Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sabotéri, ktorí spomaľujú metabolizmus: Odstráňte ich a dosiahnete výsledky!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Cesta za krásnou vyšportovanou postavou môže byť dlhá vtedy, ak vás brzdí spomalený metabolizmus. Jednoduchým spôsobom ho môžete zrýchliť na plné obrátky a tým aj efektívne chudnúť. Stačí len odstrániť zlé návyky!

Vynechávate jedlá

Neraňajkujete, lebo ráno nič nestíhate? Výhovorka! Nie je nič horšie, ako vynechať jedno z najzákladnejších jedál z celého dňa, ktoré vás naštartuje a nabije energiou na celé doobedie.

Čítajte tiež: Choroba, ktorá vás pochová zaživa: Dokáže perfektne imitovať smrť!

Pozor aj na základné výživové látky, ktoré prijímate. Ak vám chýbajú bielkoviny, metabolizmus sa spomalí. Výsledkom je fakt, že sa po niekoľkých dňoch telo prepne do režimu hladovania, čo znamená, že si tuk začne ukladať do zásoby (brucho, pás, zadok). Navyše, telo začne odbúravať svalovú hmotu a to tiež spomaľuje metabolizmus.

Nezabúdajte ani na vápnik. Upozorňujú na to vedci z Nutrition Institute of University of Tennessee. Podľa ktorých čím viac vápniku budete konzumovať, tým viac tuku spálite. Konzumujte mlieko, syry, jogurty a tmavú listovú zeleninu.

Málo spíte

Spánok je pre fungovanie ľudského organizmus veľmi dôležitý. Obzvlášť vtedy, ak chudnete, potrebujete primeraný odpočinok. Nedávna štúdia z University of Chicago potvrdila, že kvalitný a dostatočný spánok je pre metabolizmus ideálny. Ak spíte len 4-5 hodín, nečudujte sa, keď sa vám nedarí schudnúť. Vtedy sa znižuje schopnosť tukových buniek reagovať na inzulín, t.j. hormón, ktorý reguluje energiu. Môže sa preto ľahko stať, že budete mať väčšie chute na sladké a viac priberiete.

Menštruácia

Údel žien, ktorého sa nezbavia. Aj počas menštruácie sa metabolizmus spomaľuje. Môže za to deficit železa, o ktoré prichádzajú práve počas tohto obdobia. Podľa odborníkov by vtedy mali zvýšiť príjem železa. Bohatým zdrojom tohto minerálu je špenát, fazuľa, artičoky, červená repa, orechy a semená či hovädzie mäso.

Pijete veľa alkoholu

Pohár vína je skvelý pre vaše srdce. No to by ste museli aj pri ňom ostať. S každým pohárom navyše je alkohol pre vaše telo škodlivý a spomaľuje metabolický proces.

Málo pijete

Pitný režim je alfou a omegou, nech sa deje čokoľvek. Nemali by ste naň zabúdať, či sa snažíte zdravo stravovať alebo nie. Podľa štúdie z University of Utah College of Medicine ľudia, ktorí denne vypijú 8-12 pohárov vody, spália viac kalórií a rýchlejšie než tí, ktorí si doprajú denne menej pohárov vody. Majte vždy pri sebe fľašku s vodou!

Nepijete čaj, ani kávu

Je známe, že kofeín môže stimulovať metabolizmus na niekoľko hodín po konzumácii. Ak chcete naštartovať metabolizmus, nezabúdajte na rannú kávu alebo čierny čaj. Čo takto dať si šálku zeleného čaju? Zelený čaj a chudnutie idú ruka v ruke. Okrem toho, že obsahuje veľké množstvo antioxidantov, nájdete v ňom aj kofeín a látky, ktoré dokážu stabilizovať hladinu krvného cukru a urýchľuje metabolizmus.

Sabotéri, ktorí spomaľujú metabolizmus:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nebojte sa silového tréningu

Bicyklujete alebo beháte? Výborne! Telo sa vám za to poďakuje. Skúste ešte pridať silový tréning, vďaka ktorému budete mať väčšie svaly a tým aj rýchlejší metabolizmus. Čím viac svalov máte, tým viac kalórií vaše telo spáli. Stačí, ak budete cvičiť s menšími činkami, robiť výpady, či drepy.

K posilňovaniu veľkých partií je potreba veľkej energie a tú si telo berie z uloženého tuku, takže omnoho rýchlejšie schudnete. Drepy a výpady patria medzi jedny z najlepších cvičení. Cvičenie na triceps alebo biceps vaše ruky krásne vyrysuje, ale pozor! Nemá vplyv na metabolizmus. Sú to totiž malé svaly na to, aby ovplyvnili celý systém spaľovania," radí osobný tréner Guiseppe Minetti z klubu The Token Yard Club.

Presedíte celý deň

Nestačí, ak chodievate pravidelne raz za týždeň do posilňovne, pričom denne presedíte osem hodín. Stále ide o sedavý spôsob života. Pomôžu vám denné prechádzky na čerstvom vzduchu. Vyvetrajte sa aspoň na chvíľu vonku počas pracovnej doby a niekoľkokrát si ponaťahujte telo.

Viac o téme: StravaChudnutieMetabolizmusNávyky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9