Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľká jarná očista: Vyplavte toxíny z tela týmito potravinami

Očistite svoje telo od škodlivých látok a doprajte si zdravé jedlá s obsahom vody. Zobraziť galériu (2)
Očistite svoje telo od škodlivých látok a doprajte si zdravé jedlá s obsahom vody.

Po zime sa cítime unavení, trpíme nedostatkom energie a pohybu a máme za sebou obdobie, kedy sme konzumovali množstvo nezdravých potravín. Preto je práve jar najvhodnejším obdobím, kedy začať s detoxikáciou organizmu. Tak sa zbavíte škodlivých látok, ktoré ste získali z mastných jedál a sladkostí, ktorých bolo v zime až-až. Pozrite sa, ktorými potravinami si prečistíte organizmus!

1. Ovocie

Keďže má ovocie tekutý obsah, pomáha vyplavovať toxíny z tela. Je ľahko stráviteľné a má vysoký obsah antioxidantov, živín, vlákniny a dôležitých vitamínov. Pri detoxikácii sú vynikajúce hlavne citrusové plody, ktoré priaznivo vplývajú na tráviaci systém.

Konzumujte hlavne veľa citrónov, ktoré podporujú pečeň v procese čistenia. Vaše telo sa vyčistí od škodlivých látok vtedy, ak si doprajete každé ráno pohár teplej vody s citrónom. Navyše, citrón obsahuje vitamín C, jeden z najlepších detoxikačných vitamínov, ktorý transformuje toxíny do stráviteľnej podoby.

2. Zelené potraviny

Doplňte svoju chladničku morskými riasami, jačmeňom, listovou zeleninou, kelom, špenátom, rukolou alebo inou organickou zelenou potravinou. Obsahujú chlorofyl, ktorý zbavuje telo škodlivých toxínov, rôznych toxických kovov, herbicídov či pesticídov.

3. Cesnak

Je malý a štipľavý, ale za to jedným z najlepších detoxikačných potravín. Pomáha stimulovať pečeň k produkcii detoxikačných enzýmov, ktoré pomáhajú filtrovať toxické zvyšky zo zažívacieho ústrojenstva.

4. Klíčky brokolice

Sú bohaté na antioxidanty a stimulujú detoxikačné enzýmy v tráviacom trakte. Klíčky brokolice sú v skutočnosti oveľa účinnejšie než samotná brokolica. Zlepšujú trávenie a majú vyššiu koncentráciu zdraviu prospešných látok. Bio zdravé klíčky si môžete kúpiť v bioobchodoch približne za 1,50 eur.

6. Zelený čaj

Výborný je aj zelený čaj, ktorý je tiež plný antioxidantov a odplavuje z tela škodlivé látky. Výnimočný je v tom, že obsahuje špeciálny typ antioxidantu s názvom katechíny, ktoré zvyšujú funkciu pečene.

7. Fazuľa mungo

Fazuľa mungo bola po tisíce rokov používaná ajurvédskymi lekármi. Je neuveriteľne ľahko stráviteľná a dokáže absorbovať toxické zvyšky z črevnej steny.

Mungo sú olivovo zelené fazule, ktoré chuťovo pripomínajú zelený hrášok. Tieto fazule sa môžu použiť ako varená strukovina do šalátov, zeleninových jedál či polievok. Obsahuje množstvo železa, mangánu, horčíka, draslíka, fosforu a vitamínov skupiny B. Zoženiete ju v bioobchodoch približne za 2,50 eur.

8. Semená a orechy

Nezabudnite zaradiť do svojho jedálnička viac semien a orechov. Vynikajúce sú ľanové semienka, tekvicové semienka, mandle, vlašské orechy, sezamové semienka a slnečnicové semienka.

9. Olej

Pri detoxikácii vám dobre poslúži aj olivový alebo ľanový olej, ktoré sú plné prospešných omega-3 mastných kyselín. Dokážu doslova premazať črevnú stenu, čím sa jedy vstrebajú do oleja a vylučujú von z tela.

10. Zázvor

S problémami s trávením zatočí voňavý zázvor, ktorý vás pohotovo zbaví nadúvania a zmierni problémy s plynatosťou. Posilňuje imunitný systém a odplavuje škodlivé látky z tela. Skúste popíjať čaj z čerstvého zázvoru a pocítite jeho blahodárne účinky na organizmus!

Čo nejesť pri jarnej očiste?

Vzdajte sa cukrov a nahraďte ich radšej porciou ovocia. Pri jarnom detoxe tiež vynechajte akékoľvek sladké limonády, mastné jedlá a nezabudnite na to, že i ochutený jogurt alebo šunka, môžu obsahovať veľa sacharidov. Čítajte etikety na obaloch produktov a radšej, ako spracované potraviny s viacerými ingredienciami, ktoré nepoznáte, si vyberte tie, ktoré máte overené a sú dôveryhodné.

Dôležité je, jesť počas jarnej očisty predovšetkým potraviny bohaté na vodu a mať pravidelne pitný režim, od 2-4 litrov vody. Jedine tak sa vám podarí vyplaviť nielen kilá, ale hlavne škodlivé látky, ktoré ste získali konzumáciou nezdravých potravín v zimnom období.

Pozrite si video o detoxikácii ľudského organizmu!

Detoxikácia organizmu

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9