Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bežný čaj OCHRÁNI bunky v tele: KONIEC ťažkostí a chronických stavov v jednej ŠÁLKE

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Okrem osviežujúcej a lahodnej chuti sa môže pochváliť prekvapivým zoznamom zdravotných výhod, ktoré vás inšpirujú k uvareniu nejednej šálky. Aké benefity skrýva v sebe mätový čaj a ako si pripraviť nápoj tak, aby ste z mäty mali maximálny pôžitok? 

Mäta je bylina, ktorá pochádza z Európy a je hybridom dvoch odrôd mäty – mäty piepornej a mäty vodnej, ako uvádza článok v časopise Food Science and Quality Management. Podľa University of Illinois Urbana-Champaign môžu rastliny mäty piepornej dorásť až do výšky troch stôp a majú špicaté zelené listy, ktoré je možné namočiť čerstvé alebo sušiť v horúcej vode. Listy obsahujú mätový esenciálny olej, ktorý možno extrahovať a použiť v potravinách alebo topických prípravkoch, podľa National Center for Complementary and Integrative Health.

Listy mäty piepornej (ktoré sa používajú na prípravu čaju) obsahujú menšie množstvo minerálov, vrátane horčíka, draslíka, železa, zinku a selénu, podľa článku v Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry. Bylina tiež ponúka niektoré antioxidanty, ako sú flavonoidy a fenolové zlúčeniny, ako potvrdzuje Maddie Pasquarielloová, M.S., R.D., registrovaná dietetická sestra. Skutočnou hviezdou je však mentol, hlavná účinná látka v listoch mäty piepornej, ktorá je zodpovedná za mnohé zo zdravotných výhod mätového čaju.

Ak ste citliví na kofeín, mätový čaj je dokonalým nápojom pred spaním! Rovnako ako iné bylinné čaje, nápoj je prirodzene bez kofeínovej látkiy, podľa Harvard T.H. Chan School of Public Health. To znamená, že nenaruší odpočinok, aj keď si čaj doprajete v nočných hodinách.

Výhody mätového čaju podľa shape.com:

  1. Nižšie riziko chronických ochorení

Má bohatý obsah antioxidantov ako je vitamín C, flavóny a fenolové zlúčeniny.

Antioxidanty sú súčasťou nášho mechanizmu bunkovej obrany. Neutralizujú voľné radikály, ktoré zodpovedajú za ťažkosti s bunkami v tele,“ hovorí dietologička Maddie Pasquarielloová.

Bežný čaj OCHRÁNI bunky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Po čase sa voľné radikály môžu nahromadiť a spôsobiť oxidačný stres, ktorý môže prispieť k chronickým zdravotným problémom vrátane rakoviny, hypertenzie, cukrovky či srdcových chorôb., ako informuje článok v Frontiers of Physiology. Pitím mätového čaju – a samozrejme konzumáciou veľkého množstva potravín bohatých na antioxidanty – môžete zvýšiť príjem týchto prospešných látok a potenciálne tak udržať chronické stavy na uzde.

  1. Zmierňuje problémy s trávením

„Mäta upokojuje žalúdočné svaly a zlepšuje tok žlče, ktorú telo využíva na trávenie tukov,“ uvádza dietologička Kylie Ivanirová.

To napomáha k rýchlejšiemu presunu jedla a plynov, čo zlepšuje žalúdočnú nevoľnosť. Upokojujúce, protizápalové účinky mentolu v mäte piepornej môžu tiež pomôcť zmierniť nevoľnosť, ktorá je často zakorenená v zápale čriev.

  1. Uvoľňuje bolesť

Čaj je vhodný napríklad aj počas menštruačných dní. Mentol v mäte totiž uvoľňuje svalové kŕče, čo pomáha znížiť kontrakcie maternice a kŕče a taktiež upokojuje gastrointestinálny trakt. Podľa Pasquariellovej mäta poskytuje aj analgetické (utišuje bolesti) účinky.

„Analgetiká fungujú tak, že blokujú signály nervového systému do mozgu a to, ako mozog vníma tieto signály,“ dodáva dietologička.

Výsledkom je utíšenie menštruačných bolestí, ale aj bolestí hlavy a iných druhov nepohodlia. 

Bežný čaj OCHRÁNI bunky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  1. Odstráni upchatý nos

„Mentol je dekongestant a má riediaci účinok na hlien. Uvoľňuje ich a účinkuje proti upchatému nosu a bolesti hrdla,“ hovorí Ivanirová.

Odborníčka zároveň radí, že i dýchanie pary horúceho mätového čaju má taktiež dekongestantný účinok. 

Riziká mätového čaju

Pre bežného zdravého človeka je čaj úplne bezpečný. Výnimkou je, ak máte alergiu na mätu, čo je síce zriedkavé, ale možné, ako sa uvádza v časopise Allergy, Asthma & Clinical Immunology. Bežnými alergickými reakciami sú svrbenie v ústach, kašeľ, ťažkosti s prehĺtaním, dýchavičnosť, opuch pier či sipot. Napriek upokojujúcim výhodám mätového čaju môže nápoj spôsobiť viac škody ako úžitku aj vtedy, ak máte gastroezofageálnu refluxnú chorobu (GERD).

"Mäta pieporná môže uvoľniť zvierač medzi žalúdkom a pažerákom, čo umožní žalúdočným kyselinám prúdiť späť do pažeráka, čím sa zhorší pálenie záhy," zdôrazňuje Ivanirová.

Ak máte v anamnéze GERD alebo pálenie záhy, buďte opatrní s pitím mätového čaju. 

Ako pripraviť čaj?

Máte dve možnosti. Buď vylúhujete čajové vrecúško mäty v horúcej vode minimálne 5 minút a potom ho vyberiete, alebo scedíte sypaný čaj. Najlepšie je použiť čerstvé lístky mäty priepornej, no nemusíte ich sušiť. Listy jednoducho opláchnite pod tečúcou vodou, potom ich pridajte do teplej kanvice s horúcou vodou a nechajte päť minút lúhovať. Presný počet lístkov závisí od ich veľkosti a vašich preferencií, ale na začiatok skúste použiť sedem až 10 na jednu šálku.

Viac o téme: ČajZdravieBylinkaPrevenciaMäta prieporná
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9