Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

PREKONÁ kravské mlieko: Žena pila tento DRUH mlieka, po týždni sa objavili nečakané VÝSLEDKY

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ste typ človeka, ktorý rád objavuje nové chute a jedlá? Zrejme vás inšpiruje experiment odborníčky, ktorá vymenila kravské mlieko za iný druh. Hoci u nás nie je ešte veľmi známe, čoskoro to vďaka jeho obľúbenosti v zahraničí môže byť inak.

Najprv prišlo šialenstvo s mandľovým mliekom, potom s ovseným, je teraz na rade hrachové? V minulom roku výskumy začali ukazovať, že sa hrachové mlieko môže pochváliť veľmi podobnými hladinami bielkovín, ako to kravské, uvádza thehealthy.com. To by mohol byť jeden z dôvodov, prečo je medzi spotrebiteľmi v poslednej dobe zvýšený dopyt po tejto zdravej alternatíve.

Jeho popularita stúpa

Theresa Gentileová, registrovaná dietetická odborníčka na výživu a národná hovorkyňa Akadémie výživy a dietetiky, hovorí: „Rastúci záujem o nové alternatívy mlieka je poháňaný rastúcou potravinovou intoleranciou, obavami o životné prostredie, zvýšenou dostupnosťou jedla pre vegánov a túžbou byť zdravší.“

Amy Kimberlainová, registrovaná dietologička Akadémie výživy a dietetiky, vysvetľuje náhly rastúci záujem o hrachové mlieko nasledovne.

Hrachové mlieko je skvelou alternatívou pre ľudí s možnou alergiou alebo intoleranciou na kravské mlieko či iné alternatívy. Sójové mlieko bolo dlho jedinou možnosťou. Teraz je ďalšou možnosťou hrachové! Ja osobne som nikdy nebola fanúšikom kravského mlieka. Nekamaráti sa s mojím žalúdkom. Vzhľadom na môj tréning v oblasti výživy som za tie roky vyskúšala takmer každú jednu rastlinnú alternatívu, takže som bola veľmi zvedavá na hrachové mlieko, aby som zistila, ako moje telo reaguje – a či sa mi jeho chuť páči alebo nie.“

PREKONÁ kravské mlieko: Žena
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výborná chuť i textúra

Tým sa začal jej experiment na nasledujúci jeden celý týždeň. Spočiatku bola trochu skeptická k tomuto mlieku, no páčila sa jej jeho chuť i textúra. Jeho nesladená verzia skutočne chutila sladko a spôsobom, ktorý jej pripomínal mandľové mlieko. Textúrou pripomína skôr kokosové alebo kešu mlieko, pretože je krémovejšie a hustejšie, než očakávala. Mnohé z bezmliečnych alternatív mlieka, ktoré v priebehu rokov vyskúšala, sa zdajú byť zriedené, najmä ovsené alebo mandľové, pokiaľ ich nevyrobíte sami doma.

Skvelý zdroj bielkovín

Hrachové mlieko rozhodne nechutí ako hrášok! Kimberlainová vysvetlila, že sa vyrába zo žltého poľného hrachu, ktorý je pomletý na múku. Hrachové mlieko využíva purifikovaný proteín (ktorý je oddelený od vlákniny a škrobu v múke) spolu s vodou a ďalšími prísadami. To, čo dostanete, je alternatíva mlieka, ktorá má v skutočnosti podobnú chuť a konzistenciu ako to kravské.

„Vždy sa snažím do svojho jedálnička zaradiť viac bielkovín, takže som bola nadšená, keď som sa dozvedela, že hrachové mlieko je skvelým zdrojom tejto základnej makroživiny. Množstvo bielkovín je podobné ako v kravskom mlieku a jeho aminokyselinový profil z neho robí dobrý zdroj bielkovín," hovorí Gentileová. "Má dostatok esenciálnych aminokyselín na splnenie odporúčaných požiadaviek."

Dodáva, že jednou z esenciálnych aminokyselín v hrachovom mlieku je leucín, „u ktorého sa preukázalo, že udržiava svalovú hmotu počas starnutia“. Kimberlainová vysvetľuje, prečo je toto mlieko s obsahom bielkovín ešte lepšie ako väčšina iných rastlinných.

Nesladené hrachové mlieko poskytuje osem gramov bielkovín na porciu, čo zodpovedá množstvu v jednej šálke kravského mlieka. Na porovnanie, mandľové, ovsené a kešu mlieko poskytujú len asi jeden gram bielkovín. Kokosové nemá takmer žiadne. Jediné ďalšie alternatívne mlieko, ktoré poskytuje dostatočné množstvo týchto látok, je práve sójové, kde jedna šálka poskytuje sedem gramov bielkovín“.

Na čo si dať pozor? 

Pred nákupom akejkoľvek potraviny či výrobku je dôležité čítať etikety. Najmä pri rastlinnom mlieku, pretože pridané cukry, prírodné arómy alebo spracované oleje sú bežné.

PREKONÁ kravské mlieko: Žena
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Ochutené odrody môžu mať vysoký obsah cukru," hovorí Gentile. Tiež dodáva: “Dávajte pozor na výrobky označené ako „nesladené“. Hrachové mlieko môže obsahovať aj menej zdravé prísady, ako je slnečnicový alebo svetlicový olej či iné zahusťovadlá."

Zvyčajne sa vyhýba spracovaným olejom, takže dúfa, že značky v budúcnosti nájdu lepší spôsob, ako ich zahustiť. Bola tiež prekvapená, že nemohla nájsť hrachové mlieko v miestnych potravinách. Väčší reťazec ho však mal. 

Kimberlainová sa tiež podelila o niekoľko ďalších rád, ktoré je potrebné zvážiť pred pitím hrachového mlieka.

"V niektorých prípadoch hrachové mlieko nemusí byť vhodné pre niekoho, kto má alergie na strukoviny. Osoba, ktorá má sklony k zápche, by mala byť opatrná. Niektoré značky hrachového mlieka sú obohatené o vápnik. Príliš veľa vápnika v strave môže spôsobiť nadúvanie spolu s možnosťou obličkových kameňov.“

Týždeň po pití hrachového mlieka

Ako človek, ktorý mal problémy s trávením po konzumácii príliš veľkého množstva mliečnych výrobkov, si odborníčka počas týždňa pitia hrachového mlieka všimla, že nezaznamenala žiadne z týchto problémov. Prvá vec, ktorú si všimla, bolo, že sa začala cítiť viac nasýtená. S najväčšou pravdepodobnosťou to bolo spôsobené štedrým obsahom bielkovín.

Taktiež zaznamenala, že jeho prirodzená sladkosť uspokojila jej túžbu po sladkostiach vo večerných hodinách. Pridaná výhoda bielkovín v nej zanechala pocit spokojnosti vo všeobecnosti, ale najmä v kombinácii s porciou ovsených vločiek pred spaním. Zvykla si ich dávať s kokosovým mliekom, no tentokrát išlo bokom. Hrachové mlieko by teraz mohlo byť jeho stálym zástupcom. Mlieko však zvyčajne nepije každý deň, ale vždy ho pridáva do smoothies, ovsených vločiek a pudingu z chia semienok.

Viac o téme: ZdravieMliekoPrevenciaHrach
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9