Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Dôsledok nedostatku vitamínu C odhalený: Zvyšuje úmrtnosť

Pomaranče sú bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý má množstvo blahodárnych účinkov na zdravie.
Pomaranče sú bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý má množstvo blahodárnych účinkov na zdravie.

Vitamín C patrí medzi najdôležitejšie vitamíny. Vhodný je hlavne na konzumáciu v zime, keďže zohráva ochrannú funkciu proti nádche a chrípke. Pozor však na jeho nedostatok! Môže spôsobiť škody ako svalovú slabosť, krehkosť kostí, uvoľnené zuby a tendenciu ku krvácaniu. No pravdou je aj to, že zvyšuje úmrtnosť!

Účinky nedostatku vitamínu C sú tak rôznorodé, že prakticky každý orgán ľudského tela môže byť ním poškodený. Isté je, že jeho nedostatok narušuje zubnú sklovinu a prispieva tak ku vzniku zubného kazu.

Najviac ho strácame potením

Dr. Frederick Reiss je presvedčený o tom, že vitamín C môžeme ľahko stratiť hlavne v lete, keď je horko. Horúce počasie zvyšuje straty vitamínu C, keďže sa vtedy človek veľa potí. Preto ho zvyčajne v lete nemáme dostatok.

Zvyšuje úmrtnosť

Tieto zistenia sú nič oproti tomu, na čo prišiel Dr. Pauling vo svojej štúdii. V San Mateo v Kalifornii uviedol štúdiu, ktoré ukázala, že ľudia s nízkym príjmom vitamínu C mali celkovú úmrtnosť dvaapolkrát vyššiu než ľudia, ktorí ho mali dostatok. Štúdie sa pritom zúčastnilo 577 ľudí starších než 50 rokov.

Výhody

Naopak, ak ho máte dostatok, môžete sa tešiť zo zdravia. Vitamín C totiž znižuje hladinu krvného cholesterolu, pôsobí preventívne proti vzniku rôznych typov vírusových a bakteriálnych infekcií. A tiež podnecuje funkciu imunitného systému. Toto je len zlomok toho, ako blahodárne pôsobí na ľudský organizmus. 

Kde ho nájdete?

Vitamín C si môžete doplniť hlavne červenou paprikou, ktorá ho má veľmi veľa. Nájdete ho aj v citrusových plodoch, šípkach, paradajkách, zemiakoch či v karfióle. Zaraďte tieto potraviny do svojho jedálnička a dodáte svojmu telu dávku zdravia!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9