Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mýtus o bezpečnosti? Namiesto zníženého rizika väčšia pravdepodobnosť rakoviny pľúc

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Cigaretové filtre podľa vedcov nemajú ochrannú funkciu a dokonca ich používanie zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Niektorí odborníci dokonca označili filtre za najsmrteľnejší podvod v histórii civilizácie. Podľa vedcov, filtre v cigaretách nie sú len zbytočným marketingovým trikom, ale v skutočnosti sú škodlivé a nebezpečné.

Pôvodne sa hovorilo o tom, že vďaka filtrom sú ľudia vystavení oveľa menšiemu množstvu chemikálií, a tak sa znižuje riziko vzniku rakoviny. Ako sa zdá, opak je pravdou. Vedci z London Hygiene and Tropical Medicine a San Diego State University žiadajú zákaz predaja cigariet s filtrom po celom svete, ako sa uvádza na nypost.com.

Čítajte tiež: Veľký mýtus o chrápaní: Roky zaužívané tvrdenie ako nezmysel!

Filtre ako marketingový trik

„Filtre sa prvýkrát objavili v 50. rokoch 20. storočia a zo začiatku sa hovorilo o tom, že vďaka nim, budú ľudia vystavení oveľa menšiemu množstvu chemikálií, najmä dechtu,“ uviedol Thomas Novotny zo Štátnej univerzity v San Diegu.

Ako dodal, práve decht sa podieľal na epidémií rakoviny pľúc. Podľa neho je už teraz jasné, že argument o bezpečnosti je len mýtus a vymysleli ho predajcovia cigariet, aby mali vyšší zisk. 

„Žlté zafarbenie filtra je inovácia, ktorá bola zámerne vytvorená, aby upokojila fajčiarov, že funguje, no vychádza skôr zo zmeny pH než z hromadenia dechtu,“ vysvetlil Novotny.

Historik tabakového priemyslu zo Stanfordskej univerzity Robert Proctor pre časopis New York Times povedal: “ Tabakový priemysel používa filtre, aby ušetril na nákladoch na tabak. Klamú ľudí, nefiltrujú vôbec“.

Možno práve zákaz filtrov by mohol znížiť počet fajčiarov. 

Mýtus o bezpečnosti? Namiesto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Dôkazy naznačujú, že práve tie prispievajú k vyššiemu riziku vzniku rakoviny pľúc a to tým, že fajčiarom umožňujú intenzívnejšie vdychovanie, čím sa karcinogény obsiahnuté v cigaretovom dyme dostávajú hlbšie do pľúcnych tkanív,“ uvádza sa na internetovej stránke amerického generálneho chirurga.

Okrem toho že ohrozujú zdravie, cigaretové filtre sú zdrojom znečistenia planéty. Každý rok je Zem posiata 4,5 biliónmi ohorkami.

Viac o téme: ZdravieZávislosťCigaretyFajčenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9