Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

ROZTOČIA mozgové závity na STO percent: Tieto látky v STRAVE posilnia štruktúru ORGÁNU!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prospievajú srdcu, mozgu, očiam, udržujú správnu hladinu cholesterolu. Čím viac ich telo príjme, tým lepšie. Zásobte sa rybami, hlavne mozog sa vám za to poďakuje.

Nový výskum odhalil, že ľudia, ktorí majú v tele vyššie hladiny omega-3 mastných kyselín, lepšie myslia, sústredia sa a tiež štruktúra ich mozgu je silnejšia. Konzumenti dostatočného množstva mastných rýb, ktoré sú skvelým zdrojom omega-3, majú menšiu pravdepodobnosť, že ich postihne demencia, ako sa píše na studyfinds.org. Vedci sú presvedčení, že vyššie hladiny zdravých mastných kyselín, hojne zastúpených v lososoch, sardinkách, pstruhoch a tuniakoch dlhoplutvých, podporujú činnosť mozgu a celkové zdravie.

Stačí i mierna konzumácia

Výskumníci zistili, že tí, ktorí mali vyššie hladiny omega-3 mastných kyselín, dosiahli vyššie skóre v testoch abstraktného uvažovania a mali väčší hipokampus, teda dôležitú oblasť mozgu, ktorá riadi pamäť.

„Zvýšenie príjmu omega-3 mastných kyselín prospieva verejnému zdraviu, keď ľudia starnú,“ tvrdí doktorka Claudia Satizabalová.

Ako uviedla, zlepšenie stravovacích návykov je jedným zo spôsobov, ako podporiť zdravie mozgu. Podľa nej, ak by ľudia dokázali zlepšiť svoju kognitívnu odolnosť a potenciálne odvrátiť demenciu pomocou niekoľkých jednoduchých zmien v stravovaní, mohlo by to mať veľký vplyv na verejné zdravie.

ROZTOČIA mozgové závity na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Naša štúdia naznačuje, že aj mierna konzumácia omega-3 stačí na zachovanie funkcie mozgu,“ konštatovala lekárka.

Dodala, že už dve porcie rýb týždenne zlepšia kardiovaskulárne zdravie.

Koľko omega-3 potrebuje mozog?

Autori štúdie zisťovali schopnosť myslenia u 2 183 ľudí a objem ich mozgu. Hladiny mastných kyselín v skupine s najnižšími mozgovými schopnosťami obsahovali 3,4 percenta omega-3, zatiaľ čo skupina s najlepšími výsledkami mala priemerný obsah omega-3 5,2 percenta. Výskumníci uviedli, že optimálna úroveň bola nad osem percent. Všetko pod štyri percentá považovali za príliš nízke hladiny. Priemerný vek účastníkov bol 46 rokov.

„Výsledky je potrebné potvrdiť ďalším výskumom, ale je zaujímavé, že hladiny omega-3 môžu zohrať úlohu pri zlepšovaní kognitívnej odolnosti, dokonca aj u ľudí v strednom veku," uviedla Satizabalová.

Ako však poznamenala, výskum ukazuje iba súvislosť, nie príčinu. Štúdia sa totiž zamerala len na istý moment v čase a účastníci neboli sledovaní dlhší čas. Ďalším obmedzením bolo, že väčšina skúmanej vzorky boli nehispánski bieli dospelí, takže rôznorodejšia skupina dospelých v strednom veku by mohla teoreticky priniesť odlišné výsledky.

ROZTOČIA mozgové závity na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aký majú omega-3 vplyv na zdravie?

  • chránia srdce a cievy
  • znižujú hladinu cholesterolu
  • podporujú zdravie mozgu
  • chránia oči

Čo hrozí, ak ich máte nedostatok?

  • únava
  • nervozita
  • zhoršená pamäť
  • problémy so spánkom
  • suchá pokožka
  • lámavé nechty a vlasy
  • črevné problémy

 Kde sa nachádzajú?

  • losos
  • makrela
  • treštia pečeň
  • sardinky
  • tuniak
  • vajíčka
  • mlieko
  • sója
  • mandle
  • vlašské orechy
  • chia semiačka
  • ľanové semienka
Viac o téme: ZdraviePrevenciaOmega-3 mastné kyseliny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9