Ako ZOSVETLIŤ pokožku bez návštevy kliniky? Pigmentové ŠKVRNY môže odstrániť PRÍRODA

Zdroj: gettyimages.com
2022-10-15 14:00:00

Skôr než pobežíte do lekárne po bieliace krémy alebo na dermatologické ošetrenie, skúste to inak. Dávajte si však pozor a povedzte o tom svojmu lekárovi.

Melazma je vlastne výsledkom ignorovania opaľovacích krémov. Taktiež sa zvykne objaviť na pokožke tehotných žien, ale i tých, ktoré užívajú antikoncepciu, ako sa píše na steptohealth.com. Možno ju spoznať podľa stmavnutia kože v oblasti tváre. Ide o hyperpigmentáciu, resp. tmavé škvrny na tvári.

Nerovnomerný tón pleti na čele, lícach, brade a krku je častejší u nežnejšieho pohlavia než u mužov. Je to z toho dôvodu, že zvýšenie ženských hormónov spôsobuje zvýšený melanín. Medzi jej príčiny patria okrem neustáleho pobytu na priamom slnku bez ochranných krémov aj genetické faktory, ako aj  nepravidelná prítomnosť ženských hormónov. Z tohto dôvodu je veľmi častý u tehotných žien. Užívanie perorálnych kontraceptív a hormonálna liečba progesterónom a estrogénom sa taktiež vyskytuje aj pri melazme.

Opatrnosť nadovšetko

Jeseň sa považuje za ideálne obdobie, ako sa pustiť do boja proti nepekným tmavým škvrnám s pomocou odborníkov. Rôzne laserové ošetrenia a procedúry, ktoré ponúkajú kliniky, vás môžu zbaviť tohto problému, no dá sa to aj jednoduchšie a bez toho, aby ste hlbšie siahli do vrecka. Hoci dermatológovia tým nie sú nadšení, keďže by domáce prírodné prostriedky mohli zhoršiť stav pleti, predsa len to môžete vyskúšať, no buďte opatrní!

Dr Shinjita Das objasňuje, že „ak je pokožka chránená pred slnkom, melazma často zmizne po tehotenstve alebo po ukončení liečby perorálnou antikoncepciou. U mužov melazma zriedka zmizne“.

Domáci liek na zníženie melazmy

Je dôležité poznamenať, že účinnosť tohto domáceho lieku na zníženie melazmy je založená na neoficiálnych údajoch a nie na vedeckých dôkazoch. Pred aplikáciou by preto bolo vhodné poradiť sa s dermatológom.

Ingrediencie:

  • 1 banán
  • 2 polievkové lyžice bieleho jogurtu (30 ml)
  • 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy (45 ml)

Príprava:

  • Banán ošúpte, pridajte do misy a veľmi dobre roztlačte, kým sa nevytvorí kaša.
  • Pridajte 2 polievkové lyžice bieleho jogurtu.
  • Potom premiešajte, až kým z toho nevznikne krémová pasta.
  • Nakoniec pridajte citrónovú šťavu a znova premiešajte.

Postup:

Aplikujte vzniknutú zmes na tvár v nočných hodinách. Po dôkladnom umytí a vysušení tváre a krku naneste prípravok rovnomerne na postihnuté miesto. Nechajte pôsobiť niekoľko minút a potom si tvár dôkladne umyte.

Pozor na chemickú reakciu!

Snažte sa nevystavovať pokožku slnešnému žiareniu. Akýkoľvek liek vrátane tohto domáceho by vám v tom prípade bol nanič a zvýraznil by škvrny na pleti. Hlavne dbajte na odstránenie stôp citrónu na tvári! Ak by taká pokožka bola vystavená slnku, hrozí chemická reakcia, ktorá by mohla pleť popáliť a zafarbiť ošetrovanú oblasť. 

Chráňte svoju pleť v každom ročnom období!

Fotogaléria


Tagy:
koža prevencia melazma hyperpigmentácia

2022-10-15 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia