Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

NAPRAVÍ to, čo môže spôsobiť OBEZITA: PROTINÁDOROVÝ účinok tohto spôsobu stravovania!

Zobraziť galériu (2)

Nadváha alebo obezita zvyšuje riziko vzniku najmenej 13 druhov rakoviny. Vedci však majú dobrú správu. Ukázalo sa, že prerušované stravovanie zlepšuje hladinu inzulínu a znižuje rast nádoru u myší s karcinómom prsníka. 

Výskumníci zistili, že zníženie hladiny inzulínu u myší a zlepšenie ich metabolického zdravia malo protinádorový účinok. 

Čítajte tiež: Konzumácia OVOCIA sa vám nemusí vyplatiť: Môže NARUŠIŤ fungovanie IMUNITNÉHO systému!

„Intermittent fasting, ako sa prerušované stravovanie nazýva, má pozitívny vplyv na metabolické zdravie,“ konštatovala prvá autorka štúdie doktorka Manasi Dasová.

Ako dodala, nespôsobuje hlad a podráždenosť, ktoré sú spojené s dlhodobým hladovaním alebo obmedzením kalórií, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

Obezita a rakovina

Vedci sú presvedčení, že obezita narušuje cirkadiánne rytmy. Ide o vnútorné hodiny tela. Keď nefungujú správne, môže to zmeniť reakciu tela na inzulín, teda hormón produkovaný pankreasom, ktorý pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Tieto zmeny môžu spôsobiť, že sa človek stane rezistentným na inzulín alebo sa u neho rozvinie metabolický syndróm. Oba môžu zvyšovať riziko vzniku niektorých chronických chorôb, ako je rakovina. Dopad obezity na rakovinu prsníka je mimoriadne zložitý a stále sa skúma. Výskum ukazuje, že obezita u žien po menopauze zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka.

Predchádzajúce výskumy na myšiach zistili, že konzumácia stravy s vysokým obsahom tukov v časovo obmedzenom režime zrejme znižuje alebo zvráti negatívne zdravotné komplikácie spojené s obezitou. Niekoľko malých pilotných štúdií na ľuďoch prinieslo podobné výsledky. Niektoré z týchto komplikácií, ako napríklad priberanie na váhe, narušenie denného rytmu, metabolické zmeny a zápal, zvyšujú riziko vzniku rakoviny.

NAPRAVÍ to, čo môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Znižuje rast nádoru

V novej štúdii vedci skúmali, či tento spôsob stravovania môže ovplyvniť rast a vývoj nádorov a znížiť riziko metastázovania rakoviny prsníka do pľúc u myší s obezitou. Za týmto účelom vyvolali u samíc myší hormonálne stavy podobné tým, ktoré majú ženy po menopauze. Počas pokusu mala jedna skupina myší neobmedzený prístup k jedlu s vysokým obsahom tuku, zatiaľ čo kontrolná skupina mala stále neobmedzený prístup k normálnemu jedálničku. Posledná skupina myší mala prístup k potravinám s vysokým obsahom tuku iba počas 8 hodín v noci. Práve v tomto čase sú prirodzene najaktívnejšie.

Tím zistil, že prerušované hladovanie znížilo rast nádoru prsníka. Ukázalo sa tiež, že znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka, ako aj riziko jeho šírenia do pľúc. 

„Dokázali sme zvýšiť citlivosť na inzulín, znížiť hyperinzulinémiu, obnoviť cirkadiánne rytmy a znížiť rast nádoru jednoduchou úpravou času, kedy myši jedli,“ konštatoval spoluautor štúdie doktor Nicholas Webster.

Vedci teraz musia potvrdiť svoje objavy na vzorke väčšieho množstva ľudí. Budú tiež musieť zistiť, aký vplyv má tento spôsob stravovania na mužov, ako aj na iné typy rakoviny.

Čo je Intermittent fasting?

Prerušované hladovanie je stravovanie, pri ktorom je príjem potravy obmedzený na konkrétny počet hodín denne v súlade s cirkadiánnymi rytmami. Znamená to, že človek konzumuje jedlo iba v určitom časovom okne, keď je najaktívnejší. Väčšinou ľudia dodržiavajú 8-hodinové okno, v ktorom sa môžu najesť.

Viac o téme: ZdravieObezitaNadváhaPrerušované stravovanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9