Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ako sa OZVE telo, keď začnete jesť ŠALÁT každý deň? Pozor na pálenie záhy i nafukovanie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci sa šalát považuje za topku medzi pokrmami na chudnutie, aj zeleninový tanier sa môže zmeniť na kalorickú bombu. Dokonca môže vyvolať i nepríjemné pocity v tele. Väčšinou však ulahodí organizmu!

Aby dospelý človek ostal zdravý, mal by zjesť minimálne 2,5 šálky zeleniny denne. Pravda je však taká, že to dodržiava málokto.

„Šalát sa vo všeobecnosti považuje za potravinu s nízkym obsahom škrobu, ktorá pomáha regulovať hladinu cukru v krvi," konštatovala odborníčka na výživu Gina Keatleyová.

Ako však dodala, nie všetky sú rovnaké. Niektoré šaláty, ktoré pochádzajú z rýchleho občerstvenia, môžu podľa nej obsahovať viac ako 2-tisíc kalórií, čo je hodnota, ktorú by ste mali dosiahnuť za celý deň, ako sa uvádza na eatthis.com.

„Len preto, že je v ňom niečo zelené, neznamená,  že je to aj zdravé a vhodné na chudnutie," poznamenala.

Mali by ste si preto dávať pozor na ingrediencie, ktoré obsahujú dresingy a zálievky. Čo sa však stane, ak každý deň začnete jesť zdravé šaláty?

1. Vaše telo vstrebe viac vitamínov

Pokiaľ súčasťou šalátu bude zelenina, ovocie, fazule, strukoviny, orechy a semená, ktoré budete pravidelne obmieňať, stane sa pre vás zdrojom dôležitých vitamínov a minerálov. Tie telo potrebuje, aby mohlo optimálne fungovať. Ak do neho pridáte zdravý olej, napríklad olivový, pomôže telu efektívnejšie absorbovať mikroživiny rozpustné v tukoch, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine. Tieto živiny zahŕňajú alfa- a betakarotén, lykopén, luteín, vitamín A, E a K.

Ako sa OZVE telo,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Budete jesť menej nezdravých jedál

Jedným z dôvodov, prečo je šalát považovaný za zdravú voľbu, je ten, že je plný vlákniny. Jej prínos pri chudnutí je mnohostranný. Po jej konzumácii sa budete cítiť sýtejší na dlhší čas, zaplní vás na oveľa dlhšie ako potraviny s vysokým obsahom rafinovaných sacharidov alebo pridaného cukru.

„Pomôže vám to obmedziť chute a po kalorickom občerstvení nesiahnete," tvrdí Keatleyová.

Jedna štúdia ukázala, že keď si ľudia dali malý šalát ako prvý chod, skonzumovali o 7 percent menej kalórií. Takže tým, že jedlo začnete šalátom, sa môžete vyhnúť prejedaniu a kalorickejším potravinám.

3. Udržíte svoj mozog mladý

Ak budete jesť šalát každý deň, postaráte sa o to, že váš mozog bude v špičkovej forme. Výskum z roku 2018 odhalil, že jedenie šalátu každý deň zlepšilo pamäť starších ľudí až o 11 rokov. Dokonca iba pol šálky stačilo na spomalenie rýchlosti kognitívneho poklesu! Vsaďte najmä na kel, špenát, kapustovú zeleninu a vytvorte si ideálny šalát pre lepšie zdravie mozgu.

4. Mohla by vás páliť záha

Buďte opatrní pri konzumácii šalátového dresingu. Nielen preto, že môže byť príliš kalorický. Ak použijete príliš veľa octu, môže spustiť reflux.

„Čím viac šalátu zjete, tým väčšia je pravdepodobnosť, že použijete viac dresingu a príliš veľké množstvo môže viesť k páleniu záhy," vysvetlila Keatleyová.

Ako sa OZVE telo,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aj paradajky a syr, ktoré sa v šaláte môžu nachádzať, sú vysoko kyslé a môžu zhoršiť reflux.

5. Môže vás trápiť nafúknutie a plynatosť

Bojujete s nadúvaním alebo inými problémami s trávením? Možno je načase zvážiť veľkosť porcií. Práve tie môžu spôsobiť, že sa budete cítiť príliš plno a začne vás nadúvať.

„Ak začítate so šalátom, doprajte si menšie porcie,“ radí Keatleyová.

Ak svoje telo zoznamujete s novými potravinami, ktoré obsahujú viac vlákniny, než na aké je zvyknuté, možno bude rozumnejšie začať pomaly.

6. Ľahšie vyprázdňovanie

Nerozpustná vláknina, ktorá sa v zelenine a ovocí nachádza, priťahuje vodu, keď sa pohybuje cez tráviaci trakt a pomáha tak zmäkčiť stolicu a uľahčuje jej priechod.

„Ak zahrniete šalát do svojho jedálnička, vaše telo nebude trpieť  zápchou,“ konštatovala Keatleyová.

Nerozpustná vláknina navyše znižuje riziko kolorektálneho karcinómu, pretože, keď  fermentuje v hrubom čreve, má ochranný účinok.

7. Budete žiť dlhšie

Konzumácia šalátu je vynikajúcou voľbou pre dlhý a zdravý život. Metaanalýza z roku 2016 publikovaná v JRSM Cardiovascular Disease zistila, že jedenie väčšieho množstva listovej zelenej zeleniny bola spojená s výrazne nižším rizikom srdcových chorôb. Štúdia z roku 2017 navyše naznačila, že zaradenie zeleniny do jedálnička každý deň môže zabrániť predčasnej smrti. Aby toho nebolo málo, vedci prišli na to, že konzumácia 10 menších porcií zeleniny a ovocia denne bola spojená s 24-percentným znížením rizika srdcových chorôb a 28-percentným znížením rizika kardiovaskulárnych ochorení.

Viac o téme: ZdravieŠalátZdravá stravaPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9