Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

3 NAJHORŠIE alkoholické nápoje pre PEČEŇ: Tieto drinky ZVYŠUJÚ riziko POŠKODENIA orgánu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Keď je pečeň zaťažená škodlivými látkami, spočiatku to o sebe nedá vedieť. Jej reakcia však môže byť viac než krutá. Môže to prejsť až do steatózy, resp. stukovateniu pečene, čo je stav, ktorý už môže byť nezvrátiteľný. Ktoré populárne alkoholické drinky to majú na svedomí? 

Každý si občas dopraje chvíľku pre seba a po náročnom dni v práci oddychuje s nápojom, pri ktorom sa uvoľní a zabudne na starosti. Otázkou je, ako často niekto takto relaxuje a aké množstvo alkoholického drinku potrebuje, aby „vypol“.

Alkohol má pre pečeň priam devastačné účinky. Hrozí spomínané stukovatenie pečene, ktoré na začiatku nebolí a nemá príznaky, ako sa uvádza na express.co.uk. Ide o prvotné štádium cirhózy, čo je už vážna diagnóza. Prejavuje sa žltačkou, hromadením vody v bruchu a nohách a taktiež chudnutím a stratou chuti do jedla. 

Čítajte tiež: SILA populárneho nápoja prekvapuje: Bežný ČAJ vás OCHRÁNI pred MUTÁCIAMI KORONAVÍRUSU

Veľa alkoholu už pečeň nezvláda

Keď si dáte alkohol, pečeň bude mať veľa práce s tým, aby ho strávila. Zároveň zaktivizuje svoju činnosť a bude sa snažiť zničiť toxické látky, pochádzajúce z alkoholu. Ak je však alkoholu dlhšie obdobie príliš veľa, pečeň nestíha a škodlivé látky sa hromadia. Hrozí poškodenie buniek pečene, zápal a tiež oslabenie prirodzenej obranyshopnosti tela. 

3 NAJHORŠIE alkoholické nápoje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Najhoršie nápoje

Hoci žiadny alkoholický drink nie je zdravší ako iný a všetky sú rovnako škodlivé, predsa len existujú niektoré z nich, ktoré sú najviac zodpovedné za poškodenie pečene. Ako prezradil lekárnik Hussain Abdeh, najškodlivejším alkoholickým nápojom je jednoznačne piňakoláda. Podľa odborníka kombinácia rumu, kokosovej smotany a kokosového mlieka vytvára vyšší počet kalórií ako hamburger. Nepomáha tomu ani ananásový džús. 

Rovnako je na tom aj alkoholický koktejl long island. Tento nápoj sa pripravuje zvyčajne z vody, tequily, rumu, ginu, koly a pod. Drink má nielenže veľké množstvo alkoholu, ale aj cukru. Obe tieto zložky môžu poškodiť orgány v tele. Jeden pohár tohto miešaného drinku môže mať až 700 kalórií. Podieľa sa na tom okrem iného aj kola, pričom sa niekedy zvykne pridať porcia cukru alebo likéru. 

Na tukové ochorenie pečene môže mať veľký vplyv aj alkoholický nápoj, o ktorom by to málokto povedal. 

 „Mnoho ľudí si myslí, že pivo je miernejším nápojom kvôli nižšiemu obsahu alkoholu v porovnaní s liehovinami. Pivo má však veľmi vysoký obsah kalórií a ľudia pri jednom sedení často vypijú viac, čo znamená, že ich alkoholický a kalorický príjem je dosť vysoký,“ dodal na záver Hussain. 

Viac o téme: AlkoholPečeňStukovatenie pečeneSteatóza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9