bezplatné vyšetrenie vody z individuálnych súkromných vodných zdrojov v ukazovateľoch dusičnany a dusitany.  Podľa vedúcej odboru hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ Kvetoslavy Koppovej vzorku vody v objeme pol litra je potrebné odobrať v deň vyšetrovania (21. marca) do čistej vypláchnutej sklenenej alebo plastovej fľaše a v ten istý deň aj priniesť v čase od 8.00 do 14.00 h na RÚVZ Banská Bystrica, Cesta k nemocnici 1.

Východniari si môžu bezplatne skontrolovať kvalitu vody

Bezplatnú analýzu vody na dusičnany z domových studní ponúka východniarom aj tento rok Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s., (VVS) v piatok 22. marca pri príležitosti Svetového dňa vody. Analýzy ukazujú, že mnohé studne obsahujú nekvalitnú vodu, percento takýchto vzoriek sa pohybuje cez 30 percent.

"Tradične v okrese Trebišov je toto percento až vyše 60 percent, v Michalovciach to bolo vlani 48 percent, vyššie je to aj v oblasti Vranov nad Topľou alebo Košice," povedala dnes pre novinárov Nataša Riganová, vedúca útvaru chemicko-technologických činností VVS.

Dusičnany sú vo vyšších koncentráciách pre zdravie škodlivé.

Takto si prinesiete vzorky

Vzorku vody treba doniesť v čistej uzavretej sklenenej alebo PET fľaši s minimálnym množstvom 0,3 litra, odobratej v ten istý deň, do zákazníckeho centra príslušných závodov VVS. Urobiť tak možno v čase od 8.00 h do 14.00 h. Jedna osoba môže doniesť maximálne tri vzorky. Výsledky analýzy budú záujemcom oznámené hneď na mieste. Analýza je určená len pre tých, ktorí nevyužívajú verejný vodovod VVS.

Vodárenská spoločnosť opätovne organizuje aj Deň otvorených dverí, v rámci ktorých od dnes do piatku 22. marca ponúka verejnosti prehliadku vybraných vodárenských objektov - úpravní a čističiek vôd, a chemické laboratóriá s odborným výkladom. Pripravené sú aj súťaže na tému voda pre školákov i dospelých.

Bezplatnú analýzu vody ponúka aj košická tepláreň

Bezplatnú analýzu vody ponúka verejnosti pri príležitosti Svetového dňa vody aj spoločnosť Tepláreň Košice (TEKO). Službu môže využiť každý, kto v piatok 22. marca prinesie v čase od 8.00 do 12.00 h do skúšobného laboratória spoločnosti na Teplárenskej ulici 3 v Košiciach pitnú vodu z vlastných zdrojov, resp. studní. Treba jej doniesť 0,5 litra. Bezplatná analýza sa týka len obsahu dusičnanov.

Analýzy budú vykonávané orientačným stanovením dusičnanov s výsledkom vyhovuje alebo nevyhovuje zákonnému limitu pre pitnú vodu.

Vlani analýzu vody v košickej teplárni využilo približne 200 záujemcov, ktorí celkovo priniesli 300 vzoriek. Približne 60 percent z prijatých vzoriek bolo zo záplavových oblastí, kde sa ľudia obávali najmä kontaminácie podzemných vôd záplavami.

Svetový deň vody je oslavou úcty k vode

Hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová pripomenula, že Svetový deň vody (World Water Day) je oslavou úcty a pokory k vode, ktorej význam si celý svet každoročne pripomína 22. marca. Prvýkrát bol tento deň vyhlásený v roku 1992 na konferencii Organizácie Spojených národov (OSN) v brazílskom Rio de Janeiro, pričom každý rok je jeho oslava tematicky zameraná na iné problémy v súvislosti s vodou.

Prístup k čistej vode sa stále zhoršuje

Valné zhromaždenie OSN vo svojej rezolúcii rozhodlo o vyhlásení roku 2013 za Medzinárodný rok vodnej spolupráce. Prístup k čistej vode, ktorý je základom pre uspokojovanie ľudských potrieb, sa totiž z roka na rok zhoršuje. V roku 2030 bude 47 percent svetovej populácie žiť v oblastiach s nedostatkom vody. Napriek tomu, že voda pokrýva približne 70 percent povrchu našej planéty, asi miliarda ľudí, najmä v rozvojových krajinách, nemá k zdravotne bezpečnej pitnej vode vôbec prístup. Podľa odborníkov v tejto oblasti nie sú dobré ani vyhliadky do budúcnosti.

OSN preto v Medzinárodnom roku vodnej spolupráce zdôrazňuje mimoriadny význam medzištátnej spolupráce pri mierovom, bezpečnom a trvalo udržateľnom obhospodarovaní vodných zdrojov. OSN vyzvalo členské krajiny, aby 22. marec venovali konkrétnym aktivitám o nenahraditeľnom význame vody, napríklad organizovaním okrúhlych stolov, seminárov, výstav zameraných na ochranu vody, dodala Tolnayová.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9