Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľká KONKURENCIA jesenných nápojov: Napraví CHOLESTEROL i krvný tlak, RECEPT na chladné dni

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci sa často hovorí o tekvicovom latté, ktoré je jednotkou medzi nápojmi v jesennom období, existuje iný, mnohými podceňovaný. Pritom vyniká látkami, ktoré ľudské telo potrebuje práve v tomto chladnom období ako soľ!

Čaj chai má korene v indickej kuchyni. Podľa dietologičky Sariky Shahovej, RD so sídlom v San Ramone v Kalifornii by sme si práve z tejto kuchyni mali brať príklad!

 Chai s korením sa označuje ako masala chai.

"Masala chai je čierny čaj s korením, vrátane kardamónu, škorice, klinčekov a čierneho korenia," hovorí Shahová.

Chai sa podáva zvyčajne s raňajkami a tiež popoludní. Tradične sa podáva ako horúci nápoj a pripravuje sa zo sypaného čierneho čaju, vody, mlieka, strúhaného čerstvého zázvoru, lístkov čerstvej mäty a korenia. Každý región v Indii má svoj vlastný spôsob výroby chai.

"Popoludní je zvyčajne sprevádzané slaným indickým občerstvením a sušienkami. Keď som vyrastala, nemohla som sa dočkať, až budem piť chai ako dospelá. Milovala som jeho vôňu a tešila som sa na chvíle, keď som si mohla doň namočiť obľúbenú indickú sušienku a vychutnať si ju počas raňajok,“ spomína odborníčka.

Veľká KONKURENCIA jesenných nápojov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Okrem svojej bohatej sladkej a korenistej chuti sa čaj chai môže pochváliť množstvom výhod pre ľudské zdravie. 

5 zdravotných výhod čaju podľa livestrong.com:

1. Súvisí so zdravou hladinou cukru v krvi

Za všetkým hľadajte korenie v čaji, vrátane škorice, ktorá je spojená so znižovaním hladiny cukru v krvi! Ukázalo sa, že celá škorica a škoricový extrakt významne znižujú hladinu glukózy v krvi nalačno u ľudí s cukrovkou 2. typu alebo prediabetom, čo ukázal prehľad zo septembra 2011 v časopise Journal of Medicinal Food.

V ďalšej malej štúdii z júna 2012 v časopise Nutrition Research‌ boli ľuďom s cukrovkou 2. typu podávané doplnky škorice ako súčasť liečby. Po troch mesiacoch boli ich hladiny A1C (priemerné hladiny cukru v krvi počas troch mesiacov) a hladiny glukózy v krvi nalačno (hladiny cukru v krvi po nočnom hladovaní) výrazne nižšie ako v skupine s placebom, ktorá mala nezmenené hladiny.

Štúdie naznačujú, že kardamóm - ďalšie kľúčové korenie v čaji chai - môže pomôcť pri regulácii hladiny cukru v krvi a znižovaní zápalu, zdôrazňuje Mary Mosquera-Cochranová, RD, dietologička z Wexner Medical Center na Štátnej univerzite v Ohiu. Štúdia z januára 2019 v ‌Journal of the Science of Food and Agriculture‌ zase zistila, že kardamóm znižuje A1C, hladiny inzulínu a hladiny triglyceridov u ľudí s cukrovkou 2. typu.

2. Môže prospieť zdraviu srdca

"Škorica sa tiež spája s podporou zdravia srdca, znižovaním krvného tlaku, znižovaním LDL (zlého) cholesterolu a celkového cholesterolu. Je však potrebné vykonať ďalší výskum na potvrdenie týchto tvrdení, " prízvukuje Shahová.

Krátkodobé užívanie škorice je spojené s nižším systolickým krvným tlakom (meria tlak vo vašich tepnách, keď vám bije srdce) a diastolickým krvným tlakom (meria tlak v tepnách, keď je vaše srdce medzi údermi v pokoji) u ľudí s cukrovkou 2. typu a prediabetom, podľa recenzie z októbra 2013 v ‌Nutrition.

Malá, placebom kontrolovaná randomizovaná štúdia u ľudí s hypertenziou v štádiu 1 tiež zistila, že škorica znížila ich systolický krvný tlak, ale len v miernom množstve. Na druhej strane, bolo pozorované, že výrazne zlepšila hladiny cholesterolu zvýšením HDL (dobrého) cholesterolu a znížením LDL podľa štúdie z januára 2021 v ‌Avicenna Journal of Phytomedicine‌.

3. Pomôže zmierniť nevoľnosť

Škorica, zázvor a čierne korenie sú silné tráviace pomôcky, hovorí Mosquera-Cochranová. Jedenie zázvoru môže pomôcť zmierniť nadúvanie, plynatosť a zápchu znížením fermentácie v čreve, podľa Johns Hopkins Medicine. Okrem toho má kardamón a klinček antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti.

Veľká KONKURENCIA jesenných nápojov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Takže, teoreticky, pravidelné pitie chai by mohlo byť jedným zo spôsobov, ako pomôcť zlepšiť trávenie a posilniť imunitu. Len sa uistite, že neprijmete veľa cukru a pozorujte, ako na vás kofeín pôsobí. Ak ste citliví na túto stimulujúcu látku, najlepšie by bolo zostať pri bylinnej verzii čaju chai namiesto čierneho čaju,“ ​​radí Mosquera-Cochranová.

Navyše, v recenzii z januára 2019 v časopise ‌Food Science & Nutrition‌ sa zistilo, že zázvor môže byť prospešný pri úľave od nevoľnosti, najmä u tehotných ľudí s nevoľnosťou a vracaním.

4. Zvýši energetickú hladinu

Jedna šálka chai má asi 25 až 35 miligramov kofeínu, pričom káva asi 100 až 120 miligramov. Pretože chai má menej kofeínu ako káva, ide o dobrú voľbu pre tých, ktorí sú citliví na účinky tohto stimulantu, no zároveň poskytne energiu.

Okrem toho, zistilo sa, že tí, ktorí pravidelne pijú čierny čaj, majú zlepšenú reguláciu cholesterolu, krvného tlaku a cukru v krvi. Predpokladá sa, že mnohé z týchto výhod pochádzajú z vysokého obsahu antioxidačných zlúčenín v čiernom čaji, ktoré pomáhajú telu bojovať proti zápalu.

5. Pomôže udržať si dobré zdravie ústnej dutiny

Klinčeky sa tradične používajú v mnohých kultúrach na udržanie dobrého zdravia ústnej dutiny. Korenie sladkej chuti sa používa ako olej v mnohých rôznych typoch bylinných ústnych vôd a výplachov. Napríklad bylinné ústne vody s klinčekovým, čajovníkovým a bazalkovým olejom boli prospešné pri prevencii bakteriálneho plaku a zápalu ďasien, podľa malej štúdie z mája 2014 v ‌Journal of‌ Indian Society of Periodontology‌.

Recept na zdravé Chai Latté

Príprava vlastného chai čaju je všemi jednoduchá a umožňuje vám vyladiť jeho príchuť podľa vašich preferencií.

 Postup:

  • Korenie a sypaný čierny čaj uvarte vo vode
  • Pridajte mlieko a znova priveďte do varu
  • Preceďte a pridajte čerstvý zázvor, mätu a korenie podľa chuti

TIP: Ak nemáte čas na domácu prípravu čaju, môžete si ju vychutnať aj v príjemnej atmosfére v kaviarni. Dávajte si však pozor na pridaný cukor, ktorý býva často jeho súčasťou. 

Viac o téme: JeseňZdravieChai čaj
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9