Pred 50-timi rokmi šokovala verejnosť prelomová správa o škodlivosti fajčenia cigariet. V súčasnosti sú však ešte smrteľnejšie a návykovejšie. Na vine sú tabakové spoločnosti, ktoré do cigariet pridávajú nebezpečné látky!
Atraktívnejšie pre mladých fajčiarov
Neuveriteľné, aké praktiky robia tabakoví výrobcovia pre to, aby boli cigarety pre ostatných lákavejšie a atraktívnejšie. Pridávajú do nich chemikálie, ktoré sú zodpovedné za závislosť. Fajčiarom sa vďaka nim dym vdychuje ľahšie a nikotín sa do ich mozgu dostane veľmi rýchlo. Aj preto sú cigarety nebezpečnejšie ako pred 50-tymi rokmi.
Výskum, zrealizovaný charitatívnou organizáciou Tabacco Free Kids, je založený na preskúmaní vedeckých štúdií a dokumentov tabakového priemyslu. Odhalil, že výrobcovia tabaku za posledné roky navrhli a spropagovali sofistikované produkty, ktoré sú „efektívne pri vytváraní a udržiavaní závislosti na nikotíne" a príťažlivejšie pre mladých fajčiarov.
"Čo bolo najhoršie, vytvorili smrtiaci a návykový produkt. Tak fajčiarom hrozí väčšie riziko závislosti, choroby a smrti," hovorí sa v správe Designed for Addiction.
Lekári upozorňujú, že dnes cigarety predstavujú ešte väčšie riziko vzniku rakoviny pľúc a chronickej obštrukcie pľúc, než v roku 1964, kedy uzrelo svetlo sveta prvé varovanie o ich zdravotných rizikách.
Ako sa cigarety zmenili?
Pozrite si, aké taktiky využívajú tabakové spoločnosti pri výrobe cigariet, aby boli pre ostatných lákavé. Pridávajú množstvo chemikálií, ktoré zlepšujú ich chuť, vôňu, či inhaláciu dymu!
V cigaretách nájdete:
Bronchidilatanciá
Rozširujú dýchacie cesty. Tabakový dym sa tak ľahšie dostáva do pľúc.
Vyššia hladina nikotínu
Tabakové spoločnosti neustále regulujú a zvyšujú hladinu nikotínu. Tým je cigareta návykovejšia.
Arómy
Výrobcovia vedia, prečo do cigariet pridávajú arómu čokolády či sladkého drievka. Vďaka nim cigareta lepšie chutí, keďže tieto arómy maskujú tvrdosť dymu. Niet sa čomu čudovať aj s fajčením začnú už deti.
Tabak s obsahom nitrozamínov
Tabak cigariet v Amerike má zvýšený obsah nebezpečných nitrozamínov. Ide o karcinogény, ktoré môžu vyvolať rakovinu.
Mentol
Ochladzuje a ochromuje krk. Znižuje tak účinky podráždenia z dymu.
Kyselina levulová
Vďaka nej fajčiari lepšie znášajú dym. Je menej dráždivý a znášajú ho lepšie.
Ventilačné otvory
Vďaka ventilačným otvorom v cigaretových filtroch vdychuje fajčiar dym intenzívnejšie a karcinogény sa dostávajú hlbšie do pľúc.
Zlúčeniny amoniaku
Amoniak zvyšuje rýchlosť, ktorou sa nikotín dostane z pľúc do mozgu i do srdca.
Cukry a acetaldehyd
Cukry uľahčujú inhaláciu tabakového dymu a acetaldehyd zvyšuje návykové účinky nikotínu.
Aj keď je fajčenie vo svete povolené už len na určitých miestach, napriek tomu doluje cigaretám miliarda ľudí. V globále stále stúpa obľuba fajčenia a s ňou aj úmrtia, ku ktorým prispeli cigarety...
Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.