Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nikotín, alkohol a lieky vás dokážu poriadne zmeniť: Zničia vám tvár

Po rokoch fajčenia alebo pitia sa na seba do zrkadla budete báť pozrieť.
Po rokoch fajčenia alebo pitia sa na seba do zrkadla budete báť pozrieť. (Zdroj: profimedia.sk)

Pijete, fajčíte alebo beriete nejaké lieky? Očakávajte nepríjemné zmeny na pokožke už o niekoľko rokov! A rozhodne to nebude pekný pohľad.

Čo sa deje, keď fajčíte?

Pri fajčení sa dostávajú do tela nebezpečné voľné radikály, ktoré poškodzujú pokožku. Ničia kolagénové a elastínové vlákna, čím pokožka stráca pevnosť a pružnosť. Zbavujú ju kyslíka, živín a znižujú prirodzenú schopnosť pokožky regenerovať sa.

Je jasné, že s pribúdajúcim vekom pleť stráca mladistvý dojem. No ak starnutie podporíte pravidelným fajčením, proces starnutia v dramatickej miere urýchlite! Poklesnú vám očné viečka, líca a pokožka v oblasti krku vám výrazne zostarne. Tým, že fajčíte, pripravujete každú bunku v pokožke o kyslík, čím sa upchávajú vlásočnice a cievy. Stratíte tak kontúry pleti a kruhy pod očami budú viditeľnejšie.

Fajčenie vás dokáže pripraviť o zuby! Okolo 43 % dlhoročných fajčiarok vo veku nad 60 rokov nemá už žiadne zdravé zuby. Cigarety sa podieľajú na žltnutí až hnedastej pigmentácii skloviny, odhaľovaní zubných krčkov a na zostupovaní ďasien. Ak si chcete zachovať žiarivý biely úsmev, oplatí sa prestať s fajčením.

Čo sa deje, keď pijete?

Jedno deci vína vám neublíži, ba dokonca je zdraviu prospešné. Ako náhle však zvýšite dávky pitia, ochudobníte pokožku o dôležité živiny. Podobne, ako to bolo v prípade fajčenia, aj pitím okrádate pleť o kyslík.

Po dlhoročnom popíjaní sa vám môžu na pleti objaviť červené škvrnky, ktorých sa už nemusíte zbaviť. Aj nepríjemné presvitajúce cievky uvidíte neskôr na pokožke a tonus pokožky sa výrazne oslabí.

Alkohol vás pripraví o vitamín A, ktorý je dôležitý pre tvorbu elastínu a kolagénu v pleti. V priebehu desiatich rokov začne vaša pokožka trpieť hlbokými vejárovitými vráskami, aké možno vidieť u žien v pokročilom veku. Prvé príznaky sa objavia práve v okolí očí, kde je pleť najcitlivejšia a najjemnejšia.

Pri pravidelnom pití alkoholu môžete rátať s opuchom v oblasti líc. Keďže alkohol dehydratuje, vaša pokožka bude vysušená a citlivá.

Čo sa deje, keď beriete tabletky?

Dávajte si pozor aj na časté užívanie liekov. Je množstvo liekov, ktoré síce pomáhajú pleti, ale zároveň ju poškodzujú. Platí to v prípade pravidelného užívania tabliet, dvakrát denne. Každá tabletka je nielen záťažou pre váš žalúdok, ale aj pleť, ktorá vás môže svrbieť, môže byť začervenaná a tvoria sa vyrážky.

Príkladom škodlivých tabletiek sú tie, ktoré sa používajú na liečbu akné. Dokážu pleť extrémne vysušiť a spôsobujú začervenanie. Antikoncepcia je síce účinná tým, že pomáha predchádzať otehotneniu, ale po niekoľkých rokoch pravidelného užívania môže na pleti vyvolať vznik pigmentových škvŕn.

Antibiotiká predstavujú veľkú záťaž nielen pre žalúdok. Pri ich užívaní sa pokožka vysúša a dávať pozor sa oplatí vtedy, ak vás čaká pobyt na slnku. Ak vtedy užívate antibiotiká, dochádza k väčšiemu spáleniu, ktorému predídete len opaľovacím krémom s faktorom min. 10.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9