Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Neobchádzajte tradičné OVOCIE: Odrazí sa to na stave SRDCA, prekvapivý výsledok!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prastaré príslovie je skutočne pravdivé. Hovorí sa, že ak zjete jedno jablko denne, nebudete potrebovať lekára. Pravidelné chrumkanie tohto jesenného ovocia dokáže zázraky s dôležitým orgánom v tele.

Vedci tvrdia, že denná konzumácia jabĺk, bobúľ, hrozna a čaju môže podporiť zdravie srdca, píše sa na nypost.com.

Odborníci financovaní Americkou akadémiou výživy a dietetiky skúmali údaje zo 157 náhodných kontrolovaných a 15 kohortových štúdií o zdravotných prínosoch flavan-3-olov – „bioaktívnej“ zlúčeniny, ktorá je dobrá pre ľudské srdce. Tieto látky sú podskupinou známejších flavonoidov. Mnohé predchádzajúce štúdie dokázali, že zlúčenina pomáha udržiavať pohodu a predchádzať chorobám. Na základe toho vedci usúdili, že ide o "najsilnejšieho kandidáta", ktorý by sa mal bližšie preskúmať.

Údaje ukázali, že flavan-3-oly, ktoré sa nachádzajú taktiež v červenom víne a tmavej čokoláde, môžu zlepšiť krvný tlak, hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Nižšie hladiny cukru v krvi podporované zlúčeninou znižujú riziko poškodenia nervov a očí.

Koľko miligramov pre zdravé srdce?

Vedci radia, aby sme každý deň zjedli jablko, niekoľko bobúľ a dve šálky čaju – ide o silnú kombináciu, ktorá obsahuje asi 500 miligramov flavan-3-olov.

„Aby ste znížili riziko kardiovaskulárnych ochorení, odporúčame konzumovať 400 až 600 miligramov flavan-3-olov denne,“ povedal profesor Gunter Kuhnle, odborník na výživu z University of Reading.

Zelený čaj obsahuje najvyššie množstvo flavan-3-olov - 320 miligramov na šálku, nasleduje čierny čaj (280 miligramov), černice (65 miligramov na 160 gramov) a sušené brusnice (35 miligramov na 80 gramov). Hoci alkohol a horká čokoláda tiež obsahujú vysoké hladiny bioaktívnej zlúčeniny, výskumníci poznamenávajú, že zdravotné riziká spojené s vysokým obsahom tuku a cukru „pravdepodobne prevážia výhody“ flavan-3-olov. Medzi ďalšie alternatívy patria jablká (15 miligramov na malé jablko) a čučoriedky (10 miligramov na 150 gramov).

Neobchádzajte tradičné OVOCIE: Odrazí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Radšej stravu

Lekári však varujú pred užívaním doplnku na splnenie vášho denného príjmu spomínaných prospešných látok.

"Je oveľa efektívnejšie prijať denné množstvo vo forme zdravého jedla alebo nápojov, ako užívať doplnok," zdôraznil Kuhnle.

Užívanie doplnkov vo vysokých dávkach môže viesť k žalúdočným problémom a poškodeniu pečene.

Malo by ísť o oficiálne odporúčanie

Nedávno odborníci presadzovali diétne odporúčania, ktoré by zahŕňali aj iné zložky, než len zameranie sa na nedostatok základných vitamínov, minerálov, bielkovín, tukov a cukrov. Dôležitá je aj vláknina, ktorá je spojená s nižším rizikom srdcových chorôb, mŕtvice a cukrovky 2. typu.

"Bolo by skvelé, keby došlo k určitému posunu, čo sa týka odporúčaní, týkajúcich sa stravovania a zahrnutia bioaktívnych zlúčenín, ako sú flavanoly - ale pravdepodobne to bude dlhší proces," povedal Kuhnle. "Vplyv konzumácie množstva flavanolov je vo všeobecnosti porovnateľný s prechodom na stredomorskú stravu alebo miernym znížením príjmu soli - ide o zmeny stravovania, ktoré sú založené na oficiálnych odporúčaniach." 

Viac o téme: SrdceOvocie JablkoPolyfenoly
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9