Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Proteínové JEDLO, ktoré OSPEVUJÚ kardiológovia: Podľa odborníkov má veľký PRÍNOS pre SRDCE!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Unikátna bobuľka zdravia a krásy! Taká je jedna potravina, ktorá má pre ľudské telo jeden veľký zdravotný benefit. Práve ten je dôvodom, prečo ju kardiológovia vychvaľujú do nebies.

Je všeobecne známe, že konzumácia mlieka sa spája so silnými kosťami, kuracieho mäsa so svalovou hmotou a jedenie väčšieho množstva zeleniny a ovocia s fungujúcim tráviacim systémom. Aké potraviny sú však dobré pre zdravie srdca? Kardiológovia v tom majú jasno. Ako sa píše na livestrong.com, konzumovať by sme mali najmä jedlá s nízkym obsahom nasýtených tukov, sodíka a zároveň s vysokým obsahom vlákniny. Možno vás to prekvapí, no najvhodnejším jedlom podľa odborníkov na srdce je nenápadná fazuľa. Prečo je taká zdravá?

Čítajte tiež: SVRBIACE dlane ako SIGNÁL problému dôležitého ORGÁNU: Zistite MENEJ známe PRÍČINY stavu!

1. Znižuje riziko srdcových chorôb

Zatiaľ čo bielkoviny sú úzko spojené so živočíšnymi produktmi, fazuľa ich tiež obsahuje dostatok a pochádza z rastlinných zdrojov. Väčšina ľudí uprednostňuje tie živočíšne, pretože obsahujú všetkých deväť esenciálnych aminokyselín. Mäsový proteín sa však spája s rizikom srdcových chorôb. S fazuľou je to naopak. V porovnaní so živočíšnymi bielkovinami, ako je hovädzie mäso, môže byť fazuľa zdravšou voľbou pre vaše srdce. 

„Je skvelým zdrojom bielkovín s nízkym obsahom tuku, jej konzumácia znižuje riziko ochorenia koronárnych artérií,“ konštatovala kardiologička Nieca Goldbergová.

2. Pomáha regulovať hmotnosť

„Konzumácia fazule pomáha udržiavať krvný tlak, cholesterol aj hmotnosť v norme. Ak sú v poriadku, v tom prípade možno povedať, že fazuľa slúži ako prevencia ochorenia koronárnych artérií," tvrdí vedúca kardiologického centra na univerzite v Kansase Ashley Simmonsová.

Aj podľa Mayo Clinic existuje spojenie medzi obezitou a srdcovými chorobami. Redukcia hmotnosti môže byť účinným spôsobom, ako znížiť riziko srdcových chorôb, pričom konzumácia fazule k tomu môže dopomôcť.

Proteínové JEDLO, ktoré OSPEVUJÚ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Chráni pred cukrovkou

Diabetes je chronický stav, ktorý zvyšuje riziko srdcových chorôb. Vysoká hladina glukózy v krvi spôsobená cukrovkou môže poškodiť krvné cievy a nervy okolo srdca a spôsobiť tak srdcové ochorenie. Konzumácia fazule nielen minimalizuje riziko ich vzniku, ale aj samotnej cukrovky. V kombinácii s nízkoglykemickou diétou môže šálka tejto strukoviny denne znížiť hladinu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou 2. typu. Fazuľa, ale aj iné strukoviny, prospievajú kardiovaskulárnemu zdraviu, pretože majú vysoký obsah vlákniny, rastlinných bielkovín a ďalších mikroživín, ako sú vitamíny skupiny B, železo, folát, vápnik, draslík, fosfor a zinok. 

„Majú tiež nízky obsah tuku, neobsahujú takmer žiadny cholesterol a majú nízky glykemický index,“ tvrdí kardiológ Nitin Bhatnagar.

4. Menšie riziko hypertenzie

Vysoký krvný tlak je rizikovým faktorom srdcových chorôb. Podľa odborníkov ho však strava obohatená o fazuľu, udrží v norme. 

„Táto strukovina je špeciálna v tom, že poskytuje významné množstvo bielkovín, vlákniny, železa a antioxidantov, má nízky obsah nasýtených tukov a neobsahuje cholesterol, na rozdiel od potravín zo živočíšnych zdrojov," uviedla odborníčka na srdce Sandy Charlesová. 

Ako dodala, jej konzumáciou sa znižuje riziko ischemickej choroby srdca a hypertenzie.

5. Je bez obsahu nasýtených tukov

„Fazuľa obsahuje dostatočné množstvo minerálov a vlákniny, ale oproti niektorým živočíšnym bielkovinám v nej nenájdeme nasýtené tuky,“ vysvetlil kardiológ Ragavendra Baliga. 

Tie podľa neho môžu zvýšiť hladinu cholesterolu, a tým zvýšiť riziko srdcových ochorení.

„Konzumácia tejto strukoviny zlepší hladinu cholesterolu a cukru v krvi, dve hlavné príčiny srdcových chorôb a infarktov,“ konštatoval Baliga.

Proteínové JEDLO, ktoré OSPEVUJÚ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ak ju pridáte do stravy, pravdepodobne sa vám podarí schudnúť, pretože okrem zdravotných výhod, ktoré získate, dokáže zasýtiť na dlhší čas.

Aké množstvo?

Dospelý človek by mal zjesť 5 až 7 porcií bielkovín vrátane fazule a iných strukovín. Rozhodnite sa pre konzervované fazule s nízkym obsahom sodíka, alebo používajte suché bôby, ktoré sa dajú upraviť na rôzne spôsoby. Existuje mnoho druhov fazule a každá z nich má výnimočnú chuť. Uvarte si z nej polievku, prívarok, pridajte ju do šalátu, cestovín či dipov.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaFazuľa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9