KARDIOLÓG upozorňuje: Počet srdcových OCHORENÍ môže NARASTAŤ, toto je dôležité

Zdroj: gettyimages.com
2022-10-07 19:00:00

Počet pacientov s kardiovaskulárnymi ochoreniami môže pri starnutí populácie narastať. Na Slovensku sú ich hlavnou príčinou rizikové faktory súvisiace so životným štýlom a degeneratívne ochorenia.

Uviedol kardiológ Peter Penz z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave. V tejto súvislosti upozornil aj na dôležitosť prevencie.

"Kardiovaskulárne ochorenia dlhodobo tvoria hlavnú príčinu úmrtí na Slovensku," skonštatoval.

Čítajte tiež: PLODNEJŠÍ po tomto NÁPOJI? Pozitívny vplyv na SPERMIE, muži by naň nemali zabúdať!

Poukázal pritom, že viaceré rizikové faktory možno ovplyvniť. Ide napríklad o fajčenie, obezitu, hypertenziu, krvné tuky alebo hodnoty glykémie v krvi. Medzi neovplyvniteľné faktory patria napríklad vek, pohlavie a genetická záťaž.

V rámci prevencie sa odporúčajú zásady zdravého životného štýlu, ako pravidelná pohybová aktivita či zníženie konzumácie soli.

"Ak má niekto nadváhu, mal by hmotnosť znížiť. V rámci diéty sa odporúča dodržiavať režim stredomorskej diéty, obsahuje viac olivového oleja a strukovín," doplnil kardiológ.

Pokrok v liečbe

Lekár môže pacientovi vyhodnotiť desaťročné riziko kardiovaskulárnych ochorení.

"Na základe závažnosti rizika sú potom stanovené cieľové hodnoty, ako prísne treba zasiahnuť do liečby krvného tlaku a krvných tukov, aby pacienti mohli čo najviac profitovať z dostupnej liečby," vysvetlil Penz.

Poukázal pritom aj na pokrok liečby v posledných desaťročiach, napríklad prelomové lieky v rámci liečby srdcového zlyhávania.

"Zavádzajú sa aj rôzne intervenčné výkony na chlopniach, vďaka čomu možno ošetriť závažné chlopňové nálezy aj u rizikových pacientov bez nutnosti chirurgického otvorenia hrudníka," doplnil.

Vplyv covidu na srdcové choroby

Na kardiovaskulárnych ochoreniach sa podpísala tiež pandémia ochorenia COVID-19.

"Bola znížená dostupnosť ambulantnej starostlivosti, predĺžili sa čakacie termíny na výkony a operácie. Došlo aj k zmene správania pacientov - menej športovali a nedodržiavali zásady zdravého štýlu," priblížil lekár.

Zaujme vás: SLADKOSŤ, ktorú si môžete dať bez výčitiek pred SPANÍM: Maškrtenie v NOČNÝCH hodinách

Ochorenie COVID-19 malo podľa neho rozsiahle následky aj na činnosť srdca, napríklad zlyhávanie pravej komory počas závažnej covidovej pneumónie.

"Vírus dokáže napádať aj priamo srdcový sval a spôsobovať tam zápal, ale častejšie spôsobuje trombotické postihnutie cievneho systému," ozrejmil.

Fotogaléria


Tagy:
srdce prevencia choroby kardiovaskulárne choroby

2022-10-07 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia