Je to čierne na bielom! Do žuvačiek a mnohých cukroviniek sa pridávalo jedno farbivo. Kvôli jeho možného negatívneho vplyvu na zdravie sa stalo jedným z najdiskutovanejších "éčok" posledných rokov. Aktuálne je už zakázané!
Látku oxid titaničitý je od 7. februára 2022 zakázané používať pri výrobe potravín. Biele farbivo (E 171) je látka pridávaná napr. do žuvačiek a sladkostí, pričom sa používa už veľmi dlho. Pred šiestimi rokmi sa však objavili pochybnosti o jej zdravotnej nezávadnosti. Podľa záverov vedeckých štúdií nemožno vylúčiť, že sa E 171 v ľudskom organizme môže správať genotoxicky. Európska komisia preto v januári vydala zákaz tohto potravinárskeho aditíva. Komisia ponechala výrobcom pol roka na to, aby mohli na nariadenie reagovať. Po 7. auguste už bude možné iba dopredať vyrobené zásoby.
Čítajte tiež: Neuveriteľné, čo táto POTRAVINA robí s CUKROM v krvi: K ZMENÁM dochádza už po 30 MINÚTACH!
Oxidu titaničitému sa pripisuje množstvo zaujímavých vlastností, napríklad veľmi dobre odráža svetlo a bez akýchkoľvek problémov pohlcuje UV žiarenie. Vďaka tomu sa používa ako biely pigment pri výrobe farieb alebo ako UV filter v opaľovacích krémoch. Niekoľko desaťročí sa pod kódom E 171 používal aj ako biele potravinárske farbivo.
Boli potrebné toxikologické skúšky
Hoci oxid titaničitý v potravinách nebol žiadnou novinkou, európske predpisy o potravinárskych aditívach trvali na opätovnom posúdení jeho bezpečnosti. Musia si tým prejsť všetky éčka používané pred rokom 2009, kedy začali platiť súčasné legislatívy.
V roku 2016 Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) opätovne posudzoval zdravotnú nezávadnosť tejto látky. Vtedy ju neoznačil za zdravotné riziko.
"Avšak vedci v posudku upozornili, že k jasným záverom je potrebné doplniť ďalšie toxikologické skúšky a tiež presne definovať, z akých veľkých častíc sa oxid titaničitý skladá," popísala prvé pochybnosti o nezávadnosti oxidu titaničitého šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.
Mení DNA v bunkách
Práve veľkosť častíc titánového pigmentu sa ukázala ako problém. Oxid titaničitý sa z tela kompletne nevylúči, ale len vo veľmi malom množstve (do 0,1 %) sa môže vstrebať do organizmu. Európske úrady obmedzili podiel nanomateriálu v zložení farbiva E 171. Dodatočné vedecké posúdenie v roku 2021 však nevylúčilo zdravotné riziká a prinieslo zásadný záver: farbivo E 171 už nemožno považovať zo bezpečné potravinárske aditívum.
„Dôvodom boli predovšetkým možné genotoxické účinky nanočastíc oxidu titaničitého. Niekoľko experimentálnych štúdií totiž potvrdilo jeho účasť na zmenách DNA v rôznych typoch buniek, čo by mohlo viesť k vývojovým poruchám plodov, prípadne k rozvoju nádorových ochorení,“ uviedla Hoffmannová.
V liekoch ostáva
Európska komisia 14. januára 2022 vydala nariadenie, ktorým sa od 7. februára 2022 potravinárske aditívum E 171 zakazuje. Počas šiestich mesiacov však ešte platí prechodné obdobie, v ktorom bude možné vyrábať potraviny podľa starých pravidiel. S oxidom titaničitým sa však spotrebitelia budú stretávať aj naďalej, používa sa totiž aj pri výrobe liečiv. Európska lieková agentúra EMA zatiaľ túto látku nezakázala, pretože farmaceuti za ňu zatiaľ nemajú plnohodnotnú náhradu.