Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

18 superpotravín pre vaše zdravie: Tieto vám zmenia život (2. časť)

Doprajte si potraviny, ktoré vás nabijú dávkou zdravia.
Doprajte si potraviny, ktoré vás nabijú dávkou zdravia.

Obchody sú plné potravín, no ktoré z nich si vybrať? Niektoré z nich nie sú práve najzdravšie, ba dokonca môžu až podlomiť zdravie. Pri ich výbere vám pomôže náš zoznam tých najzdravších potravín, ktoré by nemali chýbať v každej domácnosti. Investícia do nich sa oplatí, keďže vás nabijú poriadnou dávkou zdravia. Pozrite sa, aké majú pozitívne účinky na organizmus.

Vajcia

To, že vajcia majú vysoký obsah bielkovín, už takmer každý vie. Vedeli ste, že zvyšujú zdravie mozgu tak, že znižujú jeho zápal a pomáhajú pri kardiovaskulárnych ochoreniach? Aby toho nebolo málo, časopis The American Journal of Clinical Nutrition zistil, že pravidelná konzumácia vajec znižuje hladinu cholesterolu.

Ľanové semienka

Ľanové semienka sú doslova nabité zdrojom vápnika, horčíka a vlákniny. Obsahujú tiež extrémne vysoké hladiny tzv. lignanov, čo je najvýznamnejšia zložka šupiek ľanových semien. Lignany majú v sebe množstvo stopových prvkov a omega-3 mastných kyselín, preto sú zdraviu prospešné. Podľa štúdie uverejnenej v Archives of Internal Medicine, ľanové semienka môžu vďaka vysokému obsahu vlákniny pomôcť predchádzať ochoreniu srdca.

Cesnak

Cesnak by mal byť vždy na vašom nákupnom zozname. Nielenže znižuje hladinu cholesterolu, ale chráni krvné bunky a krvné cievy. Bonusom je fakt, že zlúčeniny v cesnaku dokážu zabrániť bunkovým zmenám, ktoré môžu viesť k rozvoju rakovinového nádoru a dokážu zastaviť tak rast nádoru.

Cibuľa

Cibuľa nemusí byť dobrá pre váš dych, rozhodne však prospeje vášmu telu. Mnohé štúdie preukázali, že konzumácia cibule môže mať kardiovaskulárne výhody (predovšetkým ochrana pred srdcovým infarktom), pokiaľ je skombinovaná s ostatnou zeleninou.

Špenát

"Či už je to špenát, kel alebo iná listová zelenina - sú to potraviny, ktoré sú najviac bohaté na živiny na Zemi," povedal Chris D'Adamo, Ph.D., nutričný epidemiológ na University of Maryland school of medicine.

Konzumáciou špenátu v šaláte alebo v dusenej forme, ako vynikajúca nízkokalorická pochúťka, si zabezpečíte dennú dávku vitamínu K. Ďalším dôkazom, prečo zaradiť špenát do jedálnička je fakt, že chráni proti vzniku agresívneho karcinómu prostaty.

Losos

Táto ryba je na prvom mieste ako potravina, ktorá má množstvo zdravotných výhod. Je skvelým zdrojom chudých bielkovín a poskytuje výdatnú dávku zdraviu prospešných omega-3 mastných kyselín. Výskum v časopise Journal of American Medical Association zistil, že konzumácia lososa znižuje riziko úmrtia na srdchové ochorenia!

"Ak môžete, kúpte si lososa v biopotravinách," upozorňuje Dr. James L. D'Adamo. "Losos kúpený v klasickom obchode totiž obsahuje potravinové farbivá, aby vyzeral ružovo, čo nie je práve najzdravšie," pokračuje Dr. James L. D'Adamo.

Sladké zemiaky

Sladké zemiaky sa môžu "pochváliť" obsahom vlákniny, betakaroténu a vitamínov. Obsahujú vitamín A, ktorý je veľmi dôležitý pre zrak, keďže udržuje oči zdravé. Viaceré štúdie vyvodili fakt, že sladké zemiaky majú vplyv na zdravé oči.

Paradajky

Nabité antioxidantmi, s nízkym obsahom kalórií a ešte k tomu s obsahom látok, ktoré preventívne chránia pred vznikom rakoviny - také sú paradajky. Majú tiež vysoký obsah lykopénov, ktoré pomáhajú chrániť pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a pomáhajú predchádzať pleti pred slnečným poškodením. No ich prínosy nekončia. Pravidelná konzumácia paradajok pomáha znížiť riziko vzniku rakoviny prostaty u mužov.

Jogurt

Jogurt je vynikajúcou potravinou, ktorú môžete uprednostniť pred mliekom. Má blahodárne účinky na trávenie a je výborný hlavne pri diétach, keďže prispieva k zníženiu percent telesného tuku.

"Nezabudnite však skontrolovať údaje na etiketách jogurtov," upozorňuje Dr. James L. D'Adamo. "Niektoré jogurty totiž môžu obsahovať veľké množstvo cukru," pokračuje L. D'Adamo.

Najlepšie preto spravíte, ak dáte prednosť bielemu biojogurtu, do ktorého si podľa chuti môžete pridať čučoriedky alebo maliny.

Nielen tieto potraviny vás nabijú dávkou zdravia! Prečítajte si aj prvú časť tohto článku o superpotravinách, ktoré by nemali chýbať vo vašej domácnosti.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9