Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

10 NAJEXOTICKEJŠÍCH druhov ovocia na svete: Skvelá chuť a neuveriteľné ÚČINKY na telo

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Majú zvláštne názvy a niektoré vyzerajú nezvyčajne. Keď ich však ochutnáte, už ich budete chcieť jesť stále. Majú skvelú chuť a sú plné zdraviu prospešných látok. Ktoré exotické ovocie by ste mali určite vyskúšať?

Exotické ovocie často pochádza zo vzdialených krajín alebo z podnebia, ktoré je veľmi odlišné od toho, na aké sme zvyknutí. Niektoré sú už známe po celom svete, ako napríklad ananás, kokos, či avokádo. Na existujú aj iné odrody so zvláštnymi tvarmi a textúrami, o ktorých ste možno ešte nepočuli, ako sa píše na steptohealth.com.

Mnohé druhy pochádzajú z tropických a subtropických krajín, pretože tento typ klímy podporuje ich rast. Hoci pred niekoľkými desaťročiami sa dali konzumovať len lokálne, vďaka zvýšenému dopytu a expanzii obchodu ich dnes nájdeme na trhoch vo viacerých krajinách. Denná konzumácia exotického ovocia má mnoho zdravotných výhod. Sú ľahko stráviteľné, močopudné, poskytujú telu vlákninu a okrem iných živín aj veľké množstvo vitamínov a minerálov. Ktoré sa oplatí ochutnať?

10 kurióznych a exotických plodov:

1. Karambola (hviezdne ovocie)

Pochádza z Indonézie, Malajzie a Filipín a je to jedno z najkrajších exotických plodov, aké môžeme nájsť. Jeho plody sú malé, majú oválny tvar a žltú farbu. Má kyslú až sladkú chuť a pevnú, chrumkavú textúru. Po rozkrojení má pekný hviezdicový tvar a je dokonalým dekoratívnym prvkom v šalátoch. Vďaka obsahu karoténu je veľmi vhodným ovocím pre zdravie pokožky. Zvlhčí ju, dodá elasticitu a textúru.

10 NAJEXOTICKEJŠÍCH druhov ovocia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Jackfruit (chlebovník)

Pôvod má v Malajzii a Indii. V iných ázijských krajinách, ako je Srí Lanka a Bangladéš, sa konzumuje vo veľkom množstve a je dôležitým zdrojom výživy v časoch nedostatku. Strom Jackfruit produkuje veľmi veľké plody, ktoré môžu vážiť viac ako 20 kilogramov. Jedlá časť je dužina, ktorá sa zrením mení z bielej na oranžovú. Má sladkú chuť, mnohí ju prirovnávajú k banánu a mangu.

3. Graviola (soursop)

Soursop alebo Anona mäkkoostnatá je strom pochádzajúci z Karibiku a Strednej Ameriky, no dnes sa jeho pestovanie rozšírilo aj na iné územia. Plody sú tmavozelené, oválneho tvaru a majú kyslú a aromatickú dužinu. Môže sa konzumovať samostatne alebo použiť v prípravkoch, ako sú smoothies, dezerty a zmrzlina. Toto ovocie zatočí s hnačkou. Okrem toho je vhodný aj pre tých, ktorí trpia gastritídou a žalúdočnými vredmi.

4. Mangostan

Je jedným z najviac predávaných exotických plodov vo forme výživového doplnku. Kúpiť sa dá vo forme štiav a iných druhov nápojov. Vďaka vysokému obsahu xantónov, antioxandov, sa toto ovocie dostalo do centra pozornosti vedcov s cieľom vyvinúť nové lieky na chronické a degeneratívne ochorenia. Čerstvé ovocie má strednú veľkosť a jeho šupka je fialová. V čase konzumácie by malo byť lesklé, pevné a bez odrenín. Aby ste ho mohli zjesť, treba ho rozrezať na polovicu zúbkovaným nožom bez toho, aby ste ho úplne rozdelili. Koža sa tak ľahšie odstráni a biele vnútro bude obnažené. Jeho časti sa oddeľujú ako pri pomaranči a môžu sa jesť samotné alebo pridať do džúsov a smoothies.

10 NAJEXOTICKEJŠÍCH druhov ovocia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Kiwano

Toto ovocie pochádza z Afriky a patrí do rovnakej čeľade ako uhorka a melón. Aj preto je známy pod názvami "africká uhorka" alebo "africký melón". Po dozretí má zelenú dužinu s bielymi semenami ktorá trochu pripomína želatínu. Všetky jeho časti sú jedlé, aj keď väčšina ľudí jedáva iba vnútro. Kiwano obsahuje väčšie množstvo minerálov, ako je draslík, fosfor, horčík, vápnik, železo a zinok. Dá sa použiť do šalátov, jogurtov či smoothies. Keď ho trochu pocukríte, chuťou pripomína zmes banánu a kiwi. Pri jeho šúpaní treba byť opatrný, pretože vonkajšok je pokrytý drobnými tŕňmi.

6. Budhova ruka (Citrus medica)

Buddhova ruka je jedným z najkurióznejších exotických plodov na trhu. Je to citrusový plod, ktorý pripomína prsty ruky. Odlišuje sa od väčšiny ovocia, pretože nemá takmer žiadnu dužinu. V Číne a Japonsku sa používa na prevoňanie odevov alebo domov. Odborníci sú presvedčení, že jeho konzumácia prospieva zdraviu a spája sa s nižším výskytom kardiovaskulárnych ochorení.

10 NAJEXOTICKEJŠÍCH druhov ovocia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

7. Dračie ovocie (pitahaya)

Ide o veľmi nápadné ovocie vďaka svojej jasne červenej farbe. Je plné antioxidačných zlúčenín, vrátane vitamínu C a polyfenolov. Keď ich má telo dostatok, znižuje sa riziko kardiovaskulárnych, neurodegeneratívnych ochorení vrátane rakoviny aj cukrovky. Vnútro ovocia ukrýva mäkkú sladkú dužinu plnú jedlých semienok. Konzumuje sa pomocou lyžice ako kiwi, pridáva sa tiež do smoothies a ovocných šalátov.

8. Rambután

Pochádza z Malajzie a Indonézie. Patrí do rovnakej čeľade ako liči, ďalšie exotické ovocie, ktoré je o niečo známejšie a navyše veľmi zdravé. Rambután je malý, s červenou, špicatou vonkajšou šupkou a bielym, krémovým vnútrom. Má pozoruhodné množstvo antioxidantov a považuje sa za skvelý zdroj vitamínu C.

10 NAJEXOTICKEJŠÍCH druhov ovocia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

9. Kumkvat

Pochádza z Číny. Toto malé ovocie je známe aj ako "čínsky pomaranč". Môžete si ho vychutnať celé, pretože má rovnakú veľkosť ako hrozno a jeho šupka je jedlá. Na rozdiel od iných citrusových plodov je šupka skôr sladká, na rozdiel od kyslého vnútra. Vyniká obsahom vitamínu C, karoténov, pektínov a polyfenolov.

10. Durian

Rastie v Thajsku, Malajzii aj v Singapure a má povesť najsmradľavejšieho ovocia na svete. Hoci existuje veľa odrôd s rôznymi nuansami od najsladších po najhorkejšie, jeho vôňa je takmer nezameniteľná. Toto ovocie je dlhé približne 30 centimetrov a môže vážiť od 2 do 10 kilogramov. Má podlhovastý až okrúhly tvar, zelenohnedú šupku a žlté až červené vnútro, ktoré sa konzumuje. Je bohatý na vitamín C, aminokyseliny, či riboflavín. Pozitívne vplýva na črevný systém, posilňuje imunitu a považuje sa tiež za afrodiziakum.

Viac o téme: Ovocie ZdravieExotické ovocie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9