Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prehľad liečebných terapií: Tieto skutočne fungujú (1. časť)

Nechajte sa rozmaznávať na liečebných terapiách. Zobraziť galériu (2)
Nechajte sa rozmaznávať na liečebných terapiách.

Je veľa liečebných terapií, no len niektoré z nich stopercentne fungujú. Nielenže si pri nich dokonalo oddýchnete a načerpáte novú energiu, ale majú i liečivé účinky. Pozrite si prehľad liečebných terapií, ktoré vám dokážu pomôcť pri zdravotných problémoch. Vyberte si tú svoju!

Kraniosakrálna terapia

Čo je to - Ide o jemné a pritom veľmi účinné ošetrenie, pri ktorom sa jemným dotykom rúk podporujú u pacienta jeho vlastné uzdravujúce procesy. Je to jemná manuálna technika na vyšetrenie a zlepšenie funkcií fyziologického telesného systému, ktorý býva označený ako kraniosakrálny systém.

Používa sa na liečbu - Stresu, pri poruchách koncentrácie, na posilnenie imunitného systému, pri migrénach a bolestiach hlavy, pri problémoch s dýchacími cestami, pri alergii, astme apod.

Ako funguje - Dôležitou funkciou kraniosakrálneho systému je produkcia, obeh a spätné vstrebávanie cerebrispinálnej tekutiny (mozgomiešnej tekutiny). Tá je produkovaná vo vnútri kraniosakrálneho systému a udržuje fyziologické prostredie, v ktorom sa mozog, miecha a celý nervový systém vyvíja, žije a funguje. Jemnými a opatrnými dotykmi, pri ktorých je vyvíjaný mierny tlak, sú potom odstraňované blokády v kraniosakrálnom systéme a telo sa uzdravuje.

Koľko stojí  - Ak sa rozhodnete podstúpiť kraniosakrálnu terapiu, zaplatíte za ňu približne 20 Eur, pričom ju ponúka niekoľko salónov. Tiež  máte možnosť naučiť sa jej techniky a zájsť si na kurz, pričom 3-dňový kurz stojí okolo 180 Eur.

Kryoterapia

Čo je to - Je to liečba ľadom, ktorá sa v poslednom čase často využíva. Používa sa buď na určitú časť tela, alebo na celé telo.

Používa sa na liečbu - Zápalov, psoriázy, bolesti svalov, apod.

Ako funguje - Extrémny chlad (-100 až -160 stupňov Celzia) znižuje účinok tzv. cytokínov, ktoré regulujú rôzne zápalové reakcie, čím sa znižuje bolesť. Veľmi populárnou je kryokomora, v ktorej pacient ostáva nie dlhšie ako 3 minúty, má na sebe plavky, niekoľko párov rukavíc, tvárovú masku, vlnené a suché ponožky.

Koľko stojí  - Vstup do kryokomory stojí približne 13 Eur. Ak chcete podstúpiť lokálnu kryoterapiu, jedna aplikácia na určitú časť tela vás vyjde okolo 4,50 Eur.

Bachova kvetová terapia

Čo je to - Je to účinná liečebná metóda, ktorá je už viac ako 70 rokov stará. Využíva sa pri nej liečivá energia kvetov, ktorá lieči a harmonizuje stavy mysle. Názov tejto terapie pochádza od doktora Dr. Edwarda Bacha, anglického lekára a homeopata.

Používa sa na liečbu - Stresu, zlej nálady, na únavu, pri chronických ochoreniach.

Ako funguje - Terapia pomocou esencie kvetov je považovaná za tzv. vibračnú medicínu, ktorá je založená na myšlienke, že všetko v prírode, vrátane kvetov a ľudského tela - má svoju vlastnú vibráciu. Ak sú vibrácie v tele rozhodené, čo môže byť spôsobené emocionálnou úzkosťou a ochorením, pomocou esencií kvetov s rôznymi vibráciami môže pomôcť obnoviť rovnováhu.

Koľko stojí  - Na Bachovu kvetovú terapiu sa používajú kvetové esencie, ktoré sú dostupné v malej fľaštičke. Za fľaštičku zaplatíte približne 10 Eur, no záleží aj od toho, či si ju kúpite v internetovom obchode alebo v nejakom centre alternatívnej medicíny.

Odporúča sa však najprv návšteva terapeuta, ktorý sa tým zaoberá, a s ktorým sa porozprávate o svojom probléme. Ten vám potom určí individuálnu zmes Bachových kvetov. Konzultácia a určenie zmesi vás vyjde okolo 20 Eur, pričom máte v cene aj prvú fľaštičku, ktorú vám dá terapeut.

Hydroterapia

Čo je to - Je terapia, ktorá využíva vodné prostredie. Liečivá sila vody sa používa na liečbu ochorenia alebo na udržanie optimálneho zdravia. Môže byť v rôznych formách, vrátane pary alebo minerálnych kúpeľov, sauny, horúcich a studených mokrých zábalov, vírivky, masáží apod.

Používa sa na liečbu - Rôznych bolestí, atopického ekzému, psoriázy, osteoartritídy.

Ako funguje - Pri hydroterapii sa voda využíva v rôznych formách, ktoré vedie k udržaniu zdravia, k prevencii proti chorobám alebo k liečeniu už vzniknutých ochorení. Napríklad striedaním studenej a teplej sprchy sa prekrvuje pokožka, krv cirkuluje rýchlejšie a pokožka bude sviežejšia a viditeľne pevnejšia. Za hydroterapiu možno považovať aj aqua aerobic, ktorý pomáha pri spaľovaní tukov a lieči dnu a osteoporózu. Patria sem aj rôzne masáže pod vodou, ktoré posilňujú celý imunitný systém a pôsobia aj na vnútorné orgány.

Koľko stojí  - Záleží od toho, čo si vyberiete. Do hydroterapie sa zaraďujú hydromasáže, podvodné masáže, rôzne kúpele, vírivky apod. Príkladom je 15-minútová hydromasáž, za ktorú zaplatíte približne 19 Eur a približne 30-minútové kúpele vás vyjdu okolo 20 Eur - 40 Eur. Cena za hydroterapiu je však veľmi individuálna, záleží nielen od typu hydroterapie, ale aj od centra, ktoré ju ponúka.

V druhej časti článku sa dozviete o ďalších terapiách, ktoré majú blahodárne účinky na ľudský organizmus, a pri ktorých si dokonalo odpočiniete.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 8