Prekvapivé fakty o fajčení: Zrýchľuje metabolizmus a spaľuje kalórie

Pri fajčení cigariet mú väčšina ľudí zrýchlený metabolizmus a spaľujú viac kalórií, ako keby nefajčili.
2013-03-18 09:00:00

O tom, aké zdravotné problémy spôsobuje fajčenie, už každý dobre vie. No zaujímavým faktom je, že fajčenie ovplyvňuje metabolizmus a tým pádom aj spaľovanie kalórií. Prekvapivé je, že na ľudský organizmus nemá tento fakt negatívny dopad. Pravidelní fajčiari majú lepší metabolizmus, spaľujú viac kalórií a vážia menej ako nefajčiari.

Čím viac fajčíte, tým spálite viac kalórií

Podľa H. Lee Moffitt Cancer Center a inštitútu Research Institute, fajčiar váži priemerne o 1,5 až 4 kilá menej ako ten, ktorý nefajčí. Samozrejme, že k tomu prispieva i mnoho ďalších faktorov, ako fyzická aktivita či stravovanie. Faktom ale podľa odborníkov je, že ak užívate pravidelne nikotín, spálite viac kalórií hlavne vtedy, keď dofajčíte cigaretu. Tým pádom, ak ste náruživým fajčiarom, spálite viac kalórií za celý deň ako nefajčiar. Navyše, u pravidelných fajčiarov býva metabolizmus asi o 10 percent vyšší, než u nefajčiarov.

Čo sa stane po zahasení poslednej cigarety?

Samozrejme, že kvôli zrýchlenému metabolizmu a chudnutí, by ste si teraz nemali zapáliť cigaretu. Zdravotných rizík, ktoré vám spôsobuje fajčenie, je nespočetné množstvo, nedá sa vôbec porovnať s výhodou, ako to niektorí môžu nazvať, že sa pri tom spaľuje viac kalórií.

Ak prestanete užívať nikotín, váš  metabolizmus sa spomalí. Môže sa stať, že metabolizmus budete mať taký pomalý, aký ste nemali ani pred začatím fajčenia a to isté sa týka spaľovania kalórií. Navyše, po dofajčení poslednej cigarety, dostanete obvykle nové chúťky na sladkosti či mastné jedlá, ktorými si budete nahrádzať cigarety. Tým môžete pribrať približne o 5 kíl a viac.

Prečo bývalí fajčiari priberajú?

Odborníci v časopise British Medical Journal prezradili, že na priberaní na váhe sa podieľa niekoľko faktorov:

  • Nikotín pomáha rýchlejšie spaľovať kalórie.
  • Nikotín potlačuje hlad a má vplyv na určité hormóny, ktoré sa podieľajú na metabolizme.
  • Niektorí ľudia nahradzujú potrebu zapáliť si jedlom.

Ako prestať fajčiť a nepribrať?

Po skončení fajčenia odporúčajú odborníci, aby ste prešli na nikotínové žuvačky alebo pastilky, čo pravdepodobne zabráni prírastku telesnej hmotnosti. Určite neprestaňte úplne fajčiť zo dňa na deň, choďte na to postupne a po zahasení poslednej cigarety začnite užívať nikotínové žuvačky. Vaše telo tak bude mať dlhšie rýchlejší metabolizmus, ale bez karcinogénov, ktoré sa nachádzali v cigaretách.

U niektorých ľudí je okamžité zvýšenie telesnej hmotnosti po ukončení fajčenia častým dôvodom, prečo s tým znova začnú. Ak však cigarety nahradíte cvičebným programom aspoň trikrát týždenne a začnete sa zdravo stravovať, váš metabolizmus sa zrýchli a začnete spaľovať viac kalórií. A to je lepšia varianta, ako fajčiť a ničiť si zdravie, nie?

2013-03-18 09:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: livestrong.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia