Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

SILA populárneho nápoja prekvapuje: Bežný ČAJ vás OCHRÁNI pred MUTÁCIAMI KORONAVÍRUSU

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nový výskum prispieva k dlhému zoznamu zdravotných výhod a objavuje antivírusovú aktivitu populárneho zeleného čaju. Vďaka jednej zložke, ktorú obsahuje, dokáže bojovať s novým koronavírusom! 

Podľa novej štúdii ide konkrétne o epigalokatechín galát (EGCG), ktorý blokuje väzbu koronavírusu (SARS-CoV-2) na ľudské angiotenzín-konvertujúceho enzým 2 (ACE2) receptory a môže následne zabrániť infekcii ľudských pľúcnych buniek. Aby toho nebolo málo, bolo to pozorované aj u sledovaných variantov SARS-CoV-2, ako sa píše na news-medical.net.

Čítajte tiež: BURINA, ktorá je jednou z NAJLEPŠÍCH druhov zeleniny: Ani zďaleka nie je dobrá len pre zajace!

Zabráni šíreniu vírusu a zmierni príznaky

Zelený čaj je jedným z najviac konzumovaných nápojov v mnohých krajinách Ázie. Má vysoké protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré by mohli pomôcť znížiť riziko vzniku závažných príznakov COVID-19.

„Naše údaje, ako aj zistenia, naznačujú možnosť, že konzumácia zeleného čaju alebo jeho účinnej látky EGCG je prospešná na prevenciu alebo zníženie prenosu a infekcie SARS-CoV-2. Vzhľadom na jeho nízku hladinu toxicity, protizápalové, antioxidačné a anti-SARS-CoV-2 variantné vlastnosti, použitie EGCG pravdepodobne minimalizuje šírenie SARS-CoV-2, zmierni príznaky a závažnosť ochorenia,“ napísali vedci v správe. 

Štúdia tak naznačuje, že EGCG zo zeleného čaju účinne blokuje infekciu SARS-CoV-2 a nové varianty. 

Vypracovanie výskumnej štúdie

Vedecký tím vytvoril niekoľko pseudovírusov, ktoré obsahovali S proteíny s jedinou mutáciou (K417N, E484K, N501Y, D614G) alebo s kompletnými mutáciami novoobjavených variantov (B.1.1.7, B.1.351 a B.1.429). Pseudovírusy preniesli do buniek HEK293T-hACE2. Divoký typ S alebo D614G S bol schopný spôsobiť infekciu, čo sa pozorovalo pri zvýšenej aktivite luciferázy (názov pre enzýmy, katalyzujúcich bioluminiscenciu – jav, pri ktorom živé organizmy produkujú svetlo). Rekonvalescenčná plazma u pacientov s COVID-19 bola úspešná pri blokovaní oboch týchto pseudovírusov. Prenesené bunky vykazovali malú cytotoxicitu voči nápojom zo zeleného čaju, čo naznačuje, že ich použitie je bezpečné.

SILA populárneho nápoja prekvapuje:
Zobraziť galériu (2)

Vírusová inhibícia spôsobená zeleným čajom

Zelený čaj účinne bránil infekcii divokým typom SARS-CoV-2 alebo D614G a mutácii COVID-19 B.1.429 nájdenej v Kalifornii a B.1.351, nájdenej zase v Južnej Afrike – spôsobom, závislým od dávky. Vedci tiež zistili, že zelený čaj zabraňuje infekcii iných koronavírusov, ako bolo pozorované pri testovaní na HCoV OC43 v bunkách HCT-8.

Výskumníci sa ďalej pozreli bližšie na zložky v zelenom čaji, ktoré by mohli spôsobiť antivírusové účinky. Pozorovali katechíny - EGCG, EGC, EKG a EC, pretože tie sa považujú za účinné látky v čaji. Výsledky ukázali na tri katechíny - EGCG, EGC a ECG, ktoré majú antivírusovú účinnosť. 

Po bližšom preskúmaní vedci označili EGCG ako najsilnejší blokátor vírusovej infekcie. EGCG tvorí viac ako 50% katechínov nachádzajúcich sa v zelenom čaji. Okrem toho vystavenie EGCG mutovaným kmeňom, ako sú D614G, K417N, E484K a N501Y, potlačilo jeho schopnosť spôsobiť infekciu. Vedci tiež zistili, že EGCG inhiboval vírusovú infekciu mutáciami, vrátane B.1.17, B.1.351 a B.1.429.

EGCG sa testoval na infikovaných ľudských pľúcnych epiteliálnych bunkách, kde sa zistilo, že dokáže potlačiť SARS-CoV-2 pred a po infekcii. Inhibičná aktivita bola vyššia, keď boli bunky pred infekciou SARS-CoV-2 predbežne ošetrené EGCG.

Antivírusová aktivita katechínu bola tiež účinná pri prevencii infekcie inými príbuznými koronavírusmi. EGCG bol najúčinnejší pri potlačovaní HCoV OC43, zatiaľ čo EC bol najmenej účinný.

EGCG bol najefektívnejší pri zastavení vírusového vstupu SARS-CoV-2 do ľudských buniek pred infekciou - aj keď do istej miery bol účinný aj počas infekcie. Vedci zistili, že blokuje vstup vírusu zabránením podjednotky S1 - ktorá má najvyššiu väzbovú afinitu - k ACE2. EGCG tiež znižoval väzbu na podjednotku S2, aj keď už mal malú väzobnú afinitu k ACE2.

Viac o téme: ZdravieZelený čajKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9