Toto mnohí nečakali: AKO dlho VYDRŽIA potraviny v chladničke a mrazničke!
Sviatočné obdobie spojené s vianočným hodovaním skončilo, no chladničky v mnohých domácnostiach sa stále prehýbajú pod náporom jedla. Viete, ako dlho môžete zvyšky skladovať bez toho, aby sa pokazili?
V ideálnom prípade by ste mali zvyšky jedla čo najskôr zmraziť, aby vydržali dlho čerstvé. V takom prípade ich môžete konzumovať takmer neobmedzene a nemusíte sa obávať, že ich vytiahnete pokazené. Pravdou však je, že nie vždy sa nám podarí zvyšky správne uskladniť a zmraziť ešte v stave, keď sú v poriadku, pripomína sa na portáli livestrong.com. Prinášame návod, ako dlho vydržia zvyšky jedál v chladničke a v mrazničke.
Čítajte tiež: TEST, ktorý upozorní na POŠKODENIE mozgu: Po PIATICH minútach odhalí DEMENCIU!
Ako dlho vydrží jedlo v chladničke?
Má na to vplyv typ jedla aj spôsob skladovania. Podľa Mayo Clinic vydržia vo všeobecnosti zvyšky v chladničke bez rizika 3 až 4 dni, potom sa zvyšuje šanca rizika otravy jedlom. Treba mať na pamäti, že niektoré potraviny sú viac spojené s chorobami z potravín a otravou jedlom ako iné. Napríklad také morské plody sú mimoriadne náchylné na kontamináciu baktériami, preto ak ich nájdete v chladničke po týždni, nemali by ste sa do nich už v žiadnom prípade púšťať, aj keď na prvý pohľad vyzerajú v poriadku.
Ovocie a zelenina
Ovocie a zelenina by sa mali umývať pod tečúcou vodou a skladovať v čistej chladničke pri teplote 4,5 stupňa Celzia alebo nižšej.
Varené zemiaky a inú zeleninu možno bezpečne uchovávať v chladničke 3 až 4 dni.
Niektoré druhy ovocia, napríklad jablká, uvoľňujú etylénový plyn, ktorý môže spôsobiť rýchlejšie kazenie iných jedál. Odporúča sa preto skladovať jablká mimo iných produktov. Ak chcete, aby si ovocie a zelenina zachovali maximálnu chuť a sviežosť, neskladujte ich v chladničke dlhšie ako 3 dni.
Mlieko a vajcia
Surové vajcia sa môžu v chladničke bezpečne uchovávať 3 až 5 týždňov. Vajcia uvarené natvrdo možno skladovať týždeň. Vajcia a mliečne výrobky by ste mali skladovať pri teplote 4,5 stupňa Celzia alebo o niečo nižšej.
Mliečne výrobky sa líšia v tom, ako dlho v chladničke vydržia, závisí to od typu výrobku.
Jogurt: 1 až 2 týždne
Mäkké syry, ako je ricotta, Brie a tvaroh: 1 týždeň
Tvrdé syry vrátane čedaru a parmezánu po otvorení balenia: 3 až 4 týždne
Mlieko: 1 týždeň
Pečené jedlá
Koláče, zákusky a iné pečené jedlá, ktoré obsahujú vajcia, vydržia v chladničke 3 až 5 dní.
Mäso a hydina
Varené mäso, hydina a ďalšie spracované mäso, ako sú kuracie nugety alebo karbonátky, môžete v chladničke bezpečne skladovať 3 až 4 dni, ideálne pri teplote 4,5 stupňa Celzia.
Uvarené, udusené alebo upečené mäso nakrájané na plátky vydrží v chladničke 3 až 5 dní.
Šunka zabalená vcelku: 1 týždeň
Šunka nakrájaná na plátky: 3 až 5 dní
Ryby a mäkkýše
Varené ryby vydržia 3 až 4 dni a údené ryby až 14 dní. Mäkkýše nenechávajte v chladničke dlhšie ako 3 dni.
Chlieb
Komerčne upečený chlieb a rožky možno skladovať v chladničke 1 až 2 týždne. Ak by ste si všimli na povrchu pleseň, určite chlieb ani pečivo už nekonzumujte.
Lahôdkové šaláty
Lahôdkové šaláty (ako sú vajíčkové, kuracie, šunkové či rybacie) možno bezpečne skladovať v chladničke 3 až 4 dni.
Varená ryža
Ohrievanú varenú ryžu uskladnenú v chladničke si môžete vychutnať 3 až 5 dní. Nikdy ju však nenechávajte na teple dlhšie ako dve hodiny, hneď po vychladnutí patrí do chladničky!
Polievky a dusené jedlá
Polievky a dusené mäso, prípadne dusené mäso so zeleninou, vám vydržia v chladničke 3 až 4 dni.
Dezerty
Životnosť chladených dezertov je rôzna. Sušienky, kupované aj doma upečené, je vhodné tiež vložiť do chladničky a môžete si ich vychutnávať ďalšie 2 až 3 mesiace. Zákusky s plnkami či tvarohové koláče alebo citrónové rezy vydržia chutné zhruba jeden týždeň.
Záleží na spôsobe skladovania? ÁNO!
Zvyšky by ste mali skladovať v krytých, vzduchotesných obaloch alebo zatvorených nádobách, aby ste zabránili kontaminácii baktériami, zadržali vlhkosť a zabránili im zachytávať pachy z iných potravín.
Potenciálne riziká jedenia pokazených zvyškov
Tri až štyri dni sú všeobecným pravidlom, ako dlho vydržia zvyšky jedla v chladničke. Vždy by ste ich však mali pred konzumáciou zohriať. V opačnom prípade sa vystavujete riziku otravy jedlom. Tá sa prejavuje týmito symptómami:
- Nevoľnosť
- Zvracanie
- Kŕče alebo bolesti brucha
- Hnačka
- Horúčka
Samozrejme, nemali by ste jesť viditeľne pokazené jedlo, ale opatrní buďte aj vtedy, keď zvyšky aj po dvoch týždňoch vyzerajú lákavo a sú voňavé. Nemusí to nevyhnutne znamenať, že sú v poriadku. „Niektoré typy baktérií neovplyvňujú chuť, vôňu ani vzhľad jedla,“ uvádza ministerstvo zdravotníctva štátu Washington. Samozrejme, nie každý, kto zje pokazené jedlo alebo jedlo po dátume spotreby, z toho ochorie. K najviac ohrozeným skupinám patria:
- Dospelí vo veku 65 rokov a starší
- Deti do 5 rokov
- Tehotné ženy
- Ľudia, ktorí majú zdravotné problémy alebo užívajú lieky znižujúce schopnosť tela bojovať proti choroboplodným zárodkom a chorobám (oslabený imunitný systém), napríklad ľudia s cukrovkou, ochorením pečene alebo obličiek, HIV alebo rakovinou
TIP: Opätovné poriadne ohriatie zvyškov jedla pri teplote minimálne 70 stupňov Celzia a ich bezpečné skladovanie významne znižuje riziko otravy jedlom.
Ako dlho vydržia zvyšky v mrazničke?
Ak chcete predĺžiť životnosť jedál, vložte ich do mrazničky, kde vydržia najdlhšie. Ak ste rozmrazili jedlo a nie ste si istí, či je dobré, vyhoďte ho. Môže sa stať, že aj napriek skladovaniu v mraze môže byť pokazené.
Ako dlho môžu byť zmrazené. Aby si zachovali živiny, chuť aj vôňu?
Vaječné bielka alebo náhradky vajec: 12 mesiacov
Mrazené jedlá a predjedlá: 3 až 4 mesiace
Omáčky, mäso: 2 až 6 mesiacov
Polievky a dusené jedlá: 2 až 3 mesiace
Pizza: 1 až 2 mesiace
Chudé ryby (platesa, treska,halibut atď.): 6 až 8 mesiacov
Mastné ryby (losos, tuniak atď.): 2 až 3 mesiace
Slanina a klobása: 1 až 2 mesiace
Šunka, párky: 1 až 2 mesiace
Varené mäso: 2 až 3 mesiace
Varená hydina: 4 mesiace
Kuracie nugetky alebo karbonátky: 1 až 3 mesiace
Fotogaléria
zdravie jedlo prevencia