Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Správne skladovanie SLANINY vyzerá úplne INAK, ako si myslíte: Takto vydrží čerstvá 4 MESIACE!

Betaglukán má množstvo pozitívnych účinkov. Zobraziť galériu (2)
Betaglukán má množstvo pozitívnych účinkov. (Zdroj: gettyimages.com)

Potraviny mnohí často nechávajú v pôvodnom obale bez toho, aby o tom premýšľali. Je to pohodlné a tieto balenia udržia slaninu čerstvú. To platí pre väčšinu jedál, ale pokiaľ ide o obľúbené raňajky , teda údenú slaninu, je to inak.

Slanina, ktorú si kúpite v obchode s potravinami, sa zvyčajne dodáva v zapečatenom plastovom obale, ktorý ju má chrániť pred vystavením kyslíku. Pokiaľ ju neotvoríte, obal udrží slaninu v bezpečí v chladničke až dva týždne, ako informuje tastingtable.com. Keď si však budete chcieť vychutnať mastnú pochúťku a otvoríte ju, trvanlivosť potraviny klesne na jeden týždeň v chladničke, možno ešte menej.

Rýchlejšie kazenie

Kyslík urýchľuje proces kazenia, pretože poskytuje ideálne prostredie pre prosperovanie škodlivých baktérií. Keďže väčšina balíčkov slaniny nemá zips ani funkciu opätovného utesnenia, najlepšie je po otvorení preniesť všetky zvyšné kúsky slaniny do vzduchotesnej nádoby alebo vrecka so systémom ziploc. Ak ich vložíte späť do pôvodného obalu, mäso stratí svoju chuť a nakoniec sa zmení na pokazenú potravinu oveľa rýchlejšie, než by ste čakali!

Správne skladovanie SLANINY vyzerá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Priateľ menom mraznička

Jeden týždeň nie je ani zďaleka dosť dlhý čas na to, aby ste vyskúšali a spotrebovali každý prúžok slaniny. Platí to v prípade, ak si kúpite veľké balenie a neplánujete ďalší týždeň raňajkovať každý deň dokonale upravenú slaninu. Našťastie existuje veľa spôsobov, ako ju udržať čerstvú dlhšie ako odporúčaný jeden týždeň. Ak si chcete nechať slaninu na dlhšie obdobie, mrazenie sa stane vaším priateľom!

Podľa USDA môže mrazená slanina zostať v dobrom stave až štyri mesiace! Nestačí však vhodiť ju len tak v pôvodom obale do mrazničky. Namiesto toho ju vložte do vrecka určeného na zmrazenie alebo do vzduchotesnej nádoby, aby ste prúžky chránili pred spálením mrazom. Ak máte odrezky slaniny od mäsiara, ktoré nie sú vákuovo zabalené a dostanete ich len v papieri, môžete ich pripraviť na mrazenie tak, že ich najskôr zabalíte do plastovej fólie, aby ste vytvorili ochrannú bariéru proti kyslíku.

Následne zabaľte do hliníkovej fólie a celý zväzok vložte do mraziaceho vrecka. Teraz sú kúsky slaniny pripravené do mrazničky. Keď chcete slaninu použiť, jednoducho ju vyberte z mrazničky a dajte na niekoľko hodín do chladničky, než ju tepelne upravíte. Po bezpečnom rozmrazení ju pripravte ako obvykle. Rozmrazená vydrží čerstvá v chladničke až sedem dní. Zostal vám kúsok, ktorý ste nepoužili? Pokojne ho znova dajte do mrazničky!

Viac o téme: ZdravieJedloPrevenciaSlaninaPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9