Stačí pár lyžičiek tejto obyčajnej potraviny: Výhoda, z ktorej profituje jeden z najdôležitejších telesných orgánov

Zdroj: gettyimages.com
2019-10-30 22:00:00

Tak bežná potravina až prehliadneme, čo naozaj dokáže! Reč je o obyčajnom jogurte, ktorý podľa vedcov pôsobí na jeden z najdôležitejších telesných orgánov. Vo veľkom vplýva na pľúca a dokáže odvrátiť zákernú chorobu, ktorá sa často končí fatálne.

Nová štúdia uverejnená v JAMA Oncology upozorňuje, aby ľudia zaradili do svojho jedálnička pravidelnú konzumáciu jogurtu. Jedna šálka tejto potraviny totiž môže znížiť riziko rakoviny pľúc. 

Čítajte tiež: Veľký mýtus o chrápaní: Roky zaužívané tvrdenie ako nezmysel!

Vedci zistili, že tí, ktorí denne jedli jogurt, znížili riziko ochorenia o 20 percent v porovnaní s tými, ktorí ich nejedli každý deň. Navyše, ak k tomu pridali stravu s vysokým obsahom vlákniny, dokázali znížiť riziko rakoviny pľúc o viac ako 30 percent. Štúdie preukázali, že niektoré probiotiká - živé baktérie nachádzajúce sa v jogurte, majú protizápalové a protirakovinové vlastnosti.

Mliečne výrobky nie sú až také zlé

Zistenia vedeckého tímu z Vanderbilt University Medical Center v Nashville v Tennessee ukazujú, že je potrebné prehodnotiť potenciálne výhody mlieka a celkovo mliečnych výrobkov. V súčasnosti stravovacie smernice pre Američanov US Dietary Guidelines for Americans 2015-2020 neodporúčajú viac ako tri porcie mlieka a mliečnych výrobkov denne a radia skôr siahnuť po beztukových a nízkotučných jedlách. Výsledky sú založené na výskume, ktorý ukázal, že nasýtené tuky nachádzajúce sa vo výrobkoch s obsahom tuku zvyšujú hladinu LDL cholesterolu, ktorý zvyšuje riziko srdcových chorôb.

Dôkazy však naznačujú, že v mliečnych výrobkoch sa nachádza množstvo živín, vrátane vápnika, draslíka, horčíka, vitamínov K1 a K2 a probiotík (v jogurte), ktoré by mohli prispieť k zdravej výžive. Ďalší predchádzajúci výskum odhalil, že konzumácia mliečnych výrobkov, najmä syrov a jogurtov, bola spojená s nižším výskytom cukrovky 2. typu - zistenia však boli nekonzistentné.

Kľúčom je jogurt a strava s vlákninou

V rámci novej štúdie sa tím zaoberal 10 kohortovými štúdiami z USA, Európy a Ázie, do ktorých bolo zapojených viac ako 1,44 milióna ľudí. Analyzovali príjem vlákniny a jogurtov u účastníkov a potom sledovali, u koľkých z týchto pacientov sa vyvinula rakovina pľúc. 

Výsledky ukázali, že ak jedli okolo jednej šálky jogurtu denne, znížili riziko rakoviny pľúc o 19 percent! Okrem toho, konzumácia stravy s vysokým obsahom vlákniny - plná ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov - znížila riziko rakovinu pľúc o približne 15 percent, nezávisle od konzumácie jogurtov. Je zaujímavé, že keď účastníci mali stravu s vysokým obsahom vlákniny a zároveň si pochutnávali na jogurte, riziko rakoviny pľúc sa znížilo o 33 percent.

Vedci sa domnievajú, že výhody plynú z prebiotík nachádzajúcich sa v strave s vysokým obsahom vlákniny a probiotík v jogurte. Prebiotiká sú druh vlákniny, ktorú ľudský organizmus nestrávi a sú potravou pre probiotiká, ktorými sú živé baktérie a kvasinky. Prebiotiká aj probiotiká podporujú zdravie tráviaceho traktu, gastrointestinálne zdravie a zdravý imunitný systém. Zistilo sa, že niektoré probiotické kmene bránia rastu rakoviny pľúc, ako aj majú protinádorové a protizápalové vlastnosti. Tím však tvrdí, že na potvrdenie tejto hypotézy bude potrebný ďalší výskum.

Štúdia týmto zistením nadviazala na výskum z Harvardskej lekárskej školy, uverejnený začiatkom tohto roka. Ten prišiel na to, že muži, ktorí konzumovali dve a viac porcií jogurtu týždenne, znížili riziko rozvoja prekancerózneho rastu v hrubom čreve o 26 percent.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny jogurt strava rakovina vláknina rakovina pľúc

2019-10-30 22:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia