Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Chrípka má svoju ďalšiu obeť: Jeden muž zomrel na SARI

Aj keď chrípka už netrápi toľko Slovákov, jeden muž v tomto týždni zomrel na SARI.
Aj keď chrípka už netrápi toľko Slovákov, jeden muž v tomto týždni zomrel na SARI.

V 11. kalendárnom týždni hlásili lekári prvého kontaktu v Banskobystrickom kraji 7258 akútnych respiračných ochorení (ARO), čo predstavuje chorobnosť 1879 na 100.000 osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Z toho je chrípke podobných (CHPO) 965 ochorení, čo predstavuje chorobnosť 250 na 100.000 osôb.

Ako potvrdila hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová, prerušená prevádzka v jednom predškolskom zariadení v okrese Detva a v Centre špeciálneho pedagogického poradenstva v okrese Lučenec, tisícky chorých a jedno úmrtie na ťažké akútne respiračné ochorenie (SARI), také sú v skratke aktuálne štatistiky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici za 11. kalendárny týždeň.

Zomrel 87-ročný muž

RÚVZ zbiera a analyzuje údaje o chorobnosti na ARO a CHPO za tento región. Ťažkému akútnemu respiračnému ochoreniu podľahol 87-ročný muž z okresu Banská Bystrica, ktorého hospitalizovali v Rooseveltovej nemocnici na dlhšie trvajúce teploty, kašeľ a sťažené dýchanie.

Navyše, trpel kardiovaskulárnym ochorením, vysokým tlakom a cukrovkou. Nebol očkovaný proti chrípke. Chorobe podľahol v pondelok, pričom z laboratórneho vyšetrenia bola dokázaná chrípka typu B.

Takto vyzerá chorobnosť v Banskobystrickom kraji

V medzitýždňovom porovnaní je výskyt ARO nižší o 0,3 percenta a výskyt CHPO je takmer rovnaký. V porovnaní s rovnakým obdobím vlani je však výskyt ARO vyšší o 14 percent a CHPO o 11,5 percenta.

Počet chorých na ARO v absolútnych číslach je v 11. kalendárnom týždni najvyšší v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota, Revúca, Veľký Krtíš a Banská Bystrica, ale aj v okresoch Zvolen, Žiar nad Hronom a Poltár. Čo sa týka chrípky, najviac pacientov je v okresoch Revúca, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Žarnovica, Zvolen a Lučenec.

V porovnaní s uplynulým týždňom je takmer na rovnakej úrovni aj počet komplikácií z uvedených ochorení – predstavuje 4,3 percenta z celkového počtu chorých. Ochorenia na ARO v tomto týždni v absolútnom počte chorých najviac postihujú vekovú skupinu detí základných škôl (2391 chorých detí tejto vekovej skupiny), pomerne vysoká chorobnosť je aj medzi stredoškolákmi.

Najnižšia chorobnosť je v tomto týždni medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom, teda ľuďmi od 20 do 59 rokov. Podobný trend je aj medzi chorými na chrípku.

Epidemiológovia urobili túto štatistiku na základe hlásení 60 percent lekárov pre deti a dorast a 58 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých.

Na chrípku ochorelo viac ako 8-tisíc Slovákov

Chrípka a jej podobné ochorenia potrápili počas 11. týždňa 8552 Slovákov, čo predstavuje 14,6 percenta z celkového počtu hlásených akútnych respiračných ochorení (ARO). Zaznamenané boli aj štyri nové prípady tzv. prasacej chrípky.

Prípadov chrípky ubudlo

V porovnaní s predchádzajúcim týždňom došlo k poklesu chorobnosti o desať percent. Najviac chorých bolo v Prešovskom kraji, najmenej v Bratislavskom kraji. Najväčšiu chorobnosť zaznamenali medzi deťmi od šesť do 14 rokov.

Lekári nahlásili celkovo 58.585 akútnych respiračných ochorení. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom tak došlo k poklesu chorobnosti o 6,8 percenta. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Prešovskom, najnižšiu v Trnavskom kraji. Najviac prípadov bolo medzi deťmi do päť rokov.

Pre zvýšenú chorobnosť sa prerušil výchovno-vzdelávací proces v desiatich materských školách, v 44 základných školách a v jednom centre špeciálneho pedagogického poradenstva. Informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

V Trenčianskom kraji klesla chorobnosť o tretinu

Lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) nahlásili tento týždeň 7388 akútnych respiračných ochorení, chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o päť percent. Informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne.

Z celkového počtu ochorení bolo 965 ochorení na chrípku, čo v porovnaní s minulým týždňom predstavuje 29-percentný pokles chorobnosti. Akútne respiračné ochorenia trápili najmä deti do päť rokov, chrípkachrípke podobné ochorenia postihla tento týždeň najviac mládež od 15 do 19 rokov.

Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia je v TSK tento týždeň v okrese Trenčín, najnižšia v okrese Nové Mesto Nad Váhom. Kvôli chrípke nemuseli tento týždeň prerušiť školskú dochádzku v žiadnej škole a školskom zariadení v TSK.

Aj v Žilinskom kraji je na ústupe

Chorobnosť v skupine akútnych respiračných ochorení (ARO) klesla v 11. kalendárnom týždni v Žilinskom kraji v porovnaní s prechádzajúcim týždňom o 10,5 percenta, čo predstavuje chorobnosť 1672 chorých na 100.000 obyvateľov. Informovala o tom Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť podľa nej klesla najmä vo vekovej skupine do 5 rokov (-22 percent) a najvyššia chorobnosť na ARO bola v rovnakej vekovej skupine (4506,4 na 100.000 obyvateľov).

„Priebeh ochorení bol komplikovaný u 2,3 percenta chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín a zápal pľúc,” uviedla Košecká.

RÚVZ zaevidoval aj 1017 hlásení o chrípke podobných ochoreniach, čo predstavuje chorobnosť 219,1 chorých na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla chorobnosť o 14,11 percenta. Chorobnosť klesla najmä vo vekovej skupine od 15 do 19 rokov (-32,61 percenta). Najvyššia chorobnosť bola vo vekovej skupine do 5 rokov (532,28 na 100.000 obyvateľov).

 V dôsledku chorobnosti prerušili vyučovanie v jednej materskej a dvoch základných školách v Žilinskom kraji, dodala Košecká.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9