Je to s ním podobne ako s vínom. Ak je maslo mierne spančované, nikto si nevšimne rozdiel. Len výrobca si „mydlí“ ruky, keďže výrazne ušetrí. Ako zistiť, či ste si z obchodu priniesli kvalitné maslo alebo len sfalšovaný produkt?
Niektorí výrobcovia sú stopercentní poctivci, iných finančná núdza alebo niečo iné pritlačí a výsledkom sú pridané látky a doplnky v masle, ktoré mu uberú kvalitu. Poctivé maslo sa však dá rozoznať. Kvalitu si môžete skontrolovať jednoduchými trikmi v pohodlí domova.
Čítajte tiež: NAPRAVÍ to, čo môže spôsobiť OBEZITA: PROTINÁDOROVÝ účinok tohto spôsobu stravovania!
Triky, ako odhaliť kvalitu masla, pričom niektoré uvádza timesofindia.com:
- Najjednoduchšou metódou na kontrolu kvality je zohriať lyžičku masla v menšom hrnci. Ak sa maslo okamžite rozpustí a získa tmavohnedú farbu, potom ide o čistý produkt. Ak má svetložltú farbu, nie je pravý.
- Taktiež si pri topení masla na ohni všímajte, či sa nezačnú robiť na vrchu olejové škvrny či bublinky. Maslo, ktoré je poctivé, má jednotnú konzistenciu. V opačnom prípade môže ísť o produkt, kde je pridaný margarín.
- Kvalitné maslo je pevné a tuhé. Ťažšie sa krája. Ak doňho dáte nôž, ani o milimeter sa nepohne. Sfalšované maslo bude krémovejšej konzistencie a bude sa krájať ľahšie.
- Ďalšou metódou je zohriatie lyžice masla v sklenenej skúmavke. Pridajte rovnaké množstvo koncentrovanej kyseliny chlorovodíkovej so štipkou cukru. Dobre zatraste. Ak zmes zmení farbu na ružovú alebo červenú, znamená to, že maslo je falšované hydrogenovaným olejom alebo inými neštandardnými chemikáliami.
- Dajte si malú časť masla na dlaň. Ak sa začne topiť v dôsledku telesného tepla, je to znamenie, že maslo je čisté.
- Ďalším spôsobom je pridať do rozpusteného masla roztok jódu v malej kvalite. Ak roztok zhnedne, maslo je falšované škrobom.
- Vyberte maslo z chladničky a natrite si ho na chlieb. Pri natieraní by sa vám malo rozpadať. Ak to tak nie je, zrejme ste si kúpili produkt s pridanými olejmi.
Kvalitu odhalí obal výrobku
To, či ste si naozaj kúpili maslo, prezradí etiketa na balení výrobku. V prvom rade si pozrite zloženie, pričom jednotlivé ingrediencie sa uvádzajú vzostupne. Maslo by malo mať 80, max. 90 percent tuku. Taktiež skontrolujte dátum spotreby a teplotu skladovania, ktorá by sa mala uvádzať v rozmedzí okolo 2-8 stupňov Celzia.