Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pomôže s METABOLIZMOM, ktorý bude ako ZNOVUZRODENÝ: Bonusom sú KILÁ na uzde

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

V spojení s vyváženou stravou a fyzickou aktivitou môže byť horký pomaranč skvelým doplnkom, ktorý vám pomôže v kontrole svojej hmotnosti, pretože aktivuje metabolizmus.

Nie, nejde o klasický pomaranč, ako ho mohí poznajú. Horký pomaranč je citrusový plod druhu Citrus aurantium, ktorý je zase krížencom medzi grapefruitom (Citrus maxima) a mandarínkou (Citrus reticulata). Hoci jeho výhody a využitie sú zdokumentované už niekoľko desaťročí, málokto vie, o aké ovocie ide. 

Pochádza z východnej Afriky, Arabského polostrova, Sýrie a juhovýchodnej Ázie. V súčasnosti sa široko pestuje v oblasti Stredozemného mora a v častiach Severnej Ameriky. Je tiež známy ako „sevillský pomaranč“ alebo „kyslý pomaranč“ a často sa používa na kulinárske aj liečebné účely.

Ide o základnú zložku populárnej britskej marmelády. Obsahuje totiž pektín, vďaka čomu zahustí džem. Okrem toho sa pre svoju horkú chuť používa do rôznych slaných jedál. 

Pomoc pri chudnutí

Ovocie poskytuje výhody, ktoré môžu podporiť naše zdravie, ako sa píše na steptohealth.com. Vďaka nemu budete mať pod kontrolou svoju hmotnosť, čo potvrdzuje výskum, ktorý v roku 2012 zverejnil časopis International Journal of Medical Sciences. Zdá sa, že jedna z jeho zložiek, p-synefrín, to má na svedomí. Vďaka nemu si udržíte BMI v zdravej norme.

Výskum taktiež ukázal, že horký pomaranč má vlastnosti, ktoré hrajú dôležitú úlohu v metabolizme. To znamená, že napomáha chudnutiu. Výsledky výskumu ukazujú, že extrakt z horkého pomaranča, ako aj p-synefrín, zvyšujú metabolizmus a výdaj energie v tele.

Pomôže s METABOLIZMOM, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ako ho konzumovať?

Jedným zo spôsobov, ako využiť výhody horkého pomaranča, môže byť príprava lahodného a aromatického čaju.

Ingrediencie:

  • 4 horké pomaranče nakrájané na polovice
  • 1 liter vody

Postup:

  • Najprv nakrájajte kyslé pomaranče. Môže byť na polovice (so šupkou) alebo na plátky (taktiež so šupkou). 
  • Do hrnca nalejte liter vody a zohrejte.
  • Keď voda vrie, pridajte horké pomaranče.
  • Nechajte ich v hrnci povariť asi 10 minút. Prvých 5 minút by mal byť hrniec bez pokrievky a ďalších 5 s pokrievkou.
  • Po uplynutí tejto doby hrniec odokryte, vypnite oheň a nechajte trochu vychladnúť.
  • Starostlivo preceďte.
  • Pite túto tekutinu niekoľkokrát denne, ale s mierou a najlepšie s tromi hlavnými jedlami.
  • Nápoj môžete použiť aj ako prirodzené osvieženie na pitie medzi jedlami s maškrtou alebo bez nej.
  • Neodporúča sa pridávať cukor alebo sladidlá. Ak ho budete konzumovať pred návštevou posilňovne, behaním alebo akoukoľvek inou fyzickou aktivitou, môžete pridať trochu medu.

Iné využitie

Horký pomaranč možno použiť aj ako korenie a na prípravu džemov a likérov. Prináša výhody bez ohľadu na to, ako sa konzumuje. V súvislosti s jeho schopnosťou pomôcť pri chudnutí je však najviac odporúčaným spôsobom užívanie infúzie.

Dá sa schudnúť len s horkým pomarančom?

Rovnako ako mnoho iných potravín, horký pomaranč by sa mal používať iba ako doplnok. Neexistujú žiadne zázračné produkty, ani spaľovače tukov ako také.

Pomôže s METABOLIZMOM, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Toto ovocie však môže byť výborným podporným prostriedkom pri spaľovaní tukov prostredníctvom aktivácie metabolizmu, vylučovania zadržiavaných tekutín a lepšieho trávenia. Aby to však fungovalo s priaznivými výsledkami, je dôležité jesť stravu bohatú na ovocie, zeleninu a potraviny s vlákninou. Okrem toho sa treba vyhýbať konzumácii nezdravého jedla a zvýšiť dennú fyzickú aktivitu.

Vedľajšie účinky

Konzumácia tohto citrusového ovocia by mala byť mierna. Vďaka svojim stimulantom môže zvýšiť krvný tlak alebo zvýšiť srdcovú frekvenciu. Preto je kontraindikovaný u ľudí s kardiovaskulárnymi problémami. Okrem toho sa jeho konzumácia neodporúča, ak užívate lieky, pretože môže mať negatívne reakcie. Preto sa odporúča, aby ste sa poradili s odborníkom skôr, ako sa ho rozhodnete konzumovať.

Kde ho kúpite?

Sláva horkého pomaranča z neho urobila produkt, ktorý možno na trhu nájsť čoraz častejšie, či už vo forme ovocia, esencie alebo kapsúl. Taktiež ho nájdete sušený na prípravu čaju. V bežných supermarketoch ho veľmi ťažko zoženiete, no ľahšie to bude v obchode so zdravou výživou alebo v bylinkárstve. 

Viac o téme: PotravinyOvocie ZdravieHorký pomaranč
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9