Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zlyhanie PEČENE z petržlenu? Temná stránka ZELENINY, o ktorej vie MÁLOKTO

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zdravá zelenina a korenie v jednom! Koreň aj vňať sú prospešné a nabité množstvom vitamínov. Konzumácia príliš veľkého množstva petržlenu však môže predstavovať určité riziká.

Aj keď je petržlen cenený pre svoju schopnosť dodať potravinám farbu a textúru, ako zelenina bohatá na vitamíny A, C a K sa menej využíva. A pritom chráni srdce, kosti, zlepšuje trávenie, bojuje s infekciami a baktériami a posilňuje imunitu, ako sa píše na livestrong.com

Žutie vňate odstraňuje nepríjemný zápach z úst. Jeho konzumácia udržuje zdravú pokožku, dodáva energiu, rozpúšťa žlčníkové a obličkové kamene.  Rovnako ako u väčšiny potravín, konzumácia extrémne vysokého množstva však môže spôsobiť zdravotné problémy. Najčastejšie u ľudí s obličkovými kameňmi, ak to s petržlenom budú preháňať. Toxicita vitamínov je teoreticky možná, aj keď nepravdepodobná. Čo v petržlene môže spôsobovať problémy?

Čítajte tiež: Kľúčové ŽIVINY, ktoré vám ZACHRÁNIA pamäť: Tieto POTRAVINY vás vzdialia na míle od DEMENCIE!

Oxaláty

Niektorí ľudia môžu mať problém s prírodnými rastlinnými chemikáliami známymi ako oxaláty. Ľudia s obličkovými kameňmi alebo tí, ktorí sú na ne náchylní, by sa mali vyhýbať či obmedziť potraviny bohaté na túto látku. Ak váš lekár identifikuje obličkové kamene, patriace do triedy šťavelanu vápenatého, pravdepodobne vám poradí, aby ste konzumovali menej oxalátu. Petržlenovú vňať si preto ušetrite na dozdobenie jedál malým množstvom, namiesto toho, aby ste do polievok alebo šalátov pridávali kopcovitú porciu.

Vitamín C

Ak ste kvôli vitamínu C nejedli nič iné ako petržlen, museli by ste zjesť 3 až 15 šálok denne, aby ste sa vitamínom predávkovali. Na druhej strane denný príjem veľkého množstva petržlenu v kombinácii s inými potravinami bohatými na tento vitamín môže viesť k toxicite. Jedna šálka čerstvej petržlenovej vňate obsahuje 133 mg vitamínu. Deti do 3 rokov by nemali prekročiť 400 mg vitamínu C denne, zatiaľ čo limit pre dospelých je 2 000 mg.

Petržlen je vynikajúci na čistenie obličiek, vyskúšajte ho!
Zobraziť galériu (2)
Petržlen je vynikajúci na čistenie obličiek, vyskúšajte ho!

Vitamín K

Petržlen je plný vitamínu K. Zelenina obsahuje 1 640 mikrogramov živiny na šálku, čo je takmer 20-násobok minimálneho množstva odporúčaného pre dospelých a viac ako 50-násobok dennej dávky pre deti. Podľa Linus Pauling Institute však aj veľké množstvo petržlenu môže spôsobiť predávkovanie vitamínom K. Oveľa pravdepodobnejšia je však toxicita syntetických foriem vitamínu. Ľudia užívajúci warfarín alebo iné lieky na riedenie krvi by sa mali vyhýbať veľkému množstvu zeleniny. Nadmerný príjem vitamínu K z potravy alebo doplnkových zdrojov môže narušiť účinnosť lieku.

Zaujme vás: POVZBUDZOVAČE na tanieri: POTRAVINY, vďaka ktorým budete VLÁDAŤ, odmenou je vytrvalosť!

Vitamín A

Jedna šálka čerstvej petržlenovej vňate obsahuje 8 242 IU vitamínu A. Vo všeobecnosti predstavuje predávkovanie doplnkami vitamínu A väčšie riziko ako jeho nadmerná konzumácia prostredníctvom potravín, ako je petržlen. Takže, ak vitamín A užívate z akýchkoľvek dôvodov, pri konzumácii petržlenu zvýšte pozornosť. Keď sa užíva vo forme doplnkov, deti by nemali konzumovať viac ako 2 000 až 3 000 IU, zatiaľ čo dospelí by mali udržiavať príjem medzi 9 000 až 10 000 IU. Porozprávajte sa s lekárom, či je bezpečné jesť veľké množstvo zeleniny počas užívania vitamínových doplnkov. Toxicita z príliš veľkého množstva vitamínu A so sebou nesie riziko vrodených chýb, zlyhania pečene a zvýšenia triglyceridov.

Viac o téme: ZdraviePetržlenPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9