Kôstka z avokáda nepatrí do koša: Hriech, ktorým sa pripravujete o veľa!

Zdroj: gettyimages.com
2019-03-20 05:55:00

Nie je odpad, vyniká obsahom zdraviu prospešných látok a najnovšie znižuje zápal! Napriek tomu zvyčajne skončí v koši. Reč je o kôstke z avokáda, ktorú zvykneme vyhodiť spolu so šupkou. Hoci aj dužina je nabitá výživnými látkami, do koša zahadzujete niečo, čo by mohlo slúžiť pre ľudské zdravie.

Nová štúdia zdôrazňuje jednu časť avokáda, ktorá by mohla byť najzdravšou v celom ovocí! Je ňou kôstka, ktorú si väčšina ľudí ani len nevšimne a automaticky putuje do koša. Vedci z Penn State University totiž zistili, že extrakt z kôstky avokáda znížil zápal spôsobený bielymi krvinkami! Ide o dôkaz toho, že tento extrakt sa môže premeniť na zložku potravín alebo dokonca použiť ako farmaceutický liek. 

Čítajte tiež: Neuveriteľné, čo sa začne diať vo vašom mozgu po zjedení kyslých uhoriek: Zmena psychiky!

Avokádo patrí medzi potraviny, ktoré sú pre svoje živiny vychvaľované do nebies! Obsahuje veľké množstvo zdravých tukov a taktiež cenné látky vrátane vitamínu K, folátu a draslíka. Niekoľko štúdií tiež ukázalo, že ovocie môže zvýšiť hladinu HDL („dobrého“) cholesterolu, zvýšiť absorpciu živín z iných potravín a pomôcť pri chudnutí. Zatiaľ čo na tanieri mávame žlto-zelenú dužinu z vnútra avokáda a dá sa pripraviť ako súčasť šalátov, či na toasty ako chutná nátierka, šupka a semeno sa zvyčajne vyhodia do koša. 

Potlačuje zápal

Štúdia, zrealizovaná Penn State v roku 2013 zistila, že Aztékovia a Mayovia si pravdepodobne zohrievali alebo varili kôstku z avokáda na liečbu mnohých ochorení vrátane cukrovky, gastrointestinálnych problémov a parazitických infekcií. Ďalšia štúdia z Nigérie v roku 2009 zase prišla na to, že extrakt z jadra bol používaný v africkej krajine na kontrolu vysokého krvného tlaku.

Extrakt z kôstky v novej štúdii bol použitý vedeckým tímom z Penn State a bol testovaný na bunkách, ktoré stimulujú imunitný systém a zvyšujú zápal. Výskumníci pestovali makrofágy, čo je typ bielych krviniek, v Petriho miskách a aktivovali ich s prozápalovou molekulou s prítomným extraktom z kôstky, ale i bez neho. Zistili, že keď bol prítomný extrakt z avokádovej kôstky, zápal bol potlačený v porovnaní s tým, kde extrakt nebol.

„Videli sme inhibičnú aktivitu pri koncentráciách v rozmedzí mikrogram na mililiter, čo je prijateľné množstvo aktivity na odôvodnenie ďalších štúdií,“ povedal spoluautor Dr. Joshua Lambert, profesor potravinárskej vedy v Penn State.

Ide o dôležité zistenie, keďže niekoľko závažných zdravotných stavov - ako je artritída, rakovina, kolitída a srdcové ochorenia - sú spojené s chronickým zápalom.

„Ďalším krokom, než budeme môcť vyvodiť ďalšie závery o protizápalovej aktivite tohto extraktu z avokádových semien, bude navrhnúť štúdie na zvieracích modeloch,“ pokračuje Dr. Lambert.

Odborník dodáva, že by to mohlo byť prospešné pre pestovateľov a spracovateľov avokáda. Vzhľadom na obrovské množstvo avokáda, ktoré ľudia spotrebujú, sa vyhadzuje veľmi veľa odpadu z neho a medzi nimi sú aj kôstky. Preto dúfa, že sa bude dať znížiť množstvo vyhodených častí z jedla! Tím podal patentovú prihlášku na použitie extraktu ako potravinárskeho farbiva.

Toxické semeno? 

Hoci ide o zaujímavé odhalenie, napriek tomu sú odborníci skeptickí a hovoria, že výskum je ešte len v ranom štádiu. Navyše, predošlé štúdie ukázali, že ak by sa kôstka z avokáda konzumovala vo veľkom množstve, mohla by byť toxická! Mexická štúdia z roku 2013 zistila, že vysoké dávky extraktu zo semien sú pre myši škodlivé, hoci nespôsobujú genetické poškodenie. Ďalšia štúdia z roku 1988 z Izraela zase poukázala na to, že olej z avokádových semien zvyšuje tvorbu tukov v pečeni potkanov.

Semeno neodporúča jesť ani komisia California Avocado Commission. 

„Faktom je, že nie je dostatok výskumu na podporu konzumácie avokádového semena,“ uviedla komisia vo vyhlásení. „Údajné prínosy pre zdravie a riziká príjmu avokádových semien sú nedostatočne charakterizované.“ 

Registrovaná dietologička Lara Metzová z Lara Metz Nutrition v New Yorku súhlasí s týmto názorom.

„Niektoré výskumy naznačujú, že semeno môže mať v sebe nejaké toxíny. Držte sa radšej lahodného a vysoko výživného vnútra avokáda,“ prízvukuje Metzová. 

Tammy Lakatos Shames, registrovaná dietetička a hovorí, že výskum je „sľubný“, ale zostáva skeptický.

"Všetky štúdie boli vykonané na potkanoch a myšiach, nie na ľuďoch," povedala odborníčka. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie zápal avokádo choroby semeno kôstka

2019-03-20 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia