Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obľúbený nápoj na prostatu? Toto robí šálka čierneho moku s rakovinovými bunkami!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

Prichádza nenápadne a ohlási sa až vtedy, keď už môže byť neskoro. Rakovina prostaty jednou z hlavných príčin úmrtia na rakovinu u mužov. Vedci sú však nadšení novým zistením! Podľa nich by sa mohol jeden z najobľúbenejších nápojov použiť pri liečbe tohto zákerného ochorenia.

Po sérii experimentov vedci konštatujú, že dve zlúčeniny nachádzajúce sa v káve môžu pomôcť spomaliť rast buniek, zodpovedné za vznik rakoviny prostaty! Hoci zistenia sú predbežné, sú povzbudivé.

Čítajte tiež: Nepríjemný problém, o ktorom nikto nehovorí: Keď nemôžete ísť na záchod, spravte jednoduchý trik!

Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Mnohí si bez nej nevedia predstaviť čo i len jeden deň. Káva môže v skutočnosti obsahovať viac ako 1 000 neprchavých chemických zlúčenín a viac ako 1 500 prchavých látok. Typ a koncentrácie týchto chemikálií sa môžu výrazne líšiť v závislosti od niekoľkých faktorov. Vedci sa už mnoho rokov zaujímajú o potenciálny vplyv kávy na zdravie. V každom prípade ide o nápoj, ktorý obsahuje niekoľko aktívnych zložiek! 

Nedávne štúdie začali identifikovať spojenia medzi spotrebou kávy a nižším rizikom rakoviny prostaty. Podľa Centier pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v USA je rakovina prostaty jednou z hlavných príčin úmrtia na rakovinu u mužov. 

Káva a rakovina prostaty

Vedci sa tentokrát ponorili hlbšie na chemické zloženie kávy, aby pochopili, ako môžu jeho jednotlivé časti fungovať proti zákernej chorobe - rakovine.

Výskumníci z Kanazawa University Graduate School of Medical Science v Japonsku testovali rad kávových zlúčenín proti rakovine prostaty u myší. Konkrétne použili bunky, ktoré boli rezistentné na štandardné lieky proti rakovine, ako je napríklad kabazitaxel. Tento týždeň vedci prezentovali svoje výsledky na Európskom kongrese urologického zväzu v Barcelone v Španielsku. V decembri 2018 zverejnili svoje zistenia aj v časopise The Prostate.

Pôvodne sa vedci zaoberali účinkami šiestich zlúčenín kávy. Potom zúžili svoje zameranie len na dva: kahweol acetát a cafestol. Obidve chemikálie sú uhľovodíky, ktoré sa prirodzene vyskytujú v známom druhu kávy Arabica. Jej semená sa vyrábajú z Kávovníka arabského. 

Vo svojich predbežných experimentoch ukázali, že keď pridali zlúčeniny kahweol acetát a cafestol do buniek rakoviny prostaty v Petriho miske, bunky rástli pomalšie. Ďalej testovali dve zlúčeniny na bunkách rakoviny prostaty, ktoré transplantovali myšiam.  Súčasťou výskumu bolo 16 hlodavcov: štyri myše boli pod kontrolou vedcov, ale bez liečby, ďalším štyrom bol podávaný acetát kahweolu, ďalšia skupina mala zlúčeninu cafestol a zvyšné štyri myši boli liečené oboma spomínanými zlúčeninami. 

Obľúbený nápoj na prostatu?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Zistili sme, že kahweol acetát a cafestol blokujú rast rakovinových buniek u myší, ale zdá sa, že táto kombinácia funguje synergicky, čo vedie k výrazne pomalšiemu rastu nádoru ako u neliečených myší," vysvetľuje vedúci štúdie Dr. Hiroaki Iwamoto. Účinky boli pozoruhodné a Dr. Iwamoto pokračuje: "Po 11 dňoch neošetrené tumory rástli približne o 3,5 násobok pôvodného objemu (342 percent), zatiaľ čo nádory u myší liečených obidvomi zlúčeninami rástli približne o viac ako 1,5 (167 percent). "

Je potrebný ďalší výskum

Je dôležité si uvedomiť, že vedci uskutočnili túto štúdiu na myšacích bunkách. Tiež, ako vysvetľujú, ide o pilotnú štúdiu. V dôsledku toho budú musieť vykonať viac výskumu pred tým, ako sa presvedčia, či sú zlúčeniny bezpečné a účinné u ľudí. Výskumní pracovníci sú však nadšení zo zistení.

Vedci už plánujú rozšíriť svoju prácu. Dr. Iwamoto vysvetľuje, že „v súčasnosti uvažujeme o tom, ako by sme mohli tieto zistenia otestovať vo väčšej vzorke a potom u ľudí“.

Skutočnosť, že prípravok mení chemické zloženie kávy, otvára ďalšiu dôležitú líniu vyšetrovania a stále nie je jasné, či varenie alebo filtrovanie môže z finálneho nápoja odstrániť acetát kahweolu a cafestol. Hoci tieto výsledky sú vzrušujúce, stále existuje mnoho otázok, ktoré potrebujú odpovede.

Ako hovorí Dr. Iwamoto, „Sú to sľubné zistenia, ale nemali by ľudí donútiť k zmene ich spotreby kávy. Káva môže mať pozitívne aj negatívne účinky ...“ Stále však ostáva optimistický, keď dospel k záveru, že „ak môžeme potvrdiť tieto výsledky, môžeme mať kandidátov na liečbu rakoviny prostaty rezistentnej na lieky.“

Viac o téme: KávaRakovinaNápojChorobyKofeínRakovina prostaty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9