Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Terapia zvieraťom: Vyliečiť vás dokáže aj chlpatý „doktor“

Láska k zvieraťu má liečivé účinky!
Láska k zvieraťu má liečivé účinky!

Zvieratá nám svojou prítomnosťou dokážu nielen spríjemniť život. Vedia aj liečiť, keďže pôsobia ako určitá forma terapie. Animoterapia pôsobí blahodárne na emocionálne a fyzické zdravie človeka. Pomáha veľmi dobre ľuďom po traumatických zážitkoch a tým, ktorých trápia depresie a stres.

Čo je to animoterapia?

Animoterapia je liečenie pomocou zvierat, ktoré sa využíva na celom svete. Je síce alternatívna, zato však veľmi účinná podporná liečba pri mnohých fyzických aj psychických diagnózach ako mozgová obrna, iné poškodenia mozgu s pohybovým postihnutím, či depresie. Zasahuje do oblasti zdravotnej starostlivosti, sociálnej starostlivosti a vzdelávania. Má rôzne podoby, liečiť vás môžu nielen psy a mačky, ale aj kone a delfíny.

Medzi najznámejšie typy animoterapie patria:

• Hipoterapia - terapia s použitím koní.
• Canisterapia - terapia s použitím psov.
• Felinoterapia -terapia s použitím mačiek.
• Delfinoterapia – terapia s použitím delfínov.

Ako lieči?

Terapia s každým z nich má iné účinky a postup, pričom dĺžka liečby je individuálna. Vedci však zatiaľ presne nevedia, akým spôsobom kontakt so zvieraťom ovplyvňuje ľudský organizmus. Isté je, že citový vzťah k zvieraťu pomáha uvoľňovať hormón interferón, ktorý posilňuje imunitný systém a endorfíny, čo sú hormóny šťastia. Liečivé pôsobenie zvierat súvisí aj s empatiou a láskou, ktoré sú schopné prejaviť. 

Animoterapia pomáha zlepšiť pamäť a koncentráciu, no pozitívny vplyv má hlavne na psychiku človeka. Vďaka terapii zvieraťom dochádza k podpore verbálnej a neverbálnej komunikácie, ďalej k rozvoju hrubej a jemnej motoriky.

Zlepšuje duševný stav

Dotyk pacienta so zvieraťom dokáže zlepšiť hlavne jeho duševný stav. Je známe, že fyzická stránka človeka je prepojená s psychickou. Takže, ak sa cíti človek psychicky v poriadku, má to pozitívny dopad aj na jeho telesné zdravie a choroby ho obchádzajú.

Pre koho je určená?

Terapia zvieraťom sa využíva pri liečbe ľudí rôznych vekových kategórií. Je vhodná pre bábätká, deti, ale aj pre seniorov. Dokáže vyliečiť telesne a mentálne postihnutých pacientov, ale aj rehabilitačných. Je výborná pre autistov, ktorým pomáha zviera obracať ich pozornosť smerom navonok, teda k okoliu. Výsledky animoterapie sa obyčajne dostavia po dvoch mesiacoch, pričom pacient sa lieči dvakrát do týždňa pol hodiny.

Zvieracia terapia má u mnohých pacientov výborné výsledky. Jej veľkou výhodou je, že nemá žiadne vedľajšie nežiaduce účinky a nemôže vám tak ublížiť – môže len pomôcť.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9