Toto mnohí nečakali: AKO dlho VYDRŽIA potraviny v chladničke a mrazničke!

Zdroj: gettyimages.com
2022-01-05 06:00:00

Sviatočné obdobie spojené s vianočným hodovaním skončilo, no chladničky v mnohých domácnostiach sa stále prehýbajú pod náporom jedla. Viete, ako dlho môžete zvyšky skladovať bez toho, aby sa pokazili?

V ideálnom prípade by ste mali zvyšky jedla čo najskôr zmraziť, aby vydržali dlho čerstvé. V takom prípade ich môžete konzumovať takmer neobmedzene a nemusíte sa obávať, že ich vytiahnete pokazené. Pravdou však je, že nie vždy sa nám podarí zvyšky správne uskladniť a zmraziť ešte v stave, keď sú v poriadku, pripomína sa na portáli livestrong.com. Prinášame návod, ako dlho vydržia zvyšky jedál v chladničke a v mrazničke.

Čítajte tiež: TEST, ktorý upozorní na POŠKODENIE mozgu: Po PIATICH minútach odhalí DEMENCIU!

Ako dlho vydrží jedlo v chladničke?

Má na to vplyv typ jedla aj spôsob skladovania. Podľa Mayo Clinic vydržia vo všeobecnosti zvyšky v chladničke bez rizika 3 až 4 dni, potom sa zvyšuje šanca rizika otravy jedlom. Treba mať na pamäti, že niektoré potraviny sú viac spojené s chorobami z potravín a otravou jedlom ako iné. Napríklad také morské plody sú mimoriadne náchylné na kontamináciu baktériami, preto ak ich nájdete v chladničke po týždni, nemali by ste sa do nich už v žiadnom prípade púšťať, aj keď na prvý pohľad vyzerajú v poriadku. 

Ovocie a zelenina

Ovocie a zelenina by sa mali umývať pod tečúcou vodou a skladovať v čistej chladničke pri teplote 4,5 stupňa Celzia alebo nižšej.

Varené zemiaky a inú zeleninu možno bezpečne uchovávať v chladničke 3 až 4 dni.

Niektoré druhy ovocia, napríklad jablká, uvoľňujú etylénový plyn, ktorý môže spôsobiť rýchlejšie kazenie iných jedál. Odporúča sa preto skladovať jablká mimo iných produktov. Ak chcete, aby si ovocie a zelenina zachovali maximálnu chuť a sviežosť, neskladujte ich v chladničke dlhšie ako 3 dni. 

Mlieko a vajcia

Surové vajcia sa môžu v chladničke bezpečne uchovávať 3 až 5 týždňov. Vajcia uvarené natvrdo možno skladovať týždeň. Vajcia a mliečne výrobky by ste mali skladovať pri teplote 4,5 stupňa Celzia alebo o niečo nižšej.

Mliečne výrobky sa líšia v tom, ako dlho v chladničke vydržia, závisí to od typu výrobku.

Jogurt: 1 až 2 týždne

Mäkké syry, ako je ricotta, Brie a tvaroh: 1 týždeň

Tvrdé syry vrátane čedaru a parmezánu po otvorení balenia: 3 až 4 týždne

Mlieko: 1 týždeň

Pečené jedlá

Koláče, zákusky a iné pečené jedlá, ktoré obsahujú vajcia, vydržia v chladničke 3 až 5 dní.

Mäso a hydina

Varené mäso, hydina a ďalšie spracované mäso, ako sú kuracie nugety alebo karbonátky, môžete v chladničke bezpečne skladovať 3 až 4 dni, ideálne pri teplote 4,5 stupňa Celzia.

Uvarené, udusené alebo upečené mäso nakrájané na plátky vydrží v chladničke 3 až 5 dní.

Šunka zabalená vcelku: 1 týždeň

Šunka nakrájaná na plátky: 3 až 5 dní

Ryby a mäkkýše

Varené ryby vydržia 3 až 4 dni a údené ryby až 14 dní. Mäkkýše nenechávajte v chladničke dlhšie ako 3 dni.

Chlieb

Komerčne upečený chlieb a rožky možno skladovať v chladničke 1 až 2 týždne. Ak by ste si všimli na povrchu pleseň, určite chlieb ani pečivo už nekonzumujte.

Lahôdkové šaláty

Lahôdkové šaláty (ako sú vajíčkové, kuracie, šunkové či rybacie) možno bezpečne skladovať v chladničke 3 až 4 dni.

Varená ryža

Ohrievanú varenú ryžu uskladnenú v chladničke si môžete vychutnať 3 až 5 dní. Nikdy ju však nenechávajte na teple dlhšie ako dve hodiny, hneď po vychladnutí patrí do chladničky!

Polievky a dusené jedlá

Polievky a dusené mäso, prípadne dusené mäso so zeleninou, vám vydržia v chladničke 3 až 4 dni.

Dezerty

Životnosť chladených dezertov je rôzna. Sušienky, kupované aj doma upečené, je vhodné tiež vložiť do chladničky a môžete si ich vychutnávať ďalšie 2 až 3 mesiace. Zákusky s plnkami či tvarohové koláče alebo citrónové rezy vydržia chutné zhruba jeden týždeň.

Záleží na spôsobe skladovania? ÁNO!

Zvyšky by ste mali skladovať v krytých, vzduchotesných obaloch alebo zatvorených nádobách, aby ste zabránili kontaminácii baktériami, zadržali vlhkosť a zabránili im zachytávať pachy z iných potravín.

Potenciálne riziká jedenia pokazených zvyškov

Tri až štyri dni sú všeobecným pravidlom, ako dlho vydržia zvyšky jedla v chladničke. Vždy by ste ich však mali pred konzumáciou zohriať. V opačnom prípade sa vystavujete riziku otravy jedlom. Tá sa prejavuje týmito symptómami:

  • Nevoľnosť
  • Zvracanie
  • Kŕče alebo bolesti brucha
  • Hnačka
  • Horúčka

Samozrejme, nemali by ste jesť viditeľne pokazené jedlo, ale opatrní buďte aj vtedy, keď zvyšky aj po dvoch týždňoch vyzerajú lákavo a sú voňavé. Nemusí to nevyhnutne znamenať, že sú v poriadku. „Niektoré typy baktérií neovplyvňujú chuť, vôňu ani vzhľad jedla,“ uvádza ministerstvo zdravotníctva štátu Washington. Samozrejme, nie každý, kto zje pokazené jedlo alebo jedlo po dátume spotreby, z toho ochorie. K najviac ohrozeným skupinám patria:

  • Dospelí vo veku 65 rokov a starší
  • Deti do 5 rokov
  • Tehotné ženy
  • Ľudia, ktorí majú zdravotné problémy alebo užívajú lieky znižujúce schopnosť tela bojovať proti choroboplodným zárodkom a chorobám (oslabený imunitný systém), napríklad ľudia s cukrovkou, ochorením pečene alebo obličiek, HIV alebo rakovinou

TIP: Opätovné poriadne ohriatie zvyškov jedla pri teplote minimálne 70 stupňov Celzia a ich bezpečné skladovanie významne znižuje riziko otravy jedlom.

Ako dlho vydržia zvyšky v mrazničke?

Ak chcete predĺžiť životnosť jedál, vložte ich do mrazničky, kde vydržia najdlhšie. Ak ste rozmrazili jedlo a nie ste si istí, či je dobré, vyhoďte ho. Môže sa stať, že aj napriek skladovaniu v mraze môže byť pokazené.

Ako dlho môžu byť zmrazené. Aby si zachovali živiny, chuť aj vôňu?

Vaječné bielka alebo náhradky vajec: 12 mesiacov

Mrazené jedlá a predjedlá: 3 až 4 mesiace

Omáčky, mäso: 2 až 6 mesiacov

Polievky a dusené jedlá: 2 až 3 mesiace

Pizza: 1 až 2 mesiace

Chudé ryby (platesa, treska,halibut atď.): 6 až 8 mesiacov

Mastné ryby (losos, tuniak atď.): 2 až 3 mesiace

Slanina a klobása: 1 až 2 mesiace

Šunka, párky: 1 až 2 mesiace

Varené mäso: 2 až 3 mesiace

Varená hydina: 4 mesiace

Kuracie nugetky alebo karbonátky: 1 až 3 mesiace

Fotogaléria


Tagy:
zdravie jedlo prevencia

2022-01-05 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia